Sliedrecht buigt zich over vluchtelingenvraagstuk

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht kijkt serieus of, hoe en hoeveel vluchtelingen mogelijk binnen de gemeente een plaats kunnen krijgen. Dat schrijft burgemeester Bram van Hemmen (CDA) maandagmiddag 7 september 2015 op sociale media. Daarop kwamen veel reacties. De contacten met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zijn inmiddels gelegd.

Dit schreef Van Hemmen op Twitter en Facebook

Op Facebook gaven velen daarop een reactie. Volgens Van Hemmen ligt de gemeente op dit moment voor wat betreft het quotum voor op schema. Net als andere jaren. Sliedrecht loopt volgens Van Hemmen nog 2 personen achter voor het eerste half jaar. “Dit zijn overigens statushouders, die mogen blijven, geen vluchtelingen die tijdelijk opgevangen moeten worden”, schrijft Van Hemmen.

Veiligheid
Volgens Van Hemmen is ‘veiligheid’ een aandachtspunt als reactie op dat met de vluchtelingen mogelijk ook kwaadwillenden naar Nederland komen. Van Hemmen: “Maar stel dat 1% niet deugd, wat doe je dan met de andere 99%? Dit soort berichten baren ook mij zorgen, maar hoe dan ook, ze zijn onderweg.” Inwoonster Amy van Stralen reageert op Facebook: Het beste is contact opnemen met COA en vragen waar behoefte aan is. Dan bedenken hoe, wat, waar. Dat is wat ik al een aantal dagen hoor, sinds ze in de tweede kamer hebben bedacht, dat we vluchtelingen in huis ‘moeten’ nemen.” Waarop van Hemmen schrijft: “Contacten zijn al gelegd, maar geeft nog niet de door mij gewenste duidelijkheid. COA lijkt ook te worstelen met deze opgave.”

Opvangen of niet
Op de vraag van Van Hemmen (zie tweet) komen veel reacties. Niet iedereen zit te wachten op vluchtelingen uit Syrië in Sliedrecht. Een enkeling vindt dat opvang in de regio beter is. Anderen vinden dat opvang alleen in leegstaande gebouwen kan plaatsvinden. “Betalende woningzoekenden zeker niet de dupe laten worden van het gedwongen, en voor gemeente aantrekkelijke, opnemen van. Het kan toch niet zo zijn dat onze kinderen, die jaren netjes op een woning hebben moeten wachten en aan de start van hun zelfstandigheid staan, voorbij worden gestreefd door personen die het land, de gemeente, cultuur en taal niet kennen. Naar mijn mening moeten ze voor de overtocht (het vluchten naar het door hard werken rijke en ontwikkelde Europa) zelf een aanzienlijk bedrag – aan mensensmokkelaars – betalen. Het zijn dus de vermogende economische vluchtelingen die willen profiteren van dat, wat onze ouders en wijzelf met hard werken hebben opgebouwd. Waarom ‘vluchten’ ze niet de andere kant op, waar ze in hun eigen cultuur kunnen blijven (maar waar niets te halen valt). Vluchten doe je met het hele gezin. Erg ongeloofwaardig ‘vluchten’ met achterlating van vrouw en kinderen. Een vervolgstap is zeker de gezinshereniging. Aan een ieder die de mond vol heeft van alles maar opvangen, neem deze in eigen huiselijke kring en op eigen kosten op. We mogen toch wel kritisch zijn in dit Nederland, met vrijheid van meningsuiting”, schrijft Corné Viergever als reactie op Facebook. Van Hemmen: “Economisch vs oorlogsvluchteling. Ik weet niet wie deugd en wie niet. Het enige dat ik constateer is dat er grote groepen mensen naar ons land komen, of we willen of niet. Niets doen is dan geen optie. Deze mensen komen niet in een reguliere woning. Het COA werkt zo in ieder geval niet.”

Watertorenterrein
Anderen bieden aan te helpen en vragen om een coördinatiepunt. Laura Bokhout-Onos: “Ik wil absoluut een steentje bijdragen maar gezien ons huishouden kan ik dit niet thuis.” Everadus Stuij schrijft: “Toen Parkzicht werd verbouwd zijn de bewoners tijdelijk gehuisvest op het terrein naast de watertoren. Is het geen idee om daar weer een beperkt aantal noodwoningen neer te zetten? Winkeltje voor dagelijkse boodschappen, internet en recreatieruimte…Hebben die mensen ook rust totdat een andere oplossing is gevonden.” Of is het wat voor de Drechtsteden gemeenschappelijk? Van Hemmen: “Opvang in de regio is geen onderwerp dat binnen ons bereik ligt. Zolang nationale regeringen het daar niet over eens worden, blijft de stroom komen.”

1 gedachte over “Sliedrecht buigt zich over vluchtelingenvraagstuk”

  1. Vraag eerst eens aan de Sliedrechters wat zij hiervan vinden
    alvorens toezeggingen te doen, of denkt deze burgemeester dat hij hier geen rekening mee hoeft te houden ?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld