‘Regenwater in gebied net zo schoon als buiten onderzochte gebied’

SLIEDRECHT – Het grond- en wateronderzoek voor moestuinhouders loopt nog en wordt binnenkort afgerond, maar de gemeente Sliedrecht weet al wat te melden. “Het onderzochte regenwater in het gebied is net zo schoon als buiten het onderzochte gebied. U kunt dus gewoon uw groenten, fruit en planten water geven met regenwater”, meldt wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Milieu. Het bericht komt op het moment dat het meeste is geoogst. 

Het wateronderzoek komt na het eerdere moestuinonderzoek in Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. Onderzocht werd de hoeveelheid PFOA en GenX en zestien andere PFAS-stoffen in groente en fruit. Dat rapport is afgerond en mensen kregen het advies van het RIVM om het eten van groenten en fruit uit de tuin af te wisselen met groenten en fruit uit de winkel. (Stockfoto)

Nu wordt dus al bekendgemaakt dat regenwater gewoon gebruikt kan worden. Deze bekendmaking loopt vooruit op het eindrapport. Bureau Arcadis heeft in de moestuinen uit het onderzoek monsters laten nemen van grond en water uit de sloot, regentonnen en grondwater. Bijderwieden: “Deze zijn onderzocht op de hoeveelheid PFAS. Daardoor kunnen we zien waar de PFAS in uw tuin vandaan komt. Dat kan zijn de grond of het water dat de moestuinplanten krijgen.” Het RIVM leest het concept van het rapport na om de verbinding met het eerdere moestuinonderzoek goed te kunnen leggen en met een zo goed mogelijk advies te komen. 

1 gedachte over “‘Regenwater in gebied net zo schoon als buiten onderzochte gebied’”

  1. Dit begrijp ik niet helemaal. Het regenwater boven de moestuin is net zo schoon als buiten de moestuin? Maar stel dat dat niet zo was: dan zou het regenwater in heel Sliedrecht toch vervuild zijn?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld