Optreden Alblasserwaards Vocaal Ensemble tijdens Choral Evensong

SLIEDRECHT – In de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat / hoek Oranjestraat treedt zondag 17 februari 2019 het Alblasserwaards Vocaal Ensemble o.l.v. Henny Korevaar op tijdens een Choral Evensong. Op het orgel speelt Niels de Klerk. De aanvang van de speciale kerkdienst is om 18.00 uur. 

Dit is het Alblasserwaards Vocaal Ensemble o.l.v. Henny Korevaar. (Foto Gert van Tent)

De Evensong kent een vaste orde van dienst, waarbij de teksten soms ‘a capella’, soms met orgelbegeleiding worden vertolkt. Wordt de Choral Evensong in Britse kathedralen en universiteitscolleges nog steeds dagelijks gezongen; in Nederland vindt er hier en daar soms een uitvoering plaats. Er is een liturgie, de toegang is gratis met een collecte bij de uitgang en iedereen is welkom.

Meerstemmige koormuziek
De Choral Evensong ontstond bijna 500 jaar geleden toen de Engelse koning Henry VIII in 1534 de Anglicaanse kerk stichtte na een hoogoplopend conflict met de paus in Rome. Er werd een nieuwe liturgie ontwikkeld met een nadruk op de landstaal (Engels) in plaats van het Latijn. Tot op de dag van vandaag kent deze, voornamelijk uit meerstemmige koormuziek bestaande avonddienst, een hoog gehalte aan Engelse muziek. Op enkele korte gesproken bijdragen na, wordt de Choral Evensong in zijn geheel gezongen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld