Groep ouders spreekt met instanties over situatie rond natuurspeeltuin In de Weer

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Een groep ouders heeft vrijdagochtend 30 april 2021 gesproken met vertegenwoordigers van de gemeente Sliedrecht, de politie en SOJS. Aanleiding waren de regelmatige overlast in natuurspeeltuin In de Weer, de vernielingen en bedreigingen.

Het plegen van vernielingen en overlast is al een aantal jaren een probleem. Dit was in januari 2018. Door heel de natuurspeeltuin waren er toen vernielingen aangericht. (Archieffoto Slydregt.NU)

Door het gedrag van een groep jongeren wordt het (speel)plezier van veel kinderen onmogelijk maakt. “De politie en gemeentelijke handhavers zijn de afgelopen weken een aantal keer op deze locatie geweest en hebben jongeren aangesproken. Helaas zonder effect. Donderdagavond heeft de politie een minderjarige staande gehouden en een verbaal gegeven”, bericht de gemeente Sliedrecht vrijdagavond 30 april 2021 op hun Facebookpagina. Online krant Sliedrecht24 heeft de afgelopen tijd regelmatig bericht over de vernielingen. Deze week stelde de fractie van SGP-ChristenUnie vragen over de situatie aan het college. 

Onacceptabel
Burgemeester en wethouders, politie en veel bewoners vinden deze vernielingen niet acceptabel en roepen ouders op om met hun kinderen daarover in gesprek te gaan. Gemeente Sliedrecht: “De kosten van herstel in de natuurspeeltuin en de handhaving zorgen er voor dat dit niet op andere plaatsen in Sliedrecht ingezet kan worden. Daar waar het ook hard nodig is. Een aantal buurtbewoners neemt al hun verantwoordelijkheid.” Burgemeester Jan de Vries (CDA): “Het is belangrijk als buurtbewoners en ook ouders hun verantwoordelijkheid nemen. Alleen samen kunnen wij dit negatieve gedrag tegengaan. Vernielingen en intimiderend gedrag vind ik niet acceptabel. In Sliedrecht moeten jong en oud kunnen genieten van onze mooie voorzieningen.”

Lange geschiedenis
De natuurspeeltuin kent inmiddels een lange lijst met overlastmeldingen. Was de ellende eerst beperkt tot vooral vernielingen en hangjeugd; de laatste tijd worden ook fysieke meldingen gedaan. Een jongen (7) die het water wordt ingeduwd, een meisje (12) naar de keel gegrepen, een fiets van een kind vernield of met vuurwerk gegooid. In dat laatste geval ging het om een zelfgemaakte vuurwerkbom in een blikje Redbull. Het werd afgestoken in een tuin en er werd aangifte gedaan. Ouders die de jongeren aanspreken worden uitgescholden met woorden die je liever niet eens wilt opschrijven. Er wordt verder moedwillig glas stukgegooid in de speeltuin, er zijn opengemaakte condooms te vinden en alles wat los en vast zit wordt vernield. Afvalvakken verdwijnen in een sloot. Mensen die de jeugd hierop aanspreken worden bedreigd. Oudere mensen met een hond durven niet meer langs te lopen tijdens het uit laten van de hond of mensen mijden het fietspad. Ouders van kinderen die er spelen, zijn het zat. Zij zijn het ook die FIXI-meldingen doen of zelf voor de zoveelste keer afval opruimen. Regelmatig wordt de politie gebeld. De jongeren stuiven dan weg en er volgt een kat-en-muisspel. Soms gaat het om een groep van 30 tot 40 kinderen.

Blijven melden
Na de zoveelste melding werden klagers vrijdagmorgen uitgenodigd voor een gesprek. Daarin is aangegeven dat de groep in het vizier is. Er een aantal ‘leidertjes’ tussen zitten en de rest vooral meelopers. “Ze worden opgestookt om stoer te doen. Een kant en klare oplossing is er niet. De jeugd hangt daar omdat het jongerencentrum door corona gesloten moet zijn. Ze vervelen zich”, vertelt één van de ouders die bij het gesprek was aan online krant Sliedrecht24. Aan de orde kwam meer verlichting, het eventueel ophangen van camera’s en het blijven melden voor het dossier. Via de politie tel. 0900 – 8844 en via de FIXI-app. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld