Kolff doet aangifte en wil weten wie schikkingsvoorstel Chemours lekte

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Burgemeester Wouter Kolff (VVD) van Dordrecht doet aangifte wegens schending van de geheimhoudingsplicht rond een schikkingsvoorstel dat chemiebedrijf Chemours aan de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden zou hebben gedaan. Ook wil de gemeente Dordrecht uitzoeken hoe geheime documenten hierover bij televisieprogramma Zembla zijn gekomen.

Schending van de geheimhoudingsplicht is strafbaar. De vier gemeenten hebben een rechtszaak aangespannen tegen Chemours wegens de vervuiling van de bodem en het oppervlaktewater rond de fabriek. Woensdag 27 september 2023 doet de rechter daarin uitspraak. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“De gemeente hecht veel waarde aan integriteit. Op dit moment is niet bekend wat er is gebeurd”, zegt Kolff in een verklaring, “Ik doe aangifte en laat een onafhankelijk professioneel bureau bedrijfsrechercheonderzoek doen naar de toedracht. Dit doe ik om de waarheid op tafel te krijgen en om de integriteit te bewaken.”

Geheimhouding
Zembla berichtte vorige week over de poging van Chemours om PFAS-schade waarvoor het door de gemeenten verantwoordelijk wordt gehouden “voor een aantal miljoenen” te schikken. Het programma gebruikte voor de uitzending notulen van een besloten vergadering van een gemeenteraadscommissie van Dordrecht. Op die notulen rustte geheimhouding. Volgens Zembla stelde Chemours in het schikkingsvoorstel als voorwaarde dat de gemeenten geen verdere procedures starten en geen claims indienen voor toekomstige schade. Tot dusverre hebben de gemeenten noch het bedrijf op de mogelijke schikking willen reageren.

5 gedachten over “Kolff doet aangifte en wil weten wie schikkingsvoorstel Chemours lekte”

  1. Op welke plaats zou dan de integriteit staan tegenover de inwoners, de burgers volgens burgemeester Kolff?
    Die was toch ook niet zo mooi toen het voorstel van een schikkingsvoorstel van Chemours geheim werd gehouden. Dat had juist een terechte aangifte geweest tegen Chemours.
    Integriteit is mooi maar het schikkingsvoorstel stond wel boven de gezondheid van mensen, heel veel mensen. Juist goed dat het boven water is gekomen.
    Het is fout om zoiets verborgen te houden. Jaar in, jaar uit.

  2. Prima hoor, dat dat lek wordt onderzocht, maar het komt zelden voor dat bij zo’n lekkage de schuldige wordt gevonden, zeker als er veel mensen erbij betrokken zijn. Hij moet het melden, en daarom gaat dat zo. Wat ik interessanter vind is, wat ook Koos den Dunnen stelt, waarom de gemeente bestuurders de Gemeenteraden niet direct open informeerden, dat Chemours een dergelijk voorstel dhad gedaan. Dan waren alle inwoners direct op de hoogte van deze onbehoorlijke praktijk. Nu moest het via onderzoeksjournalisten boven water komen. In feite vind ik dat verontrustender.

  3. Moeilijk verhaal. Het doen van een schikkingsvoorstel om verdere vervolgingen af te kopen betekent toch een soort ‘van schuldig zijn’. Hoewel het begrijpelijk is dat de geheimhoudingsplicht van belang is vraag je je toch af:

    – of dit bij de aangespannen rechtspraak ook zou worden gebruikt door de gemeenten? Het lijkt een belangrijk gegeven. Zo nee, waarom niet?
    – waarom dit nooit de burgers heeft bereikt? Waarom moeten we dat van Zembla horen?
    – wist degene die Zembla informeerden dat dit een doofpotverhaal zou worden en zich geroepen voelde het te ‘lekken’? Gewoon een klokkenluider voor het goede doel misschien?
    – Hoeveel van dit soort geheime stukken zijn er nog meer? Is men bang dat er nog meer uitlekt?

    Het is vervelend om de overheid, die tenslotte met wazige normen en weinig actie op dit dossier (bloed, watercontrole, gewoon bouwen op vervuilde grond..etc.) steeds weer dit bedrijf toeliet door te gaan met gevaarlijke vervuiling van de omgeving, zomaar op de blauwe ogen te geloven. Kon ik dat maar.

    Dus begin met aanpak van het echte probleem, kijk in de spiegel, zoek of er nog meer documenten zijn waar de inwoners niets van weten en besluit dan pas of de klokkenluider moet worden gezocht. Lijkt mij…..

  4. Ha, is dat net zo’n lek als Dupont/chemours als jaren doet zonder dat er ook maar iemand weet hoe en wat…..waarom geld uitgeven aan iets wat voor bewoners al klopen klaar lijkt te zijn, collateral damage heet dat.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld