Verzet vanuit Sliedrecht tegen retourzending FRD-houdend afval naar Dordrecht

SLIEDRECHT – Inwoner Kees van der Hel keert zich tegen het terugsturen van een partij van maximaal vijftien ton FRD-902 houdend afval in twaalf lntermediate Bulk Containers (lBC’s) afkomstig van Chemours uit Italië. Na faillissement van de Italiaanse afvalverwerker Miteni is chemiebedrijf Chemours verplicht om het afval terug te nemen. Dat laat Van der Hel zondag 10 februari 2019 weten, die een brief stuurde naar alle leden van de Tweede Kamer.

Kees van der Hel bij een protest tegen chemiebedrijf Chemours in Dordrecht in november 2016. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

De gemeente Sliedrecht staat vanwege de uitzonderlijke situatie in grote lijnen positief tegenover een nu lopende vergunningaanvraag. Vrijdag 8 februari 2019 werd de gemeenteraad ingelicht en zondag laat inwoner Van der Hel weten politiek Den Haag te hebben ingelicht: “Ik heb zojuist een mail aan alle leden van de Tweede Kamer gestuurd met het verzoek geen toestemming te verlenen om deze giftige partij GenX afval retour te laten komen naar Nederland, danwel absoluut geen toestemming te verlenen voor opslag in Dordrecht. Dezelfde redenen als in de verenigde Staten zijn ook hier van toepassing. Onze gezondheid is in het geding!”, zegt Van der Hel.

3 gedachten over “Verzet vanuit Sliedrecht tegen retourzending FRD-houdend afval naar Dordrecht”

 1. Zorgen maken is één, handelend optreden is twee. Al jaren maken bewoners uit deze regio zich zorgen rondom gevaarlijke chemische stoffen die geloosd worden door Chemours. Tot op heden is belangstelling richting gezondheid van de bewoners door onze overheden Politieke partijen in Den Haag ons Provincie bestuur de diverse Gemeenteraden ver te zoeken. Er wordt veel geschreven en gepraat. Van daadwerkelijk naar een oplossing zoeken hebben wij als inwoners van dit gebied nog niets kunnen merken.

 2. T is ongelooflijk wat er weer aan de hand is.
  Zoveel jaar is sliedrecht al aan t jonassen met de chemours hiervoor bekend als dupont.
  Wij burgers maken ons allemaal zorgen maar wij kunnen die reus niet aan.
  Kijk ns naar de film van erin brokovich met in de hoofdrol julia roberts die gaat t gevecht ook aan ….en wint uiteindelijk!
  Ik hoop dat deze mijnheer ook de kracht heeft die zij liet zien maar t is heel moeilijk.
  Klein duimpje tegen de reus!!!
  Hopelijk kunnen de gemeente en de provincie er nog ns over nadenken en het proberen te stoppen.
  Sterkte.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld