Toehoorders in Nationaal Baggermuseum horen meer over familie Volker

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Wie was toch die familie Volker? De familie achter Adriaan Volker, de aannemer in baggerwerken. Daar kwam zaterdagmiddag 5 november 2022 een duidelijke uitleg over in het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk. Het verhaal achter de familie Volker werd voor een volle zaal verteld door Remco van de Ven.

Remco van der Ven, zeer betrokken bij hét Nationaal Baggermuseum nam de aanwezigen mee in de familiegeschiedenis van de familie Volker en het ontstaan van het baggerbedrijf. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder foto.

De familie Volker in de tuin van het woonhuis Molendijk 181, aan de overzijde van Nationaal Baggermuseum, kantoor Molendijk 208. De foto moet zijn gemaakt in 1892. (Archieffoto Nationaal Baggermuseum)

Philipp Völker werd in 1730 in Niederelsungen, in de buurt van Kassel, geboren en hij kwam op 15-jarige leeftijd via Zwolle in Sliedrecht terecht. Daar trouwde hij met Pleuntje Meijer. Philipp Völker werd in Sliedrecht al snel Flip Volker genoemd en was de voorvader van Adriaan Volker, oprichter van Baggermaatschappij Volker in 1854. Het was zaterdagmiddag een kleine ‘familiereünie’, want in de zaal zaten verschillende afstammelingen. 

Tekst gaat verder onder foto.

Na afloop van de lezing nam Van der Ven de aanwezigen mee voor een uniek kijkje achter de schermen in het oude kantoor van Volker, waar hij als 21-jarige zijn loopbaan begon. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Volker kwam in Sliedrecht terecht en trouwt met Pleuntje Meijer, daaruit komt ook o.a. zoon Leendert. De vader van Adriaan Volker. Hij zag onder meer baggeraar Prins. Hij verpachter zijn griend en schafte baggerwerktuigen aan. Naar zijn grote voorbeeld. Adriaan Volker was ook innovatief en bedacht de klepschouw. Een markante man. Hij trouwde met Aagje Boer. Zij overleed aan de gevolgen van cholera. Hij trouwde later met zijn huishoudster Willemijn van Wijngaarden.

Tekst gaat onder foto verder.
Een raam in hét Nationaal Baggermuseum herinnert aan Volker. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Samenwerking
Hij werd vooral bekend door het graven van de Nieuwe Waterweg. Hij sloot ook een samenwerking met Pieter Adriaan Bos en zo ontstond het verband Volker & Bos. Later is dat uiteen gevallen en koos ieder zijn eigen weg. Adriaan Volker had verschillende compagnons. Hij deed rond 1890 al een klus op de Gele Rivier. Na ruim zes jaar kwamen ze terug en spraken ze ook wat woorden Chinees. Leendert Volker, de zoon van Adriaan, was de kracht achter de Zuiderzeewerken. Er werd een combinatie van aannemers opgericht. Leendert kreeg ook een zoon Adriaan geheten. Deze tweede Adriaan overleed in 1970. Hij was getrouwd met Alieda. Na de smakelijk vertelde lezing door Van der Ven konden de bezoekers rondkijken in hét Nationaal Baggermuseum.

1 gedachte over “Toehoorders in Nationaal Baggermuseum horen meer over familie Volker”

  1. Erg leuk om te lezen ,ik ben zelf ook uit een baggerfamilie afkomstig (van Driel) origineel uit de kanten van Werkendam.
    Mijn vader is later ook werkzaam geweest bij Adriaan onder andere op de Geopotessen. Ik ben nu nog in het bezit (via mijn vader) van de bestekken voor de bouw van de Gepotes 1 en die van de bouw,door Smit, bakken-profielzuiger uit 1905. Ik ben ook nog zelf werkzaam geweest gedurende korte tijd bij de combinatie CH3 bij de bouw van de eerste maasvlakte.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld