Expertgroep ontraadt bloedonderzoek (biomonitoring)

SLIEDRECHT – De Expertgroep Gezondheidsonderzoek en Nazorg na rampen en (milieu-) incidenten ontraadt bloedonderzoek (biomonitoring) als deelvan een regionaal gezondheidsonderzoek. Dat bericht de provincie Zuid-Holland vrijdag 1 april 2016 aan de leden van Provinciale Staten. 

De brief van de provincie – in het bezit van Sliedrecht24 – valt in de regio Sliedrecht vast als een slechte 1 april grap. (Foto Sliedrecht24)

Aanleiding is de rapportage van de Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid over kankerincidentie (het aantal nieuwe gevallen van kanker in de periode 1989-2013) in het gebied rond de fabriek. De aantallen waren volgens de dienst niet schrikbarend hoger, dan in andere jaren. De dienst vroeg daarom advies aan het RIVM en die vroeg de Expertgroep om bijeen te komen voor advisering. Met dit advies tot gevolg. Dat staat haaks op het RIVM onderzoeksrapport naar de PFOA-zaak rond DuPont. Het rapport ligt bij staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Milieu, bij de provinciale en gemeentelijke overheden en inmiddels ligt een aanbiedingsbrief bij de Tweede Kamer, die daar binnenkort over debateert. 

PFOA
De Expertgroep heeft volgens de provincie geconcludeerd dat het op dit moment niet mogelijk is om met bloedonderzoek conclusies te trekken over blootstelling aan PFOA in het verleden. Ook is niet bekend of er een causaal verband is tussen een bloeduitslag en individuele gezondheidseffecten. Een serumbepaling biedt ook geen handelingsperspectieven voor omwonenden, patiënten of zorgverleners.

Loket
De Expertgroep adviseert de relevante eerste en tweedelijns zorgaanbieders in de regio te wijzen op de uitkomsten van het RIVM rapport, de overwegingen van de Expertgroep met betrekking tot de C8 bloedtest (aangeboden door het regionaal lab) en de mogelijkheden voor collegiale consultatie bij de GGD en/ of NVIC. De Expertgroep geeft ter overweging om de zorgen van omwonenden in kaart te brengen. Bijvoorbeeld door ‘1 loket voor alle vragen’ te creëren.

Modelberekeningen
Het RIVM heeft in haar rapport “Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden” geadviseerd om de modelberekeningen te verifiëren met bloedondezoek bij een steekproef van omwonenden. “De Expertgroep adviseert – voorafgaande aan de verificatie van het model – eerst een verkenning te doen naar toepasbare referentiewaarden. ln verschillende Europese landen en de Verenigde Staten zijn goede studies beschikbaar”, schrijft de provincie Zuid-Holland in de brief aan de statenleden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld