Onbekend wat mengsel toxiciteit doet met gezondheid

AMSTERDAM / SLIEDRECHT – Wat voor invloed heeft de emissie van PFOA gehad via de vestiging van DuPont in Dordrecht op de gezondheid van de Sliedrechtse bevolking? Een andere vraag die veel wordt gesteld: Wat doen de stoffen gezamenlijk (mengsel toxiciteit), die worden uitgestoten via de schoorstenen ‘aan de overkant’ met de gezondheid van de inwoners van het Baggerdorp?

Wat doet een mengel van toxiciteit met onze gezondheid? Zelfs de mensen die het zouden kunnen weten zijn er nog niet uit. (Foto uit video EenVandaag – AVROTROS)

Sliedrecht24 stelde de laatste vraag aan hoogleraar milieuchemie en –toxicologie prof. dr. Jacob de Boer van de Vrije Universiteit in Amsterdam. “De combinatie toxicologie (mengsel toxiciteit) staat nog in de kinderschoenen. Sommige stoffen versterken het effect bij elkaar, maar het omgekeerde kan ook voorkomen. Dat is dus een relevante wetenschappelijke vraag maar voor deze case misschien op dit moment te hoog gegrepen. Het zou al heel wat zijn als we weten wat er nu precies aan verschillende stoffen uit de DuPont schoorsteen komt”, aldus De Boer dinsdag 19 april 2016.

Uitstoot en gevaren
Naast de uitstoot uit schoorstenen ligt Sliedrecht ook ingeklemd tussen de snelweg A15 (uitstoot verkeer), de rivier de Merwede (uitstoot scheepvaart), Schiphollijn (vliegverkeer Rotterdam / Amsterdam) en er is verder een risico door gevaarlijke stoffen over de weg (verkeer A15) en treinverkeer (MerwedeLingelijn en giftige stoffen Betuwelijn). Het zijn ‘cirkels’ die over Sliedrecht lopen. Dat is geen promotie voor het dorp. Bovendien lopen op verschillende plaatsen in Sliedrecht draden van de hoogspanningsmast langs en over woningen. Bij een ramp is wegkomen uit een lintbebouwing, zoals Sliedrecht, nauwelijks mogelijk. Wegen zullen direct vastlopen.

4 gedachten over “Onbekend wat mengsel toxiciteit doet met gezondheid”

  1. Wat te denken van een cumulatie van stoffen van DuPont, vuilverbranding, slibverbranding en ziekenhuis afval verbranding? En dan wat van Antwerpen en de Moerdijk komt, weliswaar verdund.
    Mensen ga maar gewoon slapen, de Omgevingsdienst waakt over u. Deze deskundige vergunningverleners en handhavers zorgen wel dat alles net binnen de wet is. Dit wordt dan bevestigd door de zeer bekwame medewerkers van de voormalige GGD.
    Welterusten, adem lekker in.

  2. Oud-DuPont’er, 68 jaar, loopt nog elke dag hard. Meer dan 25 jaar in Sliedrecht gewoond.
    Overal waar een ‘T’ voor staat is giftig. Zelfs meer dan 3 liter schoon drinkwater per dag is schadelijk. Zelfs dodelijk.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld