door Peter Donk
SLIEDRECHT – Er ligt een reeks vragen over warmtenet sinds dinsdagmiddag 4 maart 2025 op het bordje van het College van B & W. Afzender is de lokale politieke partij Slydregt.NU. Naar aanleiding van de ingezonden brief van woningcorporatie Tablis Wonen geplaatst op online krant Sliedrecht24 ‘Waarom kiest Tablis Wonen voor het warmtenet?‘ en volgens fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) meerdere klachten die zijn partij ontving. De ingezonden brief was gestuurd door directeur bestuurder Roeland Kreeft.
Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). (Archieffoto Gemeente Sliedrecht)
“Huurders melden dat hun woningen sinds de aansluiting op het warmtenet van HVC nog amper op achttien graden te krijgen zijn, met als gevolg dat zij ziek worden door de lage binnentemperaturen”, zegt Mark Jongeneel, “Daarnaast ervaren zij stijgende kosten en afhankelijkheid van één aanbieder. Deze situatie vertoont volgens Jongeneel gelijkenissen met de problematiek in Rotterdam, waar stadsverwarming volgens de regionale omroep Rijnmond (24 februari 2025) wordt gezien als ‘stadsverarming’ door hoge kosten, gebrek aan transparantie en keuzevrijheid, en waar de aanleg van nieuwe warmtenetten is stilgelegd vanwege onbetaalbaarheid. Jongeneel: “Dat roept vragen op over de naleving van prestatieafspraken en de rol van de Gemeente Sliedrecht. De situatie is alarmerend! Huurders worden ziek door koude woningen en kampen met hoge kosten, een patroon dat in Rotterdam stadsverarming’ wordt genoemd.”
Temperatuur
Slydregt.NU verwacht dat de gemeente lessen trekt uit deze voorbeelden en Tablis Wonen aanstuurt op snelle verbeteringen. De partij vraagt het college hoe de gemeente zorgt dat Tablis Wonen de prestatieafspraken nakomt, specifiek waar het gaat om betaalbare, comfortabele en gezonde woonomstandigheden, nu huurders ziek worden door lage temperaturen. “Wat is er in de afspraken met Tablis Wonen aan minimumeisen opgenomen voor binnentemperaturen (bijv. achttien graden) bij gebruik van het warmtenet? Hoe ziet u de gezondheidsrisico’s en ervaringen in Rotterdam?”, vraagt Jongeneel. Ook hoort Slydregt.NU graag een antwoord op de vraag wat het college bekend is over meldingen van huurders die ziek worden doordat hun woning niet warmer dan achttien graden wordt sinds de overstap op het warmtenet, zoals ook in Rotterdam klachten bestaan over ‘veel geld kwijt zijn om in de kou te zitten’. Jongeneel: “Welke verantwoordelijkheid draagt Tablis Wonen volgens het college om te voorkomen dat huurders gezondheidsproblemen oplopen door inadequate verwarming?” Ook is de partij van Jongeneel benieuwd welke signalen de gemeente heeft gekregen van een toename in gezondheidsproblemen onder huurders sinds de invoering van het warmtenet, en wat is daarmee gedaan.
Ook spelen de kosten van warmtenet en de betaalbaarheid. Ook daarover stelde Jongeneel vragen. In Rotterdam bleek uit onderzoek dat de kosten voor stadsverwarming hoger zijn dan voor gas, mede door gestegen vastrecht en onderhoudskosten. “Hoe garandeert het college dat huurders van Tablis Wonen niet, zoals in Rotterdam, te maken krijgen met “stadsverarming” door disproportionele kostenstijgingen?”, vraagt Jongeneel, “Heeft de gemeente inzicht in de totale kosten (vastrecht en verbruik) die huurders betalen sinds de overstap op het warmtenet, en hoe vergelijken deze met gasverwarming? Zo nee, wordt dit bij Tablis Wonen opgevraagd?” Rotterdammers klagen over onduidelijke afrekeningen en het onvermogen om over te stappen naar een andere aanbieder. Jongeneel: “Hoe zorgt het college dat huurders in Sliedrecht wel inzicht hebben in hun warmtekosten en niet vastzitten aan HVC, zoals in Rotterdam het geval is. Welke mogelijkheden hebben huurders om bezwaar te maken tegen de kwaliteit of kosten van het warmtenet, en hoe worden zij hierover geïnformeerd? In Rotterdam is de aanleg van tienduizenden nieuwe warmtenet–aansluitingen stilgelegd omdat de kosten hoger uitvielen dan beloofd. Welke lessen trekt het college hieruit om te voorkomen dat het warmtenet in Sliedrecht een vergelijkbaar ‘faalsysteem’ wordt?” Jongeneel wil weten wat het college overweegt, gezien de stagnatie in Rotterdam en de klachten in Sliedrecht, om het warmtenet–project te herzien of huurders alternatieven te bieden, zoals een cv–ketel of warmtepomp.
Slydregt.NU wil weten wat voor inzicht het college heeft in de alternatieven die Tablis Wonen heeft overwogen vóór de keuze voor het warmtenet en waarom is gekozen voor een systeem dat nu tot gezondheidsklachten en hoge kosten leidt. Jongeneel: “Hoe weegt het college de monopoliepositie van HVC, die in Rotterdam tot frustratie leidt, in relatie tot de belangen van Sliedrechtse huurders?” Ook de communicatie zit Slydregt.NU niet lekker en de partij heeft ook daar vragen ove aan het college. “Wat vindt het college van de communicatie door Tablis Wonen over de overstap naar het warmtenet, gezien de onvrede en gezondheidsproblemen bij huurders? In hoeverre zijn huurders voldoende betrokken bij de besluitvorming, of voelen zij zich, zoals in Rotterdam, overgeleverd aan een systeem waar ze geen invloed op hebben?” Jongeneel verwacht maatregelen van het college en uiteraard oplossingen. “Welke concrete maatregelen neemt het college om Tablis Wonen te dwingen de problemen met het warmtenet aan te pakken, zoals het garanderen van minimaal achttien graden en het beperken van kostenstijgingen? Wat kunnen we van u als college verwachten met betrekking tot een onafhankelijk onderzoek naar de effectiviteit, betaalbaarheid en gezondheidsimpact van het warmtenet in Sliedrecht, mede in het licht van de Rotterdamse ervaringen?”, stelt Jongeneel. Hij vraagt aan het college ook welke sancties worden overwogen tegen Tablis Wonen als blijkt dat zij tekortschieten in het waarborgen van wooncomfort en gezondheid, zoals vastgelegd in de prestatieafspraken.
Bedankt Mark Jongeneel dat u bij de gemeente Sliedrecht. En bij Tablis wonen een deur probeert open te trappen. We hopen dat er nog een paar personen bij ons ambtenaren pakket wakker worden. Maar zoals dhr. Wilders keer op keer probeer. Blijf tegen de deuren aantrappen. Ze doen best een keer open. Zoals nu bij dhr. Wilders.
Helaas kan de heer Kreeft hier weinig tegen doen. Maar hij is wel akkoord gegaan met de overname van het testament van onze vorige bestuurder. Toen het te heet onder haar voeten werd. Is zij zeer snel vertrokken naar een andere gemeente. Maar we hebben altijd nog onze wedhouder Ton Spek welke samen met de HVC, en mevrouw …. bestuurder van toen Tablis wonen.(Ik kan haar naam niet meer over mijn lippen krijgen) Achter gesloten deuren hebben zij met zijn drieën een deal gemaakt om over onze rug de ellende van stadsverwarming door te drukken. Het getuigd van grote klasse dat zij gaan bepalen dat wij met een temperatuur van 18 gr. genoegen moeten nemen. Haal de vorige bestuurder van Tablis wonen voor een dag terug, en zet deze drie een dag met hun voeten in een teil ijskoud water. Als ze beginnen te piepen. IJs erbij in de teil. Dan weten ze wat zij veroorzaakt hebben. Dhr. Spek is de grootste minkukel van alle drie. Welke op wat voor manier dan ook. die de ene blunder na de andere blunder aan ons opdring. Terwijl hij lekker in de winter de kachel op 22 graden heeft staan.
Waarom moet deze kosten vretende ellende doorgaan. Wel simpel antwoordt. Ze willen geen van alle gezichtsverlies lijden. Denk je nu werkelijk dat Tablis of Ton Spek wakker liggen van deze zeurende Sliedrecht inwoners. Dan heb je ook nog eens onze energiewaakhond ACM welken er voor moet zorgen dat de kosten van het warmtenet niet hoger mogen uitvallen dan de gemiddelde prijs welke u nu betaald over de laatste 3 jaar. Ook mag een energieleverancier niet bepalen welke warmte u acceptabel vind in uw woning. Ze kunnen niet voor u bepalen. Ze ontnemen ons als inwoners al de keuze van vrijheid. Nu gaan ze ook al bepalen hoe uw stookgedrag moet zijn.
Laat ze net als andere gemeentes het verlies nemen, en stoppen met deze onzin. Dan kan Ton Spek zich weer op een ander geldverslindend project storten zonder resultaat.
Misschien een optie voor Ton Spek. Huur een geldverslindend bureau in voor herberekening van deze ellende welke u.. Ja u. Mijnheer Ton Spek.. Heeft veroorzaakt met uw vrienden van de HVC, en uw toenmalige vriendin van Tablis wonen.
Als ik u over de kerkbuurt zie lopen met die afschuwelijke grijns. Ga ik bijna over mijn nek. U behoort de inwoners niet aan te kijken. Maar u moet constant met gebogen hoofd naar de de straat kijken.
Wat gaat er gebeuren als onze mooie nieuwe slibverbrandingsoven bij de HVC uitvalt. En dan ook nog in de winter. Hebben jullie daar al over nagedacht ??
Gewoon grote schande wat er nu in Sliedrecht plaatsvind. Maar de inwoners zijn er de dupe van.
Wij moeten met een electr. kachel bij stoken om aan een normale temp. te
komen. Dat heeft Tablis en HVC van tevoren niet aangekondigd.
Hier in Gorinchem is het er ook doorheen gedrukt. Aanleg is al begonnen ondanks alle negatieve berichten en ervaringen die overal te vinden zijn. Poort6 en gemeente is niet transparant hoe ze tot deze keuze zijn gekomen. Alles duidt erop dat het een drama gaat worden en toch wordt het doorgeduwd in woningen die aan alle kanten rammelen, wat wil je met woningen uit 1963 berichten zijn al negatief recente bouw met energielabel A en alsnog duurder in vergelijking met huizen die op gas gestookt werden met energielabel G. Er worden gewoon niet naar alternatieven gekeken zoals zonnepanelen of heatpipes. Ook het gemeentehuis moest al enkele tonnen bijleggen. Overal zijn er problemen, projecten worden stopgezet en waar het door je strot geduwd wordt zijn de burgers de klos, hogere kosten, overlast door de aanpassingen in de woning en uiteindelijk ongemak en zit je vast aan 1 aanbieder of je moet helemaal overgaan op elektrisch en zelf een elektrische ketel aanschaffen. Ik zet dan ook een ? Hoe poort 6 al de 70% heeft gehaald om het project te starten terwijl iedereen in de buurt negatief is over het project.
Woon in Dordrecht Sterrenburg 1.
Zijn al langer afhankelijk van warmte van HVC en echt niet blij mee.
HVC bepaalt hoe warm de bewoners het mogen hebben en dat is bij mij ook 18° wat geen fijne warmte is.
Helaas is er geen keuze om naar andere aanbieders te gaan , ook is het duur.
Afsluiten kan niet anders had ik dat al gedaan en elektrisch gaan verwarmen
Collectief een zaak aanspanning tegen HVC en Tablis wonen mocht je huurder zijn.
De huurders zijn in deze zaak misleid en in de val gelokt door HVC Tablis en gemeente Sliedrecht.
Ben benieuwd naar een reactie van dhr Spek op deze berichtgeving, hij was immers een groot voorstander van het warmtenet.
Wij als kopers uit de Vogelbuurt laten de gasgestookte ketel nog maar even hangen.
Tablis start een procedure tegen huurders die na alle dreigementen van HVC en Tablis wonen, weigeren vanwege de kosten en de gezondheid. 18* graden is te koud voor mensen die mankerende zijn. Maar als je de huurders moet geloven is zelfs 18* graden niet haalbaar.
Ook bieden ze geen alternatieven aan.