Column: handhaven of niet

De komende weken wordt er weer op los geknald. Tenslotte komt de jaarwisseling eraan en in Sliedrecht werkt een aantal vuurwerkafstekers zich het jaar daarvoor in. Naarmate oud en nieuw dichterbij komt, wordt er meer vuurwerk afgestoken. Zelden is dat siervuurwerk. Meer vuurwerk met harde of zeer harde knallen. 

Het afsteken van vuurwerk vrijdagavond 6 december 2019 bij de brandweerkazerne aan de Middeldiepstraat. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Afval blijft doorgaans op straat achter of het wordt in een ondergrondse container keurig opgeruimd. Denk ik dan. Er zijn mensen die zeggen dat dit niet zo gaat. Dat ineens later de brandweer zo’n container met water moeten gaan zetten. Als je voor zo’n containerbrand verantwoordelijk bent, dan heb je nooit over gevolgen en kosten nagedacht.

De burgemeester schreef afgelopen week een brief aan de ouders van kinderen in het baggerdorp. Daarin verwees hij dat vuurwerk echt uitsluitend op oudjaarsdag vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur op nieuwjaarsdag mag worden afgestoken. Niet eerder en niet later. Dat is nu eenmaal wettelijk vastgelegd en die wet geldt ook in Sliedrecht. Je kon er een boete voor krijgen als je je niet daaraan zou houden.

Wanneer op andere wijze vuurwerk de lucht in gaat, dan moet daarvoor een vergunning worden aangevraagd. Dat gebeurt o.a. voor Bevrijdingsdag. Als je op andere momenten vuurwerk afsteekt, dan moet dat dus geregeld worden.

Tekst gaat verder onder tweet.

Vrijdagavond gingen naast sirenes ook onaangekondigd vuurwerk af. Dat was bij de kazerne aan de Middeldiepstraat. Het was de vrijwilligersavond van Brandweer Sliedrecht. Hoe goed en gezellig het bedoeld was. Voor het vuurwerk was geen vergunning aangevraagd. De burgemeester was er bij, liet het toe en er werd niet gehandhaafd. Het feestje mocht niet verknald worden!

Het afsteken van het vuurwerk bij de brandweer of waar dan ook, of dit nu legaal of illegaal vuurwerk was, roept vragen op. Ook bij een raadslid (zie hierboven). En begrijpelijk. Want in de week dat je ouders / verzorgers van kinderen aanspreekt over vuurwerk gebruik, dan valt het afsteken van vuurwerk bij de brandweerkazerne begin december niet te rijmen.

Ook al was het maar kort en klein. Het is de beeldvorming. Ik kan me goed voorstellen dat voor een ouder / verzorger dan zo’n brief niets waard is. Nota bene de burgemeester, de briefschrijver, de man met in portefeuille openbare orde en veiligheid, staat er bij. Dan heeft een ‘oogje dichtknijpen’ hier geen enkele betekenis meer. 

Dit is toegestaan, buiten de vastgelegde afsteektijd en zonder vergunning of vooraankondiging. Je handhaaft dan of je handhaaft niet. Maar loop dan niet te mopperen dat anderen de vuurwerkregels overtreden. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

8 gedachten over “Column: handhaven of niet”

  1. Onderwerp is hand haven vuurwerk overlast vaak genoeg zit tv te kijken dan boem boem. Hoor ook er zijn te weinig handhavers om boel te regelen.
    Zolang mensen van ah tot stations weg over stoep rijden met fiets/ tegen verkeer in soms door straat komen. Vergeet dat handhaven maar.

  2. Iemand ophalen met toeters en bellen was/is gewoon al jaren een gemeengoed bij de brandweer.
    Als je je jaren “vrijwillig” inzet voor de gemeenschap dat mag je best met “toeters en bellen” uittreden als het om afscheid gaat. Ik ben er van bewust dat wanneer die signalen misschien overlast kunnen bezorgen dat zij hier rekening mee houden. De dame in kwestie heeft 19 jaar klaar gestaan voor de gemeenschap en dat zal niet altijd gemakkelijk zijn gewest met een gezin.
    Dus wat mij betreft niet zeuren over een beetje siervuurwerk.

    Rien den Hollander
    Oud vrijwilliger brandweer Sliedrecht

  3. We kunnen blijven reageren maar de bommen blijven komen en handhaving in dit dorp heb ik al afgeschreven.
    Tuig met illegaal vuurwerk moet véél harder aangepakt worden. Voor jaarwisseling vast, ergens in januari weer vrij!
    Niets tegen vuurwerk hoor maar die harde knallen ’s nachts…. asociaal!!

  4. Nou mensen…..het is opvallend dat juist enige dus NIET alle brandweermannen vuurwerk juist stimuleren en niet strenger aan willen pakken. Sommige reacties zijn best pittig, wat niet bij het voorkomen van brand hoort. Dit werk is ook een voorbeeldfunctie. Regels zijn regels. De brief die de kinderen hebben gekregen had de brandweer ook moeten krijgen!
    Ontzettend kinderachtig om hun eigen belang en feestje voor de regelgeving te plaatsen. Ik snap hier totaal niks van. Maar ik begrijp nu wel dat er soms niks aan meldingen gedaan kan worden. Ze denken er kennelijk anders over.
    Brandweer, brand voorkomen hoort er ook bij. Ook een voorbeeld geven!

  5. Vrijdagavond is bij de brandweerkazerne aan de Middeldiepstraat vuurwerk afgestoken tijdens de vrijwilligersavond van de Brandweer Sliedrecht.
    De brandweerlieden hadden dat niet zonder vergunning mogen doen.
    Deze actie had niet mogen gebeuren en zal wat mij betreft ook niet meer gebeuren.
    Daarmee hebben zij de burgemeester in verlegenheid gebracht, die verrast werd door deze actie.

    Pieter Vink
    Operationeel Manager Brandweer Sliedrecht

  6. Dat jullie nog de moeite nemen om uit te huilen …. Onze handhavers doen vast hun best dus komt goed toch en de sport voor de afsteker(s) is uit handen blijven van de handhavers.
    Dit was al 20 jaar geleden zo en zal zo blijven, alles wat niet mag is spannend om te doen.

  7. De halve nacht wakker gelegen.
    Lijkt mij dat het strenger moet.
    Er wordt geen totaal rekening gehouden met huisdieren, kleine kinderen, ouderen en chronisch zieken voor wie de nachtrust juist zo belangrijk is. Geef ze op 29, 30 en 31 december de kans om dat te doen. Maar nee hoor, hier gebeurt het van januari tot januari.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld