‘GenX vergund voor proces, maar niet voor uitstoot’

SLIEDRECHT – GenX mag niet worden uitgestoten. “De kankerverwekkende stof GenX is niet aan Chemours vergund voor emissie.” Dat zegt een betrouwbare bron en deskundige woensdag 20 juli 2016 tegen Sliedrecht24. Volgens de aanvraag en de vergunning komt er geen GenX naar buiten, maar dit is volgens hem wel het geval. “De stof wordt gebruikt bij het proces, maar er mag niets worden uitgestoten. GenX is dus vergund, om te worden gebruikt in de productie. Meer niet.” 

De Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid toont hier de 145 pagina’s tellende vergunning. Dit fragment staat op pagina 77. Hier staat onder meer de toxische component FRD-903 van GenX. (Foto Sliedrecht24)

In een mengsel van toxiteit is er nu toch emissie. Onbekend is wat een mengsel van toxiteit doet. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid noemt de kankerverwekkende stof GenX namelijk niet letterlijk in de verstrekte vergunning aan chemiebedrijf Chemours Nederland B.V. aan de Baanhoekweg in Dordrecht. “GenX is geen stof op zich. Het is een systeem, waarbij verschillende stoffen worden gebruikt. De stoffen die daarbij worden uitgestoten zoals FRD-903 zijn vergund”, aldus woordvoerder Ruud Bijl namens Chemours.

Geen nieuws
De vergunning staat overigens openbaar in tegenstelling tot wat een ochtendblad woensdag 20 april 2016 berichtte. Een krant bracht een artikel, waarover Sliedrecht24 zaterdag 7 maart 2016 publiceerde en naar linkte. Inmiddels zijn bestuurders weer wakker geschud en zij duikelden woensdag over elkaar heen in het stellen van vragen. Het is zomer en er is weinig ander nieuws, dus wat dat aangaat, is de timing perfect. Andere landelijke media namen het nieuws over en berichten er over. Het is ook de week dat Chemours-woordvoerder Ger Jan van den Elsen van het chemiebedrijf onverwacht vertrok. 

Zorgen
GenX is een syteem dat bedacht is om de stof PFOA te vervangen bij de productie van Teflon. PFOA mag sinds 2012 niet meer worden gebruikt en staat op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen. GenX mag wel worden gebruikt. Het maakt de zaak er niet minder ernstig op. De gemeente Sliedrecht stelde begin juni 2016 vragen namens de gemeenteraad aan Chemours over de stof GenX. Het was niet heel geruststellend. “De toxische component FRD-903 van GenX komt niet voor in het overzicht van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS). Chemours claimt dat deze component van GenX niet kankerverwekkend en geen ZZS is en daarom niet onder de minimalisatieverplichting valt. Gezien de ervaring met PFOA is het van belang om daar zekerheid over te krijgen”, stelde Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Milieu. 

Verantwoordelijk
Chemours ontkent de gevaren van de stof. De gemeente Sliedrecht en andere betrokken instanties willen een situatie zoals die zich nu voordoet met PFOA in de toekomst voorkomen. “De discussie rond GenX is dus zeker niet nieuw voor ons. We blijven kritisch en alert. Dit geldt niet alleen voor GenX, maar ook voor andere mogelijke schadelijke stoffen die Chemours uitstoot, zegt de gemeente Sliedrecht woensdag. Een steeds actuelere vraag. Kunnen overheidsbestuurders verantwoordelijk worden gehouden voor het vergiftigen van inwoners? Dat is een vraag die actueel wordt als blijkt dat burgers gezondheidsschade oplopen. Eerder stelde de PvdA Sliedrecht al vragen over de rol van de provincie Zuid-Holland als vergunningverstrekker in heden en verleden. 

4 gedachten over “‘GenX vergund voor proces, maar niet voor uitstoot’”

  1. In het verleden ging de Stichting Derde Merwedehaven de barricades op en verzocht om handhaving. En nu? Men leest bovenstaand artikel en haalt nog eens een neus vol met giftige, kankerverwekkende lucht. Verder wachten we op de ander die ook niets doet. En de gemeente? Die sluit zich bij de wachtende aan.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld