Japans restaurant Oishi Fusion

Deense kunstenares ondersteunt zaterdag PvdA-emmertjesactie Retour Afzender

SLIEDRECHT – De Deense kunstenaar Sissel Marie Tonn doet zaterdag 27 juli mee met de emmertjesprotestactie Retour Afzender ‘vervuilde PFOA / GenX grond’ gericht tegen chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Dat maakt organisator PvdA Sliedrecht donderdag 25 juli 2019 bekend. De vrouw wil voor een expositie in Amsterdam en mogelijk ook in Den Haag een kunstwerk maken over de min-of-meer roekeloze manier, ‘waarop wij mensen omgaan met onze leefomgeving ten koste van milieu en leefbaarheid.’ De actievoerders vertrekken om 10.00 uur vanaf station Sliedrecht-Baanhoek.

Kunstenaar Sissel Marie Tonn helpt vrijdagmiddag om de emmers vol te scheppen als protest tegen de giftige emissie door Chemours. Het is de elfde keer dat met ‘GenX en PFOA vervuilde Sliedrechtse grond’ voor de poorten van het chemiebedrijf wordt teruggestort. 

Kunstenaar Tonn is een Deense kunstenares, geboren in 1986 in Kopenhagen, woont en werkt in Den Haag. Ze is in 2015 afgestudeerd bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst en werkt wereldwijd, maar ook vaak aan haar projecten in Nederland. In haar werk onderzoekt de vrouw de relatie tussen subjectieve ervaringen en de verandering van onze leefomgeving door menselijk handelen. Een eerder kunstwerk was gebaseerd op de door gaswinning geactiveerde aardbevingen en de invloed daarvan op de bewoners in Groningen. Ze is nu volgens de PvdA bezig met de uitwerking van het idee om een soort ‘waterklok’ genaamd Clepsydra te maken en daarmee de aandacht te vestigen op de bioaccumulatieve gevolgen van PFOA en de verantwoordelijkheid van de industrie voor het gevaar van de gezondheid van de bewoners.

Exposeren
Omdat het RIVM een waarschuwing heeft gegeven aan hobby-tuinders met een moestuin om hun gewassen niet te eten vanwege mogelijk gevaar voor de gezondheid, wil Sissel Tonn van PFOA houdende “moestuin-gewassen” een keramisch glazuur maken waarmee zij de “waterklok” zal bewerken. Daartoe zoekt zij contact met Sliedrechtse moestuinbezitters om daarvoor zelf gekweekte groenten e.d. beschikbaar te stellen. Dit kunstwerk Clepsydra maakt zij voor een expositie in de galerie Framer Framed in Amsterdam, die in september 2019 van start gaat en wellicht later ook nog in Den Haag zal worden geëxposeerd. Los van haar conceptionele kunstopvatting wil ze daarmee de bewustwording vergroten, dat materialen zoals Teflon, plastic, PFOA en GenX extreem lang in ons milieu aanwezig blijven met volgens haar alle gezondheids- en milieugevolgen van dien.

1 gedachte over “Deense kunstenares ondersteunt zaterdag PvdA-emmertjesactie Retour Afzender”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld