INGEZONDEN BRIEF: Gemeenteraadsverkiezingen

Stemmen in Sliedrecht. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Naar aanleiding van de landelijke slechte opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart j.l. schreef ik een kort stukje op Sliedrecht24. Ik kreeg een uitgebreid antwoord van Johan Lavooij en we bespraken hoe een onderzoek naar stemgedrag best wel een dure zaak zou kunnen zijn na het uitblijven van een stem door onze dorpsbewoners. Ik zei daarop: “ach dat hoeft toch niet zo duur te zijn, als de partijen dat zelf zouden onderzoeken?” Misschien een wens van mij, want waarschijnlijk heeft dat helemaal niet zo’n erg hoge prioriteit. Ondanks de lage opkomst was de uitkomst weer duidelijk en de coalitie kan worden gevormd.

Ik besloot zelf op onderzoek uit te gaan bij onze sportschool BE THERE. Een centrum gelegen sportschool, waar vooral klanten trainen met een gemiddelde leeftijd van 50 plus. De jongste is 25, de oudste 84. Daar zijn we gewend naast het trainen ook te praten over de belangrijke kwesties van het leven, dus ook over de verkiezingen en de meningen waren juist daarover verdeeld. Ik dacht: dat onderzoek kan misschien wel verheldering geven over de vraag waarom de opkomst in Sliedrecht maar 55% bedroeg. En daarnaast hebben de politieke partijen daar misschien wat aan. Helaas, de verkeerde doelgroep, maar wellicht toch handig.

De uitkomst: 70 Ondervraagden van wie: 60 x Ja, ik heb gestemd.

Dat klinkt positief, zestig van de stemmen een ja, maar het waren wel veel ja’s die net zo goed om de hieronderstaande redenen een Nee hadden kunnen zijn. Bij deze leeftijdsgroep is het duidelijk dat je zeker het democratisch recht moet gebruiken. Dus je gaat stemmen. Echter ook waren er bij de Ja’s mensen die alleen maar gingen om de SGP te proberen van een grote overwinning te weerhouden, omdat deze achterban, te aller tijden gaat stemmen.

De versplintering van de andere partijen is een feit en zo zullen de stemmers nooit een moderner of minder kerkelijk besluitend Sliedrecht krijgen. Ook waren er Ja maar’s over de zichtbaarheid van de politieke partijen. “Ïk ben wezen stemmen, maar wat hebben zij de afgelopen vier jaar voor mij betekend, ik heb ze niet gezien!?” Een maar was ook: Landelijk geen vertrouwen, dus op lokaal gestemd. Wie weet kunnen zij er wat van maken. Maar hoe kunnen zij dat als Pro wat ingeleverd heeft en Slydrecht.Nu gewonnen heeft. Zullen zij elkaar wellicht kunnen bereiken en een goed tegenwicht geven tegen de SGP? De vraag blijft hangen: Wat krijgt de inwoner daar van mee

De ouderen en de paar jongeren die bij BE THERE trainen zijn op plichtsbesef gegaan en hopen op meer resultaat dan de afgelopen vier jaar is gebleken.

10 x Nee gestemd en waarom niet:
2 x Geen zin.
1 x Vergeten.
4x Geen vertrouwen.
1 x Men gaat niet met de tijd mee.
1x Ik weet niet eens wie ze zijn.
1x te oud om nog te gaan, want wat doet men eigenlijk voor ons?

Best belangrijk toch? Te weten hoe of wat? Of is dat alleen maar een wens van mij?

Conclusie: Waarschijnlijk geeft deze uitslag door onze doelgroep niet veel stof tot nadenken bij de politieke partijen. Het is ook maar een klein onderzoek. Echter zie ik hier wel stof tot nadenken, want hoe zit het met de jongeren? Waren die ook gemotiveerd? En zo ja, hoe behoud men hen en zo nee hoe bereikt men hen? Misschien een uitdaging voor een ander eens in zijn of haar omgeving een zelfde onderzoek te doen. Wie weet bereiken we er mee dat de partijen vaker zichtbaar zijn, want dat heb, in de afgelopen moeilijke tijden, zowel als ondernemer als inwoner zeker gemist.

Bernadette Brus
Bernadettebrus@gmail.com

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

3 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Gemeenteraadsverkiezingen”

  1. Niet 9098. De blanco en ongeldige stemmen moeten er nog af. Zij stemden tenslotte ook. Dan schieten er 9055 kiesgerechtigden over die nooit in het stembureau zijn geweest om een keuze in te vullen.

  2. Dag Bernadette Brus, ter info Ben Gijs van Harskamp 86 jaar dat ter zijde
    Gelukkig een stem van een VROUW met Respect uit de Sliedrechtse Gemeenschap. U stelt zeer terecht Slechte opkomst en helaas de Grootste Stroming is de ZWM Van 7848 naar 9098 een stijging van 1250 Stem en Kiesgerechtende
    Ook de 4 Regerings Partijen C.U. CDA VVD D66 Te samen 5260 stemmen staan achter het besluit en intentie om b.v.b bijna 1 miljoen AOW ERS Uit te sluiten ja Aftestraffen van de een matlige7 & extra
    Deze Generatie heeft zich sorry dat ik het Schrijf zich in de vorige jaren te Barste Gewerkt en worden door boven genoemde partijen Gestraft
    En dat valt onder de Noemer DEMOCRATIE.
    Al jaren lang stel ik vast er Wonen mer Stem en Kiesgerechtende Vrouwen dan Mannen in Sliedrecht
    Gelukkig ook Bernadette Brus maar let op U steekt Uw hoofd uit boven het Maaiveld en dat is niet altijd goed afgelopen.
    Uw vraag tegen wicht SGP Kan je U geruststellen uitslag 2022 SGP 1139 Stemmen opPersoonlijke titel dat zin 1640 stemmen minder dan in 2018
    Tot slot wat ik leuk vindt de Opmerking zicht baar en onzichtbaar zijn Politieke Partijen Sliedrecht
    De verkiezings krant gelezen wat ziet de lezer?een wel zeer Mistige voor pagina je mag niets zien ja heel in de verte achter het mist gordijn zicht 20 meter het Echte en Oude Raadhuis en dan op de toplocatie Rechts onder
    De Burgemeester met Respekt op de Voorpagina het is nog steeds een Politieke Krant je slaat de tweede pagina om en wat zie ik als Kiezer daar gaat het om de Met Respect geen Politieke Partij maar de Burgemeester
    Wie bedenkt dit?
    Zo ziet U maar Bernadette Bruls U heeft in ieder geval bij EEN Stem en Kiesgerechtende inwoner Iets losgemaakt.
    Nog even dan wat is de ervaring van Uw Sportschool in de Kerkbuurt
    In relatie Bewoners Ondernemers ben benieuwd Gijs
    De Sliedrechtse Biesbosch Bever

  3. (zie een eerder ingezonden brief …. geen enkele reactie gekomen)
    Een van de krantenkoppen bij het zoveelste artikel om uit te leggen, waarom er zo weinig mensen (nog) de moeite nemen te gaan stemmen, luidde: ‘WE WORDEN NIET GEHOORD”.

    Een aantal burgemeesters liet weten te willen of te zullen laten onderzoeken waarom mensen niet opkwamen.
    Maar hier ligt mijns inziens een mooie taak voor de politiek; meer zelfs – vind ik – dan voor burgemeesters, want die worden niet gekozen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

    Misschien zou Sliedrecht een proefgemeente kunnen zijn voor de uitvoering van dit idee:

    Aan de hand van de lijst met gegevens van alle kiesgerechtigden in ons dorp is het mogelijk om te achterhalen wie er niet is wezen stemmen. Dat het vanwege privacywetgeving niet is toegestaan om de namen en adressen beschikbaar te stellen is een gegeven, maar het is wel mogelijk uit te zoeken in welke straten (of wijkdelen) de meeste kiezers thuisbleven. En als de politieke partijen de moeite zouden willen nemen in deze wijken huis-aan-huis te gaan bellen en met de bewoners gesprekken aan te gaan, dan kan er een beeld ontstaan waarom men niet stemde.

    Het is ook weer niet zo, dat elke deurbel door elke partij gevonden moet worden (je moet je niet voorstellen, dat er gasten van 6 politieke partijen komen bellen!). Maar bij het ophalen van informatie voor het profiel van de nieuwe burgemeester, lukte het ook om dat als gezamenlijke raadsfracties te doen.

    Het mes snijdt aan meerdere kanten: raadsleden spreken met inwoners en dat levert allerlei informatie op (zeker als ook wordt verteld waarom met niet heeft gestemd); raadsleden komen vaker op straat en in de buurten dan alleen de weken voor de verkiezingen – ik las dat verwijt ook wel – en niet onbelangrijk: bij de inwoners wordt – zeker als er in een commissie of zelfs de raad wordt teruggebracht wat er allemaal is gehoord – de indruk nagelaten dat er echt naar hen wordt geluisterd.

    Misschien ontstaat wel het gevoel, van ‘’WE WORDEN GEHOORD”.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld