door Peter Donk
SLIEDRECHT – Groot feest vrijdag 16 februari 2024 bij glas- en verfgroothandel J.L. van Es aan Sportlaan 351. Het bedrijf vierde het eeuwfeest. Het kreeg bovendien halverwege de middag uit handen van Jaap Smit (CDA), Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, het Predikaat Hofleverancier. In de avond was er een feestavond voor medewerkers, familie en zakenrelaties.
Hier wordt het Predikaat Hofleverancier uitgereikt door Jaap Smit (CDA), Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland aan ondernemer Jan van Es (rechts). Naast een wapenschild is dat een fraaie oorkonde. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Het predicaat was er één met een lange aanloop en lange adem. Het kostte bijna een periode van twee jaar aan voorbereiding. Dat het uiteindelijk gelukt is, is prachtig. Het Predicaat Hofleverancier wordt toegekend aan bedrijven die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan. Het predicaat is nu aan glas- en verfgroothandel J.L. van Es voor 25 jaar toegekend, waarna verlenging kan worden aangevraagd voor een volgende periode van 25 jaar. Ruim zeventig mensen woonden dit officiële gedeelte bij.
Door koning verleend
Aan de uiteindelijke uitreiking worden regels gesteld. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn evenals de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn. In 1815 voerde Koning Willem I het Predicaat Hofleverancier in. Ook andere leden van het Koninklijk Huis konden het Predicaat Hofleverancier verlenen met de toevoeging van hun naam. Er waren bijvoorbeeld bedrijven die het wapenschild van Prins Bernhard voerden. In 1987 werd het stelsel herzien. Er werd een nieuw wapenschild ontworpen met een moderne versie van het Koninklijk wapen. Alleen het Staatshoofd kan het recht tot het voeren van het Predicaat Hofleverancier verlenen. Het predicaat geeft bedrijven het Recht om het Koninklijk wapen te voeren met daarbij de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Toekenning van het Recht het Predicaat te voeren wil niet zeggen dat het betrokken bedrijf leverancier is of een andere relatie heeft met het Koninklijk Huis. Het verzoek voor verlenging, over 25 jaar, moet worden gericht aan de koning.
Tekst gaat verder onder X-bericht.
CdK Jaap Smit kwam met enige vertraging aan bij glas- en verfgroothandel J.L. van Es en hij kon daarna meteen een speech houden. Met belangstelling luisterden de aanwezigen naar de woorden van Smit. (Foto's Hans van der Aa / Sliedrecht24) #Xberichtbijartikel… pic.twitter.com/UT4MhNnjyq
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) February 16, 2024
Verlate jubileumviering
Jaap Smit (CDA), Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, voerde – enigszins flink vertraagd door drukte in het verkeer – als eerste het woord. “Wat fijn om weer eens in Sliedrecht te zijn, een gemeente waar een mentaliteit heerst van ondernemen en aanpakken. Wereldberoemd vanwege de hoogwaardige maritieme producten die hier vandaan komen. Ik vind het mooi om vandaag eens een andere prachtige onderneming in Sliedrecht te mogen bezoeken. Een bijzondere representant van het lokale en regionale midden- en kleinbedrijf. Glas- en Verfgroothandel Van Es hoort sinds vorig jaar ook tot de eeuwelingen van Zuid-Holland. Ik ben een fan van familiebedrijven. De passie is groot, de klant staat centraal en niet de korte termijn staat voorop, niet de winst van dit jaar, maar de toekomst van de onderneming. Dat is vaak hoe het gaat in een familiebedrijf. Generatie drie – Jan van Es – staat nu aan de leiding en generatie vier – Jorien van Es – zal het stokje over enige tijd gaan overnemen. Zou oprichter Jan Leendert van Es dat in 1923 hebben kunnen denken toen hij Drogisterij Firma J.L. van Es begon? We weten het niet. Wel is duidelijk dat ondernemen hem in het bloed zat, want zijn drogisterij leverde, eerst als bijzaak, ook verf, glas, behang en borstels. Dan volgt een mooie ontwikkeling.”
Relatie met klanten
Smit sprak van een hecht en met Sliedrecht verweven familiebedrijf gericht op kwaliteit, advies, service en klanttevredenheid. “En op duurzaamheid, wat in deze tijd van klimaatverandering en energietransitie uiteraard heel belangrijk is. Zowel richting afnemers als in het eigen bedrijf staat dit thema hoog op de agenda. Van Es speelt in op de behoefte van de klant aan meer informatie over duurzame, isolerende en besparende materialen. En investeert zelf in bijvoorbeeld elektrische auto’s en zonnepanelen. Glas- en Verfgroothandel Van Es heeft vooral een ijzersterke positie in de regio Alblasserwaard, maar ook klanten die wat verder weg zitten worden bediend. De relatie met de afnemers is er niet één van uitsluitend snel leveren – al zal dat vast wel eens nodig zijn -, maar van samen optrekken. Dat is mijns inziens de kracht jullie bedrijf”, aldus Smit, “Met die werkwijze is een breed klantenbestand opgebouwd, van de scheepsbouw, supermarktsector, bouwondernemingen, schilders, glaszetters, kozijnfabrikanten en de meubelindustrie tot strandtenten en binnenvaartschippers.”
Selectie voor predicaat
Smit was niet alleen voor het jubileum van Den Haag naar Sliedrecht gekomen. Smit: “Glas- en Verfgroothandel Van Es treedt toe tot een select gezelschap. Een gezelschap van ondernemingen die een onderscheiding verdienen en hebben gekregen. En in jullie geval is dat het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Het heugelijke feit van de toekenning van een predicaat is zeker geen automatisme. Nee, daar gaat een zorgvuldig proces aan vooraf en dat begint bij de onderneming zelf. Een aanvraag voor een predicaat is namelijk altijd een bewuste keuze, die wordt gemaakt op basis van vertrouwen in de kwaliteit van de organisatie. Via de provincie worden enkele ministeries ingezet, voor een specialistisch advies. Jullie hebben dat als onderneming gemerkt, want die specialisten kwamen op bezoek. Hun advies is daarna bij ons op het provinciehuis afgeleverd. Toen die stap was gezet ben ik in beeld gekomen.” De hele procedure rond de toekenning van predicaten is één van de bijzondere taken die op het bordje van Smit liggen. “Daarna komt het finale deel van de procedure. Want, uiteindelijk is het niet de commissaris en zijn het niet de ministeries die de beslissing nemen. Wat wij doen is adviseren. Er is maar één persoon die de bevoegdheid heeft een predicaat daadwerkelijk toe te kennen en dat is Zijne Majesteit zelf”, vulde Smit aan.
Tekst gaat verder onder foto.
Met het wegrollen van een afbeelding van prinses Beatrix kwam het wapen Predicaat Hofleverancier voor de dag. Smit hielp Van Es een handje daarbij. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Vakmanschap, de service en de innovatie
“Het is mooi om te zien dat in Sliedrecht relatief veel bedrijven het predicaat Koninklijk of Hofleverancier hebben gekregen. Na Vink Diesel, Foto Van der Kloet en Van Mourik Schoen- en Lederhandel is dit de vierde hofleverancier. En dat wordt je niet zomaar”, vulde burgemeester Jan de Vries aan, die kwam met een flinke speech, waarin hij aangaf trots te zijn. “Trots, omdat één van onze Sliedrechtse bedrijven vandaag dit bijzondere jubileum mag vieren. Een eeuw lang is de familie Van Es actief in de verf en het glas. In de afgelopen 100 jaar heeft uw bedrijf een markante positie in de markt en in Sliedrecht ingenomen. In Sliedrecht en in een ruime regio rondom Sliedrecht staat Glas- en Verfgroothandel J.L. van Es bekend om het vakmanschap, de service en de innovatie. Al 100 jaar een betrouwbare leverancier en partner voor heel veel andere bedrijven in Sliedrecht en onze ruime regio”, aldus De Vries.
Ondernemerschap
In zijn nieuwjaarstoespraak sprak De Vries over ‘Echte Sliedrechters’. “Daaruit spreekt een gevoel van eigenheid, vertrouwdheid en gepaste trots. Het staat ook voor harde werkers, de directe maar ook betrokken inwoners. Die overigens niet snel te koop lopen met het vele goede werk dat zij doen. Hierin herkennen wij ook de familie Van Es. Dat harde werken van vele Sliedrechters, gekoppeld aan ondernemerschap heeft Sliedrecht economisch veel gebracht. Sliedrecht scoort niet voor niets hoog in de ranglijst voor het beste vestigingsklimaat in Nederland. In de ranglijst van Elsevier van afgelopen december staat Sliedrecht in het rijtje landelijke gemeenten op nummer één. En in de totaallijst van alle gemeenten staan wij op plaats zeventien, in Zuid-Holland op plaats drie. Geen wonder. Wanneer ik Sliedrechtse ondernemers bezoek en spreek, word ik iedere keer weer verrast door innovatiekracht, ondernemerschap en de hoogwaardige kwaliteit die ze leveren. Lokaal, regionaal, nationaal en internationaal zijn Sliedrechtse ondernemers vermaard”, sprak De Vries.
Lokale betrokkenheid
Door een omvangrijke binnenstedelijke herstructurering en een grote uitbreiding in Sliedrecht Noord, waaraan volgens De Vries ook de Provincie Zuid-Holland wil gaan meewerken. De Vries: “Dat biedt kansen, in de eerste plaats voor onze inwoners maar zeker ook voor de glas- en verfgroothandel J.L. van Es. En dan heb ik het nog niet over de duurzaamheidsambitie die wij hebben. Er zal in de toekomst nog meer HR+++ glas nodig zijn. Dat alles belooft een zonnige toekomst voor glas- en verfgroothandel J.L. van Es.” De onderneming staat volgens de eerste burger niet alleen bekend door haar succesvolle ondernemerschap en vakmanschap. De maatschappelijke betrokkenheid van dit bedrijf is groot. De familie Van Es draagt ook al een eeuw lang bij aan onze Sliedrechtse gemeenschap. Dat blijkt ook uit de staat van dienst van de oprichter van uw onderneming. Het bedrijf is opgericht door naamgenoot Jan-Leendert van Es. Hij was niet alleen ondernemer, maar ook actief betrokken bij de EHBO, het Hervormd Rusthuis, de woningbouwvereniging, het begrafenisfonds, de middenstandsvereniging en de gemeentepolitiek. Hij was wethouder en loco-burgemeester. Zo is uw familie en bedrijf al vanaf de oprichting nauw verbonden met Sliedrecht en onze Sliedrechtse gemeenschap. Het is helder als glas, dat de familie van Es zeer betrokken is bij Sliedrecht. De huidige eigenaar Jan van Es is ook op vele fronten actief en ook zeer verbonden met
de Sliedrechtse politiek. Niet als wethouder of raadslid. Maar Jan is één van de inwoners die het meest intensief in contact staat met onze raadsleden. Niet doordat hij zo’n trouwe bezoeker is van onze raadsvergaderingen. Nee, helaas. Maar wel van de borrel na afloop van onze raadsvergaderingen. Die valt heel toevallig samen met de borrel van de Rotary, waarin Jan zeer actief is. Overigens, spreekt ook daaruit een maatschappelijke betrokkenheid. Ook deze serviceclub draagt bij aan mooie goede doelen in onze samenleving.”
Volgende generatie
De Vries vervolgde: “Wij staan vandaag stil bij de rijke historie van glas- en verfgroothandel Van Es. Zo verbinden wij de geschiedenis met het heden en de toekomst van het bedrijf. Stilstaan bij het verleden en daarvan leren voor ons leven van vandaag doe jij Jan ook als zeer betrokken lid van ons Comité 4 en 5 mei. Met dit lidmaatschap draag je bij aan een waardige dodenherdenking en een mooie viering van onze vrijheid. Zoals nieuwe generaties in het familiebedrijf het stokje weer over gaan nemen, draagt het comité bij aan de overdracht van de waarde van onze vrijheid aan nieuwe generaties. Vrijheid geef je door. Het ondernemerschap geef je ook door. Ik hoop dat de familie van Es daar nog heel lang aan mag bijdragen.”
Loyaal
Namens de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO) sprak voorzitter Adrie Stuij had nog een aanvullende tekst richting de familie Van Es, omdat de andere sprekers ‘het gras al voor de voeten hadden weggemaaid. “Overigens fantatische woorden, uitstekend gemaaid”, grapte Stuij, die meteen terugkeerde naar het Predicaat Hofleverancier en het bedrijf glas- en verfgroothandel J.L. van Es. Stuij sprak van kwaliteit, betrouwbaarheid en loyaliteit. “Jullie verhaal is er één van kwaliteit. Jouw leveranciers noem je op jouw website partners. Jullie loyaliteit staat voor een duurzame samenwerking”, aldus Stuij.
Borstbeeld vader
Directeur Jan van Es van glas- en verfgroothandel J.L. van Es, op 1 mei 1923 opgericht, klopte met zijn hand nog even op een schouder van het borstbeeld van zijn vader dat in de buurt stond, voordat hij ging spreken. “Het beeld heeft jaren onder een bed gestaan en de laatste 23 jaar op mijn kantoor. Iedere morgen zei ik ‘goedemorgen, pa!”, refererend aan de grote rol die zijn vader had gespeeld bij het groeien van het bedrijf. Onder Jan van Es verzesvoudigde de omzet en kwam er groei. Het bedrijf kocht als derde bedrijf ooit 6.000 vierkante meter grond op het bedrijventerrein Noord-Oost Kwadrant. Van Es vond het prachtig dat zoveel familieleden, onder wie zijn moeder, deze bijzondere middag mochten en konden meemaken.
Tekst gaat verder onder tweet.
Verschillende sprekers kwamen aan het woord tijdens de feestelijke middag en avond bij glas- en verfgroothandel J.L. van Es #100jaar #PredicaaatHofleverancier, de sprekers werden rondgeleid en daarna was er een gezellig samenzijn met in de avond enkele artiesten (Foto's Hans van… pic.twitter.com/gXdpcxH0km
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) February 16, 2024
Feestavond
Na afloop werden genodigden door Van Es en zijn zoon door het bedrijf geleid. Voor de gasten volgde vrijdagavond na een gezellig en smakelijk ‘walking buffet’ een feestavond in de hal van het bedrijf met een optreden van enkele artiesten en een dj. Daar kwamen nog eens 300 mensen op af.
Jan hartelijk gefeliciteerd met dit mooie predikaat 100 jaar en hofleverancier , helaas kon ik niet aanwezig zijn ivm met vakantie in Afrika.
Op naar de 200 jaar,
Vr groet Jan vd plas
Wijngaarden.
Firma van Es, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal.
Vera Kortland Hommerson
Jan gefeliciteerd met dit heugelijke feit, een hartelijk groet vanuit Ermelo.