Column: Verhuizing ziekenhuis

Een ziekenhuis in je gemeente hebben is geen zekerheid.

We hebben dat gezien in bijvoorbeeld Lelystad (MC IJsselmeerziekenhuis nu ziekenhuis St. Jansdal) en Amsterdam (MC Slotervaart). Ook in Sliedrecht scheelde het maar een haar of ons dorp was zonder deze voorziening gekomen. Vorige zomer was het nog spannend! En wat brengt de toekomst? 

Dreigende sluiting leidde in de jaren’80 / ’90 tot een groot protest. (Foto Historisch Archief Sliedrecht)

Wordt het ziekenhuis op termijn nog verder uitgekleed en kan het voort blijven bestaan in Sliedrecht?

Op straat, bij de vereniging, maar ook op verjaardagen, hoor je daar de mensen over praten. Het houdt ons inwoners bezig. Er zijn duidelijk zorgen. De locatie aan de Wilhelminastraat sluit half juli de deuren. Het gebouw heeft een groot onderhoud nodig. Het pand is eigendom van het Albert Schweitzer ziekenhuis en deze eigenaar heeft nog een jaar de gelegenheid om er een koper voor te vinden. Daarna moet de locatie met bebouwing als eerste worden aangeboden aan de gemeente Sliedrecht.

In de wandelgangen zou er al belangstelling zijn voor het terrein. Misschien iets voor ‘RIVAS-buurman’ verpleeghuis Waerthove om uit te breiden of nieuw te bouwen met meer faciliteiten? Het CDA Sliedrecht wil wat anders.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis blijft in Sliedrecht en gaat maandag 22 juli 2019 weer open op Stationspark 401. Een kantoorpand  wordt momenteel omgebouwd tot een modern en aantrekkelijk poliklinisch centrum. In de buurt wordt extra parkeergelegenheid aangelegd. Het eerdere plan om dat niet aan te leggen, was bijna nog een breekpunt. 

Een verhuizing dus naar het bedrijventerrein, maar zonder het pijnbehandelcentrum. Dat verhuist naar Zwijndrecht en gaat daar maandag 15 juli 2019 open. Naar Zwijndrecht dus! En dus gaat het ziekenhuis weer een beetje uitgekleed verder in Sliedrecht.

Ook gaat het gerucht dat de afd. Reumathologie niet meegaat en deze zou dan naar Dordrecht gaan. Wie meer weet mag onder de column reageren, want dit is nog niet bevestigd. Het zou een veel verdere uitkleding zijn. Misschien moet de politiek eens vragen wat er eigenlijk blijft in Sliedrecht.

Wat gaat er nog meer weg? Ik voel anders een nieuw protest aan komen, want ‘kom niet aan het ziekenhuis’ vinden veel Sliedrechters. Die gaan gerust de straat op! Ze deden het eerder. Ik denk zelfs dat een aantal de spandoeken nog heeft liggen, ‘voor als het nodig is’. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief. 

5 gedachten over “Column: Verhuizing ziekenhuis”

  1. Ik denk dat wij blij mogen zijn dat de directie van het Albert Schweitzer ziekenhuis nog een poli in Sliedrecht laat staan! Dat betekent dat bewoners uit Sliedrecht e.o. voor een aantal zaken nog steeds ’thuis’ geholpen wordt. Er komt echter geen OK in het nieuwe onderkomen en daarom gaat de fantastische pijnpoli van het ASz naar Zwijndrecht, waar alle faciliteiten voorhanden zijn. Het zal wennen zijn, maar voorlopig worden we naar mijn mening nog steeds goed bediend. En als je echt wil weten wat er wel en niet in het nieuwe gebouw komt, bel dan even met de Persvoorlichting van het ASz, zou ik zeggen. Collega’s onder elkaar. Dat moet toch wel lukken?

  2. Helemaal geen probleem om naar Dortwijk te gaan. Maar als het slecht weer is ben je afhankelijk van het openbaar vervoer. Ik heb al 3 x een mail naar qbuzz gestuurd welke lijn rechtstreeks naar Dortwijk gaat. En wat denk je; 3 x geen antwoord. Nader onderzoek gedaan. En volgens het onderzoek de volgende rit. Van Sliedrecht naar Papendrecht. Overstappen naar het station Dordrecht. Overstappen naar ZH Dortwijk. Volgens mij.

  3. Nee, de ziekenhuizen in Dordrecht en Gorinchem zijn de wereld niet uit, zeker niet als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.

  4. Wat willen we dan?
    Een gebouw openhouden van drie verdiepingen, waar je alleen terecht kan voor bloedprikken en het verwijderen van steenpuisten?
    Kom op!
    Zorgkosten zijn al niet meer op te brengen.
    Dordrecht en Gorinchem zijn de wereld niet uit.

  5. Wat ook nog een optie is, is gewoon zelf weer een ziekenhuis beginnen.
    Als de gemeente tenminste het gebouw krijgt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld