Gemeente krijgt verzoek voor opvang asielzoekers en huisvesting statushouders

SLIEDRECHT – Vijf A4-tjes telt de brief met het verzoek van VluchtelingenWerk Nederland aan de gemeenteraad van de gemeente Sliedrecht met het verzoek voor opvang van asielzoekers en huisvesting van Statushouders. De brief is dinsdag 21 september 2021 vrij gegeven, maar dateert van donderdag 9 september 2021. Hij is ondertekend door Mirjam Huisman, directeur bestuurder VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland. 

In de brief wordt verwezen naar de oproep, die het kabinet onlangs deed. Dat was een dringende oproep aan provincies en gemeenten om samen zogenaamde ‘crisisnoodopvang’ te voorkomen door extra opvang en huisvesting beschikbaar te stellen. (Stockfoto)

“Dergelijke opvang is wat ons betreft echt alleen voor noodsituaties en mag geen dag
langer duren dan strikt noodzakelijk is. VluchtelingenWerk doet een dringend beroep op provincies en gemeenten om zo snel mogelijk kwalitatief goede opvanglocaties beschikbaar te stellen aan het COA”, aldus Huisman namens haar organisatie. De komst van Afghaanse evacués maakt de situatie pregnanter.

Morele verantwoordelijkheid
Het draagvlak is volgens VluchtelingenWerk Nederland onveranderd groot. Huisman: “Veel vrijwilligers zijn begaan met het lot van vluchtelingen, die dringend behoefte hebben aan veiligheid. Wij doen een beroep op uw morele verantwoordelijkheid om in uw gemeente en provincie asielzoekers opvang èn statushouders huisvesting te bieden en een warm welkom te heten.” VluchtelingenWerk pleit voor structureel meer AZC’s in Zuid-Holland. “Er zijn in deze provincie veel te weinig opvangplekken en daarmee doet de provincie statushouders èn de samenleving tekort”, schrijft Huisman, “We hebben vaak te maken met gezinnen met traumatische ervaringen, die snakken naar  rust. Ik doe een beroep op u om werk te blijven maken van de huisvesting van statushouders en daarbij creatief te zijn. Om zo snel mogelijk meer woonruimte aan te bieden aan deze kwetsbare groep die al lang in de opvang verblijft en pas vanuit een nieuw thuis, in alle rust en in een veilige leefomgeving, een nieuwe start kan maken in uw gemeente.” Voor zover bekend heeft de gemeente Sliedrecht nog niet op de brief gereageerd.

12 gedachten over “Gemeente krijgt verzoek voor opvang asielzoekers en huisvesting statushouders”

  1. Ja, dit is best een hele lastige kwestie, zeker bij de huidige schaarste van betaalbare woningen, zowel koop als huur.
    Allereerst ben ik het helemaal eens met Joop van der Aa en Gijs van der Leeden en – van de laatstgenoemde – zijn terechte opmerking “Blijf wel kritisch bij de poort, maar gastvrij voor hen die het echt nodig hebben!”
    Daaraan ik wil toevoegen, dat de destijds door onszelf gekozen regering heeft besloten, dat ook wij aan de oorlog in Afghanistan tegen “the bad guys” deel gingen nemen.
    Allerlei Afghanen hebben zich sindsdien voor ons – “the good guys” – ingezet en nu we blijkbaar die strijd verloren of opgegeven hebben, zou het laf zijn om de voor ons werkende mensen in de steek te laten, want ze worden nu of op termijn in Afghanistan door de Taliban toch als “collaborateurs van de vijand” gezien.

    Vier of vijf jaar geleden hebben we ook – als rijke gemeente – een behoorlijk aantal Syriërs opgevangen in de GvP school en van dichtbij heb ik meegemaakt, dat dat behoorlijk goed ging. Kan overigens beter, maar dat is een ander verhaal.
    Volgens mij weinig tot geen overlast en veel positieve inzet van Sliedrechtse burgers, dus dat zouden we best nog wel een keer moeten/kunnen doen.

    Gelijktijdig, @ B&W + gemeenteraad, heeft een betaalbaar woningbeleid dus direct invloed op het draagvlak van onze burgers in Sliedrecht om zich in te zetten voor – terechte – vluchtelingen, toch?

  2. Gijs van der Leeden, dan moet jij jouw boven verdiepingen aan de Kerkbuurt maar verhuren.
    Ruimte zat toch?

  3. Zorg eerst eens dat de wachtlijst voor een sociale huurwoning is weggewerkt, daarna kunnen we gaan denken aan opvang van asielzoekers of moeten onze kinderen tot hun 50e of langer bij hun ouders blijven wonen.

  4. Dit heeft niks met politieke kleur te maken Joop. Je geeft het zelf al aan..ik citeer; “ een eerlijke verdeling over het land geeft de minste problemen”. Problemen is het juiste woord hier ook. Ik weet als geen ander wat er speelt en gespeeld heeft. U vergeet wat er werkelijk gebeurt, Afganistan wordt als doorreis gebied neergezet, voor economische vluchtelingen. Concreet houd dit in, dat ze als goudzoeker afreizen en als evacué het land verlaten als politiek vluchteling. Dit lul ik niet uit mijn nek, het komt uit hun eigen lachende mond, als u het nieuws goed volgt, had u dit zelf kunnen weten. Ik heb anders wel een link van een filmpje om u te kunnen overtuigen.

  5. Weer een aantal reacties die voorspelbaar waren, maar die geen enkel idee hebben wat deze mensen meegemaakt hebben en de risico’s die ze liepen en zouden lopen als ze teruggestuurd zouden worden. Eigenlijk zou zo’n brief van Vluchtelingenwerk niet nodig moeten zijn, maar een eerlijke verdeling over het land geeft de minste problemen waarbij dan geen ruchtbaarheid nodig is. Het geeft dan de bekende politieke “vrienden” geen voer om hun kreten te uiten.

  6. Te gek voor woorden .Er zijn in Sliedrecht al woningen tekort. Ik ben in een woningblok van 4 huizen nog de enige die overdag de gordijnen open heeft. We hebben met woningbouw er contact over maar Tablis heeft geen oren naar de gehele dag herrie en overlast te hebben tot laat in de avond. Na 3 invallen door de politie bij de buren ben ik wel klaar met het woning beleid van de woningbouw vereniging. Na klagen wordt er na 30 jaar huren een advies gegeven om dan maar te verhuizen. Maar er zijn geen huizen.

  7. Hoe word IK eigenlijk statushouder en waar kan ik mij melden???
    Ik heb ook trauma’s en verlang ook naar rust en een veilige woonomgeving.

    Bijna op chantabele wijze wordt dit neergelegd door mvr. Huisman..citaat; “ Wij doen een beroep op uw morele verantwoordelijkheid om in uw gemeente en provincie asielzoekers opvang èn statushouders huisvesting te bieden”
    Ik vind bepaalde zaken, richting ons eigen inwoners ook soms een morele verplichting vanuit de gemeente.
    Mvr. Huisman heeft vast nog wel een kamertje zelf vrij?
    Wat Gijs terecht opmerkt; “blijf kritisch aan de poort”
    Want Maarheeze/Budel taferelen, kunnen we er als dorp er niet bij hebben.

  8. De Politiek is niet meer van deze tijd en is niet in staat om het gedachten goed van de
    normale Nederlandse Burger te verdedigen.
    Ik zou zeggen zorg eerst eens voor onze eigen ingezetene en Jongeren te huisvesten in betaalbare
    (huur) woningen.

  9. Wij hebben het geluk gehad dat we in een stinkend rijk land geboren zijn. Wees dankbaar, wees niet bang om deze rijkdom te delen. “Wie geeft verarmt niet”. Blijf wel kritisch bij de poort, maar gastvrij voor hen die het echt nodig hebben!

  10. Dat het weer een gevoelige kwestie wordt is wel duidelijk. Een brief gedateerd van 9 september j.l. die pas 21 september 2021 wordt vrijgegeven, geeft dit wel aan. Door de woningnood o.a. in Sliedrecht, eigenlijk in heel Nederland, een zeer groot probleem is, wordt het een zeer moeilijke keuze. Het zal verdeeldheid onder de bevolking veroorzaken. Mensen spreken zich niet in het openbaar uit maar de verdraagzaamheid wordt, wat ik te horen krijg, aanzienlijk minder. Mensen durven hun mening niet hard op te zeggen want dan discrimineer je direct. Als ik zie hoe sociale huurwoningen aan het verpauperen zijn bonnen Sliedrecht dan heb ik ook mijn bedenkingen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld