Bloedonderzoek PFOA gebeurt in Duits laboratorium

DORDRECHT / SLIEDRECHT –  Nog voor de uitkomst van het onderzoeksrapport naar de PFOA-zaak bij voorheen DuPont in Dordrecht door het RIVM bekend is gemaakt, biedt het Result Laboratorium gevestigd in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem bloedtesten aan naar PFOA in het bloed.

In groepjes van 10 tot 20 bloedafnames worden deze gestuurd naar een laboratorium in Bremen, in Duitsland. Zo kunnen de kosten laag worden gehouden.

Kosten: €82,– per persoon. In de loop van deze week kunt u zich aanmelden op een speciale pagina op de website van het Result Laboratorium. In 2014 ontstaan door een verzelfstandiging van de laboratoria en trombosedienst van het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Beatrixziekenhuis van Rivas Zorggroep.

Betaalbare prijs
Een aantal omwonenden en (oud-)werknemers van het chemiebedrijf vroegen de afgelopen weken om de test, omdat zij zich zorgen maken over hun gezondheid vanwege de PFOA-emissie. Ook kwamen er volgens medisch directeur van het Result Laboratorium Warry van Gelder telefoontjes van huisartsen. “We werden de afgelopen weken steeds vaker gebeld. Zelf worden we er niet veel wijzer van, want de onderzoeken moeten elders gebeuren, maar we vinden het wel een goede zaak en willen hieraan meewerken tegen een betaalbare prijs”, zegt Van Gelder maandagmiddag 22 maart 2016 tegen Sliedrecht24. Van Gelder was niet op de hoogte dat juist deze week de onderzoeksresultaten van het RIVM van de PFOA-zaak DuPont bekend worden. 

Gezondheidswaarde
Voor het Result Laboratorium, een privaat laboratorium, is een beperkte rol weggelegd. Van Gelder: “Wij doen de bloedafnames, maar het onderzoek gebeurt dan in Duitsland. We hebben goede ervaringen met het laboratorium in Bremen opgedaan in het verleden. Onderzoek naar PFOA is organische chemie. Toxicologisch onderzoek doen we niet. Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid PFOA in het bloed. Je kan niet een bepaalde gezondheidswaarde aangeven voor PFOA. In Bremen maken ze een vergelijk van ‘normale waarden’ van PFOA (met die er niet beroepsmatig of niet door hun omgeving mee in aanraking zijn gekomen én mensen die dat wel zijn-red.). In Bremen beschikken ze over de juiste kennis en technieken. Toxicologie is een specifiek vak.” Van Gelder kan niet zeggen of het ziekenfonds de test vergoed. 

Stof en gevolgen
De kankerverwekkende stof PFOA (in de VS bekend als C8) is in Dordrecht door Dupont Nederland (tegenwoordig Chemours Nederland – red.) gebruikt bij de productie van Teflon tussen 1967 en 2012. In die periode is de stof, 500 kilo per jaar, ook meer dan 15 jaar illegaal uitgestoten. De provincie Zuid-Holland en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid hebben daarvoor aangifte gedaan tegen de fabriek. Wetenschappers brengen de stof in verband met onder andere nier- en zaadbalkanker, een verhoogd cholesterol en hartziekten. Chemours zegt zelf dat wereldwijd bij alle mensen PFOA in kleine hoeveelheden voorkomt in het bloed. Uit eigen onderzoeken van Chemours kwam naar voren dat werknemers een extreem hoog gehalte aan PFOA in het bloed hadden. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld