INGEZONDEN BRIEF: Geef gevangenen (kamp Amersfoort) een gezicht

Onlangs is mijn vader (96) overleden. In de weken voor zijn overlijden kwamen de emoties en herinneringen aan zijn gevangenschap in kamp Amersfoort heel heftig terug.
 
Hij vertelde mij dat er veel gevangenen bij hem in het barak waren die uit Sliedrecht kwamen. Wat hij erg vond was, behalve de onmenselijke behandeling, de ontmenselijking door mensen een nummer te geven en als slachtafval te beschouwen.
 
Hij is niet vergast, omdat de Duitsers ervan uit gingen dat hij zou sterven aan zijn verwondingen. Ik weet het een van zijn grote wensen was om in die periode als mens te boek te staan. 
 
Wat blijkt in kamp Amersfoort zijn ze bezig om foto’s van mensen die in kamp Amersfoort gevangen hebben gezeten op te vragen.
 
Mijn verzoek is om,  indien van toepassing is op jouw vader, oom, neef of bekende, een foto te sturen naar: foto@kampamersfoort.nl 
 
Met vriendelijke groet,
Harry Kloek
 
Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

2 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Geef gevangenen (kamp Amersfoort) een gezicht”

  1. Dank voor deze reactie en je support Ina! Allereerst wil ik mijn medeleven aan Harry, die zijn vader onlangs verloren heeft, overbrengen. Goed dat Harry dit mooie project van Kamp Amersfoort nog eens onder de aandacht brengt. Er hebben in de oorlog behoorlijk wat Sliedrechters in Kamp Amersfoort gevangen gezeten. Veel van hen behoorden tot de groep Merwedegijzelaars. Van veel van die mannen heb ik reeds een foto – indien aanwezig op het digitaal monument – voor dit project ingezonden. Uiteraard moedig ik ook andere familieleden van oud-gevangenen aan om een foto in te sturen via de speciale website. En mocht die oud-gevangene toevallig ook een Merwedegijzelaar zijn, dan zou het fijn zijn mij in de cc mee te nemen (avanderstarre@gmail.com), dan wordt de foto ook aan het digitaal monument (www.merwedegijzelaars.nl) toegevoegd. Nog even iets ter nuance: in Kamp Amersfoort werden géén gevangenen vergast.

  2. Hallo Harry,
    Anja van der Starren uit Sliedrecht is hiermee erg begaan. Kijk maar eens op Merwedegijzelaars.nl
    Heel veel aangrijpende verhalen staan hierop van de merwedegijzelaars die tijdens een razzia zijn afgevoerd naar Kaap Amersfoort. Tijdens de jaarlijkse herdenking in het Kamp heeft Anja een aantal jaren terug ook heel prachtig gesproken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld