Column: Hout omgezaagde bomen

De afgelopen dagen zijn er weer bomen omgezaagd in het dorp. Soms waren ze beeldbepalend, maar dat wil tegenwoordig niets meer zeggen. Wel of niet beeldbepalend, jong of oud, je gaat als boom plat als er ‘belangrijkere’ zaken spelen, zoals nieuwbouw of de aanleg van een rotonde.

(Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Zelfs Stichting Sliedrecht Groen moet dan genoegen nemen met woorden als ‘herplantplicht’ of ‘noodzaak’. Als een boom ziek is, dan is het in mijn ogen een ander verhaal. Juist bij nieuwbouw of herinrichting van een parkeerterrein kan je rekening houden met een bestaande, gezonde oude boom.

Naar mijn mening zijn wij inwoners van Sliedrecht verantwoordelijk voor de bomenkap en moeten we niet laks zijn. Voor het kappen van een boom moet tenslotte een vergunning worden aangevraagd. Daar kan je protest tegen aantekenen en doe je dat massaal, dan wordt daar beter over nagedacht. Denk ik dan…

Als het geluid van een kettingzaag klinkt, dan is het te laat. Dan gaat de boom om… en dan? Wat gebeurt er met de boomstronken, de takken? Daar hoor je eigenlijk nooit wat over. 

In vroeger tijden zou dat hout zo maar eens in de open haard van een wethouder of ander lid van het college zijn verdwenen. 

Zijn daar nu regels voor? Gaat het naar de verbranding? Naar iemand van de gemeentewerf? Naar een lid van de gemeenteraad? Of hebben wij, inwoners van Sliedrecht, ook aanspraak op een boom geveld langs de openbare weg, staande op grond van de gemeente Sliedrecht?

Ik heb geen idee. Er zijn vast lezers, die dat weten.
De gemeente biedt wel de mogelijk aan om compostgrond op te halen, maar nooit hout voor de open haard.

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief)

2 gedachten over “Column: Hout omgezaagde bomen”

  1. Mijn ervaring is dat, als je bij de gemeentewerf om haardhout gaat vragen, je op een wachtlijst gezet wordt. Het is dan wel zaak om af en toe eens navraag te doen of je al aan de beurt bent. Ik weet niet of die wachtlijst nog gebruikt wordt…
    Ik ga ervan uit dat er nagedacht wordt over de bomen die gekapt worden. Het is door een leek niet te zien of een boom ziek of zwak is. We kunnen het maar beter aan specialisten overlaten. We willen ook allemaal voldoende verkeers-doorstroming, voldoende parkeerplaatsen èn een groen dorp. Dat bijt elkaar logischerwijs regelmatig.
    En inderdaad Simon; het meeste hout moet je (gekloofd) 2 jaar laten drogen om een juiste verbranding te krijgen. Er zijn regelmatig mensen die het juist stoken niet zo goed in acht nemen, met alle stank en risico’s van dien.
    Hartelijke groeten van een actieve hout-stoker. 🙂

  2. Houd er wel rekening mee dat hout voor een open haard GOED gedroogd moet zijn. Veel beter is het trouwens om een houtkachel te gebruiken dan een open haard. In feite een gesloten haard dus. Een houtkachel is trouwens geen allesbrander! Stook daar dus alleen hout in een andere zaken. Ook geen papier. Je voorkomt daarmee onnodige vervuiling en schoorsteenbranden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld