door ArieJan van Termeij
SLIEDRECHT – In de aula van de Johannes Calvijnschool aan de Scheldelaan werd vrijdagavond 16 februari 2024 gedebatteerd. De avond stond in het teken van de Europese verkiezingen, die 6 juni 2024 worden gehouden. De avond was georganiseerd door de SGP-jongeren afd. Merwestreek, die hun EU-lijsttrekker europarlementariër Bert-Jan Ruissen had uitgenodigd.
Bert-Jan Ruissen gaf een uitleg over het functioneren van het Europeesparlement, zijn taken als parlementariër en lichtte de speerpunten toe. (Foto ArieJan van Termeij / Sliedrecht24)
De avond was aan de hand van voorbeelden interactief en konden de ongeveer twintig aanwezigen tussendoor hun vragen stellen. De SGP is een kleine partij binnen een groot parlement dat bestaat uit 705 zetels totaal. De SGP is aangesloten bij de ECR (conservatieven), die bestaat uit 68 zetels. “Wat doet het Europeesparlement, met een standplaats in Brussel én een in Straatsburg? Dat controleert de Europese commissie en samen met de raad van ministers beslissen ze mee over wetgeven”, legde Ruisen in simpele woorden uit.
Tekst gaat verder onder foto.
Speerpunten
Kijkend naar de Europese verkiezingen, is de SGP een groot voorstander om landen zelf initiatief te laten nemen.
Er zijn voor de partij drie speerpunten, waarop wordt ingezet bij de verkiezingen. Christelijke waarden, met aandacht voor vervolgde Christenen over de wereld, aandacht voor Israël met daarbij steun aan de Palestijnen.
Maar geen steun voor schoolboeken en terrorisme. Maar wel de erkenning van de staat Israël, met duidelijke criteria.Bert-Jan Ruissen was er dan ook wel van overtuigd, dat vrede heel ver weg is en er nog een lange weg te gaan is. Als die er ooit komt. Het tweede speerpunt van de SGP zijn etnische kwesties. Daarbij denkend aan geen bemoeienis van de EU met het gezinsbeleid en abortus mag geen mensenrecht worden. Het derde speerpunt waarop ingezet wordt, is het rentmeesterschap met beleid voor klimaat, milieu en natuur. Na een pauze werd er een ‘lagerhuisopstelling’ gezet en konden de aanwezigen over de besproken kwesties met elkaar in debat.
Beste Julian Basse,
Dank voor de moeite die je neemt om te antwoorden. Ik heb prompt het verkiezingsprogramma bekeken. Daarin staat over PFAS het volgende letterlijk :
“Er komt zo snel mogelijk een verbod op
gevaarlijke PFAS, met zeer beperkte en
goed afgebakende uitzonderingen”.
Wat bedoeld wordt met uitzonderingen zouden we nog eens moeten bespreken.
Misschien op een zaterdagochtend voor de poort van Chemours ?
Daar is het best gemoedelijk hoor !
Voorlopig houd ik het hier bij.
Nogmaals dank voor je moeite.
Beste Johan,
Jammer dat je verhinderd was, misschien tot een volgende keer!
Het onderwerp ‘Mogelijk verbod op PFAS’ dat je benoemt is niet een speerpunt in de campagne voor de naderende verkiezingen. Maar tijdens de avond is het wel degelijk hierover gegaan. In het kader van rentmeesterschap over onze aarde wil de SGP / ECR een verbod op het gevaarlijke PFAS. Ook zijn o.a. zaken als beheer van wolven, mindering met verpakkingen en benutting van kernenergie punten waar de SGP op EU-niveau op wil focussen.
Omdat de speerpunten voor een campagne moeten voldoen aan diverse criteria (denk aan: goed te onthouden, aansprekend, brede betekenis & inzetbaarheid, passend binnen langetermijnvisie) is het niet mogelijk een issue als PFAS letterlijk in een van de drie speerpunten te verwerken. Maar een verbod op PFAS wordt wel helder benoemd als thema in hoofdstuk 7 in het Conceptprogramma EP2024 van de SGP sgp.nl/verkiezingsprogramma.
De drie speerpunten zijn trouwens: •Voor christelijke waarden, •Terug naar de kerntaken, •Ruimte voor ondernemerschap. Veel van de thema’s waar de SGP op wil focussen voor de verkiezingen passen in een van deze drie speerpunten.
Laat het gerust weten als er vragen zijn. Als je trouwens met onze commissie contact opneemt via de website merwestreek.sgpj.nl kan ik je gerust de gebruikte slideshow van de Debatavond EU geven.
Vriendelijke groeten, Julian Bassa
Vicevoorzitter / secretaris SGP-jongeren Merwestreek
Beste Gijs,
Dat is inderdaad mijn vraag. Ik weet namelijk dat het SGP/Christenunie raadslid Jan Pieter Verweij zich daar sterk voor maakt . Het is namelijk gelukkig niet mijn speerpunt, maar dat van vele, vele Sliedrechters.
Beste Johan, volgens mij bepaalt een politieke partij zelf wat hun speerpunten zijn. Daarbij zou ‘jouw speerpunt’ wellicht bij het derde speerpunt (klimaat, milieu en natuur) besproken kunnen zijn!?
Ik was helaas verhinderd . Is een vierde speerpunt : Chemours en het mogelijk Europees verbod op PFAS nog aan de orde geweest ?