Column: Traditioneel evenement

Is het erg dat Stichting Baggerfestival Sliedrecht gratis gebruik heeft gemaakt van de borden die normaal gebruikt worden voor het plakken van verkiezingsposters door politieke partijen? Nee, maar dan moet je als gemeente wel met een goede verklaring komen, waarom je iets toestaat. Normaal mag dat niet en dus moet je zoiets omschrijven en vastleggen. Het was dit jaar de eerste keer dat een derde gebruik mocht maken van verkiezingsborden.

Eén van de verkiezingsborden, die door Stichting Baggerfestival Sliedrecht is gebruikt. (Archieffoto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Woensdag 24 juli 2019 kwam de gemeente Sliedrecht na zes weken met de beantwoording van dertien vragen, die waren gesteld door Sliedrecht24 aan het College van B & W. Dat je daar zo lang over moet doen, tot daar toe, maar als je dan als antwoord geeft, dat dit mogelijk was omdat het Baggerfestival ‘een traditioneel evenement voor Sliedrecht’ is, dan zeg ik dat dit klopt. Maar bestaat er dan een lijst met ’traditionale evenementen voor Sliedrecht’?

Nee. Die bestaat er in ieder geval niet in het openbaar. Deze lijst zit waarschijnlijk alleen in het hoofd van de eerste burger. Uit de beantwoording blijkt dat de burgemeester namelijk beslist wie op de verkiezingsborden mag staan. Wildplakkers niet en daar rekende de gemeente Sliedrecht in maart 2018 onder meer een aanplakbiljet voor het organiseren van een verkiezingsdebat toe, waar alle politieke partijen aan mee deden. De aankondiging van het debat paste volgens de gemeente niet bij de verkiezingen en de debatposter moest eraf.

Derden mogen dus niet plakken op de verkiezingsborden, mits…

Mits de burgemeester het toestaat!

Als ik nu de beantwoording lees, zou ik als raadslid vragen hebben. Bestaat er een lijst met ’traditionele evenementen in Sliedrecht’? Zo ja, wie staan daar op of welke evenementen worden genoemd? Hoe kom je daar op? Wanneer ben je traditioneel? Moet het evenement aan eisen voldoen? Wanneer ben je een evenement? En komt een Sliedrechts traditioneel evenement dat wordt gehouden in bij wijze van spreken de Merwelanden in Dordrecht ook nog in aanmerking, dus buiten de gemeentegrens? Je voorkomt zo veel discussie. 

Of je er met dit weer druk over moet maken? Ja! Zolang er geen lijst bestaat met ’traditionele evenementen in Sliedrecht’ zou ik even niets meer plakken of laten plakken op de verkiezingsborden. Eerst duidelijkheid. Dit leidt tot een onnodige discussie als je recht denkt te hebben als evenement op de borden, terwijl dat niet zo is en je alsnog A1 borden kan gaan huren voor langs de weg. 

Bij Sliedrecht24 klaagde zeker één bewoner over het bord ‘langdurig’ voor zijn uitzicht. Niets wordt dus overlegd, besproken of voorgelegd. De burgemeester zegt ja, geen vergunning nodig, ga je gang maar. Er mag ook op het bord iets worden genageld, dus van plakken is soms ook geen sprake. Geen regels, doe maar, ga je gang. Niemand van de politieke partijen zal zijn ingelicht. 

Leg het gewoon vast. Een lijst met ’traditionele evenementen in Sliedrecht’. Misschien zijn het er zoveel dat de borden er jaar in, jaar uit blijven staan. Houd ze wel vrij als er verkiezingen aan komen. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief).

2 gedachten over “Column: Traditioneel evenement”

  1. ik denk dat de Sliedrechtse Kermis ook hoge ogen gooit als Traditioneel Evenement. En tja de wekelijkse markt, wielerronde, koningsdag, late summer fair, knotsweek, … laat die borden dus maar gewoon staan.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld