Baanhoekbrug onderdeel van regionaal lichtspektakel

SLIEDRECHT / REGIO – De regio Drechtsteden staat sinds maandagavond 14 november 2022 letterlijk in de spotlights. Met superzuinige lampen worden bruggen en gebouwen tot en met zaterdag 19 november 2022 verlicht om te laten zien wat het verleden met de toekomst verbindt: het gevecht tegen klimaateffecten en het water. De Sint-Elisabethsvloed van 1421 veranderde het gebied voorgoed. 

Dit is de Baanhoekbrug. Het lichtspektakel wordt gezien als een historisch moment dat nu, 600 jaar later, wordt herdacht en de regio vormde. Lichtkunstenaars van het Mothership maakten het lichtontwerp en zetten de spotlights aan. De bruggen zijn tussen 18.00 – 23.00 uur deze week verlicht. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het Drierivierenpunt, Baanhoekbrug, de Merwedebrug, de Zwijndrechtse brug en de brug over de Noord worden op verschillende manieren verlicht met een link naar de historische Elizabethsvloed. Ieder met hun eigen verhaal en met superzuinig licht. Op de plekken die de regio letterlijk verbindt. Het startsein werd maandagavond om 20.30 uur gegeven door Jaap Smit (CDA), Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland en Wouter Kolff (VVD), regiovoorzitter/burgemeester van de gemeente Dordrecht. Dat gebeurde in het hoofdkantoor van GKN Fokker aan de Industrieweg in Papendrecht. Alleen mensen die zich vooraf hadden aangemeld – en daarvoor werden gescreend – waren daar getuige van. Voorafgaand was er een ‘Late Night Show’ onder leiding van presentator Bas van Werven met in het panel onder andere Boudewijn Siemons (COO Havenbedrijf Rotterdam) en Hendrik Stevens (voorzitter College van bestuur Da Vinci College).

Tekst gaat verder onder foto.

De Baanhoekbrug verlicht op wat meer afstand. (Foto Ruben van der Sterren)

Vindingrijkheid en werklust
Het lichtspektakel zet de spotlights op een bijzondere regio, maar ook op een zoektocht naar talent. Gevormd door de geschiedenis en de ligging vervullen de maritieme bedrijven uit de regio een belangrijke rol in de ontwikkeling van emissieloos varen en waterveiligheid. Wouter Kolff, regiovoorzitter en burgemeester van Dordrecht: “We staan voor een grote opgave in klimaatadaptatie en energietransitie. Dit vereist dat we onze vindingrijkheid en werklust aanspreken. Met proces engineering, slimme designs en binnen field labs kunnen we als Smart Delta Drechtsteden de juiste innovaties leveren. Daar staat onze regio wereldwijd om bekend. Wel is het noodzakelijk om talent, van kundige werknemers tot handige ingenieurs, te boeien en te binden om naar de toekomst toe te blijven excelleren.”

Maritieme sector
Zuid-Holland vormt het zwaartepunt van het maritieme cluster in Nederland. De regio Drechtsteden is daarbinnen goed voor een substantieel aandeel: zowel wat betreft werkgelegenheid (16%) als toegevoegde waarde (13%). Ruim 11.500 mensen werken in de maritieme sector binnen de Drechtsteden, vooral in de offshore en de binnenvaart, de waterbouw en bij maritieme toeleveranciers. Bedrijven als Van Oord, Damen Shipyards, Royal IHC, Boskalis en Oceanco zijn wereldspelers, toonaangevend en bepalend voor het innovatieklimaat in Nederland. Zij leveren een substantiële bijdrage aan het bieden van oplossingen voor mondiale vraagstukken rond energietransitie, klimaatverandering en kustbescherming en veiligheid. Een enorme uitdaging, gezien het feit dat er duizenden vacatures voor technici open staan. Spotlights On is daarmee ook het zoeklicht naar talent. 

15 gedachten over “Baanhoekbrug onderdeel van regionaal lichtspektakel”

 1. Ik denkt dat niemand denkt dat een dieselgenerator een zuinige oplossing is. Sterker nog, dit heeft helemaal niks met duurzaamheid te maken. Ik ben benieuwd hoe de gemeente erover denkt nu ze doorhebben dat ze dit gesponsord hebben.

 2. Wie denkt dat een diesel generator een zuinige oplossing is , snapt het niet helemaal .
  Ten eerste heeft een diesel motor een rendementsverlies van zo’n twintig tot dertig procent . Zeker omdat zo’n generatormotor normaliter maar 1500 toeren draait .
  Dan moet je er elektriciteit van maken , wéér verlies .
  Ben er vanavond nog even langs gelopen en naar mijn schatting staat daar een dieselmotor zo’n dertig tot veertig pk op te hoesten .
  Maakt me niet uit als niet-milieugek , maar het geeft herrie en het stinkt .
  Woon er honderd meter vandaan .
  En wat is het nut ? NIKS !
  Achterlijke zoeklichten die hun rondjes afdraaien .
  Waarom ?

  En laat je als milieugek niet foppen !

  Denk dan aan de landelijke politiek .
  Sigrid Kaag wil met het regeringsvliegtuig naar Kosovo , Kroatië en nóg een land vliegen om daar even te kwebbelen met soortgenoten .
  Wat een debiele geldverkwisting !
  Dat komt omdat ze nóg verder van de mensen af staat ,
  dan de gemeente ambtenaren .
  Ze is zogenaamd zo begaan met het milieu , maar om in haar eentje met een gigantisch regeringsvliegtuig vervoerd te worden naar verre oorden , dat moet kunnen , omdat zij vér boven het plebs staat !
  Met een gewone lijnvlucht mee gaan is haar te min , dat D 66 kreng .
  De arrogantie ten top . En de waanzin idem !

  Bij de gemeentes is dat minder erg , omdat ze gedwongen dichter bij de mensen staan , maar pas op dat jullie ook niet verdwalen in de machtswaanzin !
  In deze rottijd kunnen we er niet meer onder uit om alleen nuttige dingen te doen en geen geld over de balk te mieteren .
  Zeker omdat vele mensen iedere euro wel drie keer om moeten keren !

  Welke ambtenaar heeft die onzin trouwens verzonnen ?

 3. Er staat inderdaad op de kade een aggregaat met een kabel omhoog naar de brug,
  dat kan sliedrecht24 zelf toch ook zien als ze door de regio rijden…

 4. Wat een gezeik ,je zal er ook van kunnen genieten in deze donkere dagen ,ik kan niks meer zonder gezeik en demonsteren gedaan worden .Verbeter de WERELD en begin bij je zelf .

 5. Ik heb het artikel, evenals het eerdere artikel, inderdaad gelezen, en in geen van beide artikelen staat of de lampen gevoed worden via het stroomnet of via generatoren, dus ik begrijp de vraag niet helemaal?

 6. Je hebt het artikel gelezen? Lees even de eerste alinea van een eerder artikel, waarin een raadslid vragen stelde over de verlichting. Dat de kosten voor de gemeente Sliedrecht € 15.000,– bedragen.

 7. Het blijkt niet eens om LED-lampen te gaan maar om zogenaamde booglampen, zie de FAQ van Spotlights On zelf: https://spotlightson.nl/faq/

  Op die pagina wordt ook geclaimd dat de lampen in totaal evenveel zullen verbruiken als een windmolen in 7 minuten opwekt. Dat is natuurlijk misleidend, want slechts 33% van onze elektricitieit komt uit hernieuwbare bronnen. Als de claim van Johnny Blommers – dat de lampen zijn aangesloten op een dieselgenerator – correct is, dan is dat helemaal misleidend. Wellicht de moeite om navraag over te doen, Sliedrecht24?

 8. Wat een zure reacties als er eens wat wordt georganiseerd.

  Waarschijnlijk wel lekker op de kermis gestaan van de zomer, gefeest op het oktoberfest en met oudjaar weer een bak vuurwerk afsteken zeker.

 9. Toch raar , dat in deze rotsituatie waar ons land dankzij de politiek in verkeert , er toch iedere keer weer overheidsambtenaren zijn die menen dat er best nog wel het nodige geld uitgetrokken kan worden voor dit soort onzin !
  Mensen laten verrekken en financieel steeds zwaarder belasten , maar wél zinloze projecten uitvoeren én betalen .
  Gewoon omdat een of andere overheidsdoedel dat leuk vindt .
  Waar is jullie verantwoordelijkheidsbesef ?
  Geeft makkelijk uit he , anderman’s geld .

  Las al ergens dat dat lichtverhaal goed was “ om te verbinden “ .
  Verbinden van Wát ?
  Het a-sociale geteisem van de staart van Dordrecht met óns verbinden soms , die nu al weer twee maanden lang overdag , ‘s avonds EN ‘S NACHTS met vuurwerk aan het donderen zijn , in het stuk natuur aan de overkant van de brug ?
  Je wordt toch gestoord van die rotherrie ?
  Waarom wordt daar niet tegen opgetreden ? TE DUUR ?

  Anders zou het misschien een idee kunnen zijn om die “ lichtstraat “ door te trekken naar de Merwebolder , zodat ze die verkwistende ambtenaren en halve zolen uit Dordrecht meteen dáár kunnen deponeren , volg het verlichte pad , jongens .
  Misschien is er dan nog een beetje hoop .

  Afijn , volgende keer de onroerend goed belasting maar weer fors omhoog doen ?

 10. Zoals ook in het eerdere artikel vermeld: dat “superzuinige ledverlichting” – verhaal is natuurlijk onzin, het gaat hier niet om 5V fietslampjes, maar om enorme krachtige schijnwerpers die, ook al werken ze op basis van Led, enorm veel energie verbruiken. Volledig toondoof en onverantwoord om dat nu te gaan organiseren. De organisatie had dat ook door want op alle affiches wordt inmiddels extra benadrukt dat het om “duurzaam” ledlicht gaat.

  Absurd en decadent om dit tijdens een energiecrisis te doen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld