Dordrecht twijfelt over uitvoeren gezondheidsonderzoek

DORDRECHT – In 3 A4-tjes laat het college van de gemeente Dordrecht aan de leden van de gemeenteraad weten om een biomonitoring, een gezondheidsonderzoek in de vorm van een bloedonderzoek, vooralsnog niet uit te voeren. Daarmee volgt het college het advies de Expertgroep van het RIVM. Het college wil eerste de steekproef, zoals voorgesteld door het RIVM afwachten. “Lopende deze onderzoeken neemt het college vooralsnog geen besluit over het al dan niet uitvoeren van een gezondheidsonderzoek.”

Het college van B & W wil eerst duidelijkheid hebben over een gerichte steekproef van het RIVM. Die uitkomsten worden voor de zomer van 2016 verwacht. (Foto Sliedrecht24)

De expertgroep schrijft: “Het is daarmee niet mogelijk om conclusies te trekken over blootstelling aan PFOA in het verleden. Ook is er geen verband te leggen tussen een bloeduitslag en individuele gezondheidseffecten. Tot slot geeft de uitslag ook geen handelingsperspectief.” Het college volgt dit advies op. Interessant is nu wat het college van de gemeente Sliedrecht doet. Vanuit de raad is de druk groot voor een brede steekproef. Dat maakte de gemeente ook in een brief bekend.

Parallelonderzoek
Opvallend is dat de conclusies die eerder het RIVM in hun onderzoeksrapport trok, haaks staan op een advies van hun expertgroep. Kennelijk is dit niet eerder met elkaar besproken. Het RIVM zegt dat de expertgroep tot de conclusie is gekomen na een parallelonderzoek van de Dienst Gezondheid en Jeugd (DGJ) Zuid-Holland Zuid. De gemeente Dordrecht schrijft dat ook in hun brief. “Parallel aan het RIVM-onderzoek heeft de DGJ gewerkt aan een advies aan de gemeente over nut en noodzaak van biomonitoring van de mogelijke effecten van de blootstelling aan PFOA.” De dienst vroeg advies aan de Expertgroep. 

Zorgen
Hoewel in Sliedrecht nog niets is besloten, schrijft de gemeente Dordrecht dat de DGJ inmiddels bezig is om de eerste- en tweedelijns zorgaanbieders in de regio te informeren over de uitkomsten van het RIVM-onderzoek en advies inzake bloedonderzoek. Ook zegt de gemeente dat de DGJ bezig is om de zorgen van omwonenden in kaart te brengen. “Tot en met dinsdag 29 maart is vanuit de drie gemeenten (Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht – red.) 17 keer met vragen over PFOA met de DGJ contact opgenomen. Tot slot vraagt de DGJ aan het college een besluit over het uitvoeren van de biomonitoring, waarbij het advies is om dit niet te doen”, schrijft het college aan de raad. 

1 gedachte over “Dordrecht twijfelt over uitvoeren gezondheidsonderzoek”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld