‘Chemours claimt dat GenX niet kankerverwekkend is’

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht zegt dat naar hun informatie bij chemiebedrijf Chemours Nederland B.V. (voorheen DuPont) de stof GenX (de vervanger van de kankerverwekkende stof PFOA, die Chemours FRD noemt-red.) niet kankerverwekkend is. Dat schrijft wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Milieu aan de gemeenteraad. Vertegenwoordigers van de stichting werkgroep Derde Merwedehaven nemen zitting in de Klankbordgroep van het RIVM.

Chemiebedrijf Chemours Nederland zegt dat FRD (GenX) niet kankerverwekkend is en geen zeer zorgwekkende stof. Dat schrijft wethouder Hanny Visser (Milieu) aan de gemeenteraad. (Foto Sliedrecht24)

“In aanvulling kan t.a.v. GenX worden geantwoord worden dat de toxische component FRD-903 van GenX niet voorkomt in het overzicht van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS). Chemours claimt dat deze component van GenX niet kankerverwekkend en geen ZZS is en daarom niet onder de minimalisatieverplichting valt. Gezien de ervaring met PFOA is het van belang om daar zekerheid over te krijgen. Dit is onderdeel van de opdracht aan de extern adviseur”, aldus Visser, die daarmee een vraag uit de gemeenteraad heeft beantwoord. 

Brief
De PFOA-zaak DuPont heeft nog altijd de aandacht van de gemeente Sliedrecht. Zo was er op vrijdag 3 juni 2016 op het gemeentekantoor van Sliedrecht bestuurlijk overleg tussen de drie gemeenten (Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht) en de directie van Chemours. Visser: “Tijdens dit overleg heeft Chemours een brief (19 mei 2016-red.) overhandigd.” Daarin staat o.a. de uitleg van FRD en zegt Chemours binnenkort met een publieksversie te komen van het Milieujaarverslag 2015. 

Kosten meebetalen
Op dezelfde vrijdag is in een afzonderlijk overleg van de drie gemeenten gesproken over de opdracht van de provincie Zuid-Holland voor het steekproefonderzoek door RIVM. Visser: “Wat betreft de kosten van het steekproefonderzoek staat het college op het standpunt dat deze voor de provincie Zuid-Holland – als opdrachtgever – of Chemours – als vervuiler – zijn. Desondanks kan de gemeente Sliedrecht onder voorwaarden gevraagd worden om een deel mee te betalen.” Eind deze maand is een bestuurlijk overleg gepland om tot overeenstemming te komen ten aanzien van een eventuele kostenverdeling.

Vertegenwoordigers
In de onderzoeksopzet van het RIVM is opgenomen dat er een Klankbordgroep wordt opgezet. In dit soort trajecten is RIVM gewend om naast overheden ook het betreffende bedrijf en een vertegenwoordigende inwoner hiervoor uit te nodigen. “De 3 gemeenten hebben met elkaar overeenstemming bereikt dat het RIVM wordt verzocht om in totaal 5 inwoners uit te nodigen, te weten 2 uit Sliedrecht; 2 uit Dordrecht en 1 uit Papendrecht. Het college neemt het initiatief voor het benaderen van 2 inwoners uit Sliedrecht.” Dinsdag 7 juni 2016 overlegde de gemeente Sliedrecht met vertegenwoordigers van de stichting werkgroep Derde Merwedehaven. Zij zijn bereid om deel te nemen aan de Klankbordgroep van het RIVM.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld