Presentatie aanpak huiselijk geweld en meldcode Masker19

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Transitie Hulpverlening Huiselijk (THHG) geeft donderdag 24 september 2020 vanaf 20.00 uur in stadswaardehuis DOOR, Spuiboulevard 220 in Dordrecht een presentatie over de aanpak van huiselijk geweld en de meldcode Masker19. De inloop is vanaf 19.30 uur. Aanmelden is noodzakelijk! 

Beleidsmakers, professionals die met doelgroep te maken hebben en ervaringsdeskundigen van huiselijk geweld zijn van harte welkom om de presentatie van THHG bij te wonen.  (Stockfoto)

Sinds de decentralisatie in 2015 liggen bij gemeenten, waaronder de gemeente Sliedrecht, de verantwoordelijkheid voor hulpverlening, herstel en nazorg van slachtoffers van huiselijk geweld. De decentralisatie had tot doel om de overheid dichter bij de burger te brengen en tot een kostenbesparing te komen in het sociaal domein. Na een aantal jaar van decentralisatie is dit doel niet bereikt. Integendeel. De kosten in het sociaal domein dreigen verder op te lopen en slachtoffers van huiselijk geweld zijn onnodig lang slachtoffer en krijgen met hernieuwd slachtofferschap te maken.

Ook kritiek
Door de beperkende maatregelen om de coronacrisis te bestrijden werd het moeilijker voor slachtoffers van huiselijk geweld om op een veilige manier hulp te zoeken èn hulp te krijgen. Daarom voerde Nederland op begin mei 2020 de meldcode Masker19. Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen bij een apotheek naar Masker19 vragen, waarop de apotheker hulp inschakeld. Naast enthousiaste reacties op deze aanpak is er ook kritiek. Want na melding van huiselijk geweld loopt het slachtoffer het grootste gevaar op represailles van de dader en krijgen slachtoffers van huiselijk geweld vaak met hernieuwd slachtofferschap te maken.

Geld
De huidige coronacrisis vergroot zwakheden in onze maatschappij en systemen die wij als samenleving hebben opgebouwd. Ook legt het een extra druk op de financiën voor gemeenten en landelijke overheid. THHG ziet ook kansen tijdens deze crisis om samen met beleidsmakers en professionals om tot een duurzame aanpak van huiselijk geweld te komen en te besparen op de kosten in het sociaal domein. Na de presentatie is er nog een borrel en gelegenheid tot netwerken.

Aanmelden
Wie wil komen, moet zich vooraf aanmelden. Dat kan hier online. Vooraf opgeven is noodzakelijk vanwege de coronamaatregelen. 

1 gedachte over “Presentatie aanpak huiselijk geweld en meldcode Masker19”

  1. Geen getuigen geen bewijs dus mission impossible!!
    Veilig thuis is ook een lachertje dus enige optie is weg wezen of een flinke hoek terug geven.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld