Overeenkomst tussen gemeente en ziekenhuis over parkeren

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht sluit met het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) een overeenkomst van vijftien jaar voor een stuk grond op het Stationspark, waar parkeermogelijkheden komen. Dat maakt de gemeente Sliedrecht vrijdagmiddag 13 juli 2018 bekend.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat niet het hele pand huren op het Stationspark. Om alle activiteiten te herbergen, wordt alleen de gehele benedenverdieping gehuurd. Het ziekenhuis heeft nu een afspraak kunnen maken over parkeerplaatsen. (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)

Dat is in een gesprek dat burgemeester Bram van Hemmen (CDA) en wethouder Ben van der Plas (PvdA) van Grondbeleid woensdag 11 juli 2018 hebben gehouden afgesproken met voorzitter Peter van der Meer van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis hebben gehouden.

Vragen
Aanleiding was een brief vrijdag 6 juli 2018 waarin Van der Meer zijn zorgen uitte over de mogelijkheid om te kunnen parkeren door bezoekers bij de nieuwe ziekenhuislocatie. Van der Meer wilde voor de zomer duidelijkheid en dreigde anders het ziekenhuis ‘weg te nemen’ uit Sliedrecht. Hij stuurde de brief aan de burgemeester. Het CDA stelde vragen en Van der Plas antwoordde dat hij met het ziekenhuis in contact zou treden. 

Afspraken
In het volgens de gemeente ‘uiterst aangename en constructieve gesprek’ zijn, ter verdere uitwerking, de volgende afspraken gemaakt: de gemeente verhuurt circa 665 m2 grond voor het realiseren van 32 parkeerplaatsen op het perceel direct naast Stationspark 125; het parkeerterrein kan afsluitbaar worden gemaakt, met dien verstande dat op geen enkele wijze sprake kan zijn van betaald parkeren; het ASz bevordert dat het eigen personeel parkeert op de westelijke parkeerplaats aan het Stationsplein, dit om de parkeerdruk in het gebied te verminderen en zoveel mogelijk parkeerruimte voor bezoekers en andere bedrijven over te houden. De te sluiten overeenkomst heeft een looptijd van 15 jaar en bevat flexibiliteit ten aanzien van toekomstige ontwikkelingen op het betreffende perceel. De gemeenteraad is inmiddels ook geïnformeerd.

Tegemoetkoming
Het ziekenhuis zegt tevreden te zijn. “Daarmee staan nu alle seinen op groen om na de zomer te kunnen beginnen met de verbouw van dit huidige kantoorpand tot een modern en aantrekkelijk poliklinisch centrum. De bedoeling is om dit te openen in de eerste helft van 2019. De parkeerplaatsen voor patiënten worden aangelegd op een stukje van de bedrijvenkavel naast het bedrijf Unit4, op zo’n 120 meter loopafstand van de entree van het nieuwe gebouw. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan een belangrijke voorwaarde om ons op die plek te kunnen vestigen”, zegt bestuursvoorzitter Peter van der Meer, “Patiënten moeten het ziekenhuisgebouw gemakkelijk en snel kunnen bereiken.” Pal rondom het gebouw bevindt zich nog een kleiner aantal parkeerplaatsen, waardoor aan de totale behoefte van ongeveer 50 plaatsen wordt voldaan. 

Intensief gebruik
Van der Meer is dan ook blij dat het signaal voortvarend werd opgepakt door wethouder Van der Plas en burgemeester Van Hemmen. “We hebben alsnog duidelijkheid gekregen over het parkeerterrein dat al langere tijd onze absolute voorkeur had. Alle alternatieven lagen een stuk verder weg van het gebouw, in onze ogen te ver voor patiënten. Ons personeel gaat gebruik maken van parkeerplaatsen die meer in de buurt van het station liggen, op enkele minuten loopafstand.” De locatie Sliedrecht is met jaarlijks ruim 50.000 consulten en ruim 20.000 radiologische onderzoeken een intensief gebruikt poliklinisch centrum. Van der Meer: “Het is voor de patiënten uit Sliedrecht en omgeving prettig om dichtbij huis een eerste bezoek te kunnen brengen aan een medisch specialist. Als dan blijkt dat er een ingreep of ingewikkeld onderzoek nodig is, ga je naar een van onze hoogwaardige centra in Dordrecht of Zwijndrecht. Iets verder weg, maar nog wel in de regio. De uitslag of de nazorg krijg je vervolgens weer dicht bij huis.”

2 gedachten over “Overeenkomst tussen gemeente en ziekenhuis over parkeren

  1. “Van der Meer wilde voor de zomer duidelijkheid en dreigde anders het ziekenhuis ‘weg te nemen’ uit Sliedrecht” is een onjuiste en niet-gecheckte interpretatie die voor uw rekening komt.
    De passage in de brief luidde in werkelijkheid:
    “Het zou voor uw inwoners en onze patiënten onwenselijk zijn wanneer wij de start van de verbouw aan het Stationspark moeten uitstellen, terwijl ons gebouw aan de Wilhelminastraat binnenkort niet meer voor gebruik geschikt is. Sliedrecht zou dan voor kortere of langere tijd haar ziekenhuis kunnen verliezen.”
    Dit is geen dreigement, maar een constatering. Als je het ene pand nog niet in kan, maar het andere pand wel uit moet, dan sluit het niet meer aan en heb je dus tijdelijk geen pand.
    Hier heeft onze bestuursvoorzitter neutraal op gewezen.

  2. Nieuwe locatie moet auto voor hebben of fiets lopend wordt end lopen. Parkeren is zeker belangrijk denk slecht ter been niet aan die luilakken die geen 500 meter willen lopen.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld