Japans restaurant Oishi Fusion

Column: Raadzaal in raadhuis

We lopen achter in Sliedrecht als het gaat om de raadzaal, de mogelijkheden en inrichting.

Sliedrecht is gehecht aan het statige raadhuis en wil dat behouden! Bouw een aanbouw aan de achterzijde over de volle lengte, geheel in stijl, tot aan de waterzijde aan de Havenstraat. Dat gedeelte is dan geen doorgaande weg meer. Einde gevaarlijke kruising naar Merwestraat / Middeldiepstraat. Het idee is nog nooit geopperd! (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Bij de laatste verkiezingen was er gedoe over de tafel. Deze moest van 19 naar 21 stoelen worden uitgebreid (heeft weer met inwoneraantal te maken). Ik schreef daar toen al een column over. De tafel werd aangepast en er kwamen extra stoelen bij. 

Ondertussen speelt al jaren het ‘wel of niet verhuizen‘ van de raadzaal, ‘blijven in het raadhuis of naar elders‘. Het gemeentekantoor en het Griendencollege kwamen eerder in beeld. 

Daarna werd het erg stil. Tenminste voor de buitenwacht.

Hoewel de raadzaal te klein is, niet praktisch ingericht en hopeloos voor publiek en media heeft het raadhuis wel de beste sfeer. Ik stel daarom voor in het raadhuis te blijven, maar kom wel met een groot verbouwings- en aanbouwvoorstel. 

Bouw in de bestaande historische stijl een heel nieuw deel aan het huidige raadhuis. Niet aan de voorzijde – het Dr. Langeveldplein -, maar aan de achterzijde. De havenstraat achter het raadhuis mag wat mij betreft tot aan de waterzijde worden aangebouwd over de volle lengte. Daarin moet een nieuwe moderne raadzaal worden gebouwd (dan in de lengte richting haven worden gelegd), kamers voor de gemeentelijke diensten, fracties en college. Noem het een raadhuis+. Weg van de industrieweg! Gemeentekantoor afstoten! Sliedrecht is gehecht aan het statige raadhuis en wil dat behouden!

Wat mij betreft mogen we in Sliedrecht wel de gemeente Alblasserdam volgen. Die investeren 9 miljoen in aanpassingen in het raadhuis. Het trekt bovendien € 174.800,– uit voor audio- en videovoorzieningen uit. Een nieuwe geluidsinstallatie en videocamera’s die de vergaderingen rechtstreeks brengen. Belangrijk om de inwoners te bereiken en eindelijk eens verstaanbaar te zijn voor de mensen die thuis de politiek willen volgen. 

Het mag allemaal wel wat meer vlotten! Waarom horen we maar niets over de bovenstaande plannen? We dreigen in de regio achter te gaan lopen. In Nederland kunnen inwoners steeds vaker de raadsvergadering naast via een audioverbinding ook in beeld volgen via de lokale omroep, de gemeentelijke website of een live stream via Facebook. Betrek de inwoners veel meer bij het besluitvormingsproces! Laat transparantie zien! 

Het verslaan van de raadsvergadering gaat steeds meer storen. Hopeloze voorzieningen (kabeltje getrokken, geen audio-inplug, de niet-ARBO tafel en stoel om te kunnen werken) en als journalist maar een deel van de gemeenteraad kunnen zien (lastig bij zien gezichtsuitdrukkingen, lastig bij stemming, lastig met foto’s maken) maken het er niet vrolijker op.

Ondertussen is het stil. Misschien na de bovenstaande suggesties gaan er weer ogen open! Het is al zomer 2019!

Kom op raad, kom op college! Maak het raadhuis, een modern raadhuis! 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld