Ziekenhuis verwijt gemeente afspraken niet na te komen

SLIEDRECHT – Voorzitter Peter van der Meer van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een brief aan het college van B & W, de griffie en raadsleden gestuurd. Van der Meer maakt zich zorgen over de uitspraak van de gemeente Sliedrecht over de parkeergelegenheid bij de nieuwe locatie van het Albert Schweitzer ziekenhuis op het Stationspark. Dat blijkt uit een brief van het ziekenhuis van vrijdag 6 juli 2018, waarin ook het mogelijk (tijdelijk) verdwijnen van een ziekenhuislocatie wordt genoemd.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat niet het hele pand huren op het Stationspark. Om alle activiteiten te herbergen, wordt alleen de gehele benedenverdieping gehuurd. Nu verwijt het ziekenhuis dat de gemeente afspraken over onder meer parkeren niet na komt. In het ergste geval gaat het ziekenhuis niet over tot vestiging op het Stationspark. (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)

Tijdens een ontmoeting tussen Van der Meer en burgemeester Bram van Hemmen (CDA) donderdag 28 juni 2018 is de bestuursvoorzitter van het ziekenhuis op de hoogte gesteld van het feit dat de gemeente in de directe nabijheid van de beoogde nieuwe ziekenhuislocatie aan het Stationspark te Sliedrecht geen
geschikte en afdoende parkeergelegenheid kan en/of wil bieden voor patiënten. Van der Meer: “Deze kennisgeving staat haaks op uitspraken en toezeggingen die in het achterliggende jaar herhaaldelijk zijn gedaan door uzelf, uw mede-collegeleden en vertegenwoordigers van uw ambtelijke organisatie aan mijzelf, mijn bedrijfsleider Van Heiningen en mijn externe adviseurs van bureau Vintura.”

Prioriteit
Met grote zorgvuldigheid zegt het ziekenhuis gedurende het jaar 2017 een onderzoekstraject te hebben doorlopen om de optimale plaats te vinden voor een toekomstbestendige, laagdrempelige hernieuwde aanwezigheid van het Albert Schweitzer ziekenhuis in de gemeente Sliedrecht. “Vanaf het begin van dit traject hebben we u hierbij nauw betrokken en geïnformeerd en u om hulp gevraagd bij de kritieke onderdelen van onze planvorming, waaronder de parkeergelegenheid, die door ons steeds als prioritair punt op de gespreksagenda is gezet.” Van der Meer wijst Van Hemmen op gedane uitspraken in de media.

Belemmering
Een ziekenhuis heeft – zo zegt Van der Meer – voldoende parkeerplaatsen nodig op een redelijke loopafstand van de ingang. “Ons publiek bestaat voor een groot deel uit oudere en/of kwetsbare patiënten. Zij zijn degenen die bij uitstek profijt hebben van onze aanwezigheid in eigen dorp. De afstand tussen hun auto en onze voordeur mag in de toekomst geen belemmering vormen voor een bezoek aan het ziekenhuis. Eind 2017 hebben wij besloten om ons te willen vestigen in het pand Stationspark 400, in het vertrouwen dat de gemeente haar herhaalde toezeggingen gestand zou doen om in de directe nabijheid van dit pand het parkeren voor patiënten in voldoende mate en tijdig mogelijk te maken en/of hiervoor de randvoorwaarden te creëren. Dat u hier van terug bent gekomen, vervult ons met grote zorg”, schrijft Van der Meer. 

Onzeker
De alternatieve parkeeroplossingen die het Albert Schweitzer ziekenhuis eind juni zijn voorgelegd zijn ‘ontoereikend en onacceptabel’. Van der Meer: “De afstand tot het toekomstige ziekenhuisgebouw is voor patiënten veel te groot, de beheersmatige situatie (mede- en nevengebruik) is onoverzichtelijk en de ontwikkelmogelijkheden zijn onzeker. Een telefonisch onderhoud donderdag 5 juli 2018 waarin onze bedrijfsleider Van Heiningen en uw beleidsmedewerker Scholten nogmaals de voorliggende opties hebben doorgenomen, heeft hierin geen verandering gebracht. Om in de eerste helft van 2019 een nieuwe ziekenhuislocatie te kunnen openen in Sliedrecht, die aan onze minimale kwaliteits- en gastvrijheidseisen voldoet, moeten wij direct na de zomer van 2018 een aanvang maken met de verbouw van het beoogde pand. Dit is niet mogelijk, niet verantwoord en zelfs van overheidswege niet toegestaan wanneer het parkeren dan nog steeds een onzeker punt is.”

Zonder ziekenhuislocatie
Van der Meer doet in de brief daarom een dringend beroep op het college, op de gemeenteraad en op de ambtelijke organisatie om de gedeelde verantwoordelijkheid te erkennen en om zonder verder uitstel samen toe te werken naar een voor hen en de Sliedrechtse bevolking acceptabele oplossing — niet zijnde één van de op dit moment door de gemeente Sliedrecht geboden alternatieven. Van der Meer: “De mogelijkheden op de bedrijvenkavel naast Unit4, in onze ogen veruit de meest kansrijke en geschikte locatie, zouden wij nadrukkelijk opnieuw willen bespreken. Het zou voor uw inwoners en onze patiënten onwenselijk zijn wanneer wij de start van de verbouw aan het Stationspark moeten uitstellen, terwijl ons gebouw aan de Wilhelminastraat binnenkort niet meer voor gebruik geschikt is. Sliedrecht zou dan voor kortere of langere tijd haar ziekenhuis kunnen verliezen.” Nog voor de zomer wil het Albert Schweitzer ziekenhuis duidelijkheid van de gemeente Sliedrecht en daarover in gesprek.

2 gedachten over “Ziekenhuis verwijt gemeente afspraken niet na te komen”

  1. Als de geboden parkeerplaatsen “ontoereikend en onacceptabel” zijn, zijn die dan nog verder weg als bij Dordtwijk? Onbegrijpelijk dat het gebouw in de Wilhelminastraat waar regelmatig verbouwd is nu niet meer geschikt zou zijn. Het zal het begin van het einde wel zijn voor een ziekenhuis nederzetting in Sliedrecht. Laat B&W maar eens met Beatrixziekenhuis in gesprek gaan. Hoe meer met Dordt…

  2. Misschien een goed idee voor het Albert Schweitzer ziekenhuis om eens contact op te nemen met het college van Papendrecht. Wij hebben een mooi pand op het Marktplein leeg staan.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld