Column: Glasvezel

D&G Glasvezeltechniek aan het werk. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Weet je het nog: “De fractievoorzitter van de SGP-ChristenUnie Nico de Jager heeft opnieuw dinsdagavond een pleidooi gehouden voor een goedwerkend en snel internet in heel Sliedrecht.” Dat was dinsdag 17 november 2015.

We zijn nu ruim vijf jaar verder en nog steeds is het hele baggerdorp niet voorzien van glasvezel. En dat is best jammer in deze tijd van corona en thuiswerken. In een tijd dat internetverbindingen goud zijn voor ondernemers (webwinkel e.d.), leerlingen (thuislessen) en werknemers (thuiswerkers). En wat te denken van een betere beeldkwaliteit als je televisie wilt kijken. 

Hoe kan het toch dat het zo weinig prioriteit heeft? Je zou er velen in het dorp een plezier mee doen. Hoe kan het dat niemand van de politieke partijen een voorstel deed om met de bekende Enecogelden glasvezel voor heel Sliedrecht te realiseren. Hoe kan het dat de fractie die erover begon zich nu zo stil houdt?

Grote vraag: wanneer heeft heel Sliedrecht glasvezel? De bal voor snel internet ligt bij de politiek.

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

7 gedachten over “Column: Glasvezel”

  1. De redactie heeft dinsdagmiddag geïnformerd via Glasvezel Alert. Na aanmelding werd binnen een uur teruggebeld.
    Op de redactie was glasvezel uitsluitend zakelijk mogelijk (niet privé). Hoezo niet privé? Daar kwam geen duidelijk antwoord op.
    Eenmalige kosten zakelijk (ongeacht grootte van de onderneming!) 250 euro, maandelijkse bijdrage 440 euro.
    Dan heb je glasvezel. Ons lijkt het een goede zaak dat de gemeente eens peilt hoe de belangstelling is (dat doet de lokale overheid tenslotte ook voor commerciële zaken als zonnepanelen op daken).
    Ook in het kostenverhaal zou de gemeente een rol kunnen spelen.
    Razendsnel internet maakt je als gemeente in deze tijd een goede vestigingsplaats. Zeker in een tijd van corona is snel internet belangrijk.

    Een doorverwijzing door de CDA-wethouder is wel heel makkelijk gemaakt. De fractie die begon over glasvezel in de gemeenteraad is stil, maar kent vast al het kostenplaatje. De bedragen maken glasvezel (je moet het wel terugverdienen) niet interessant.

  2. Er wordt wel via social media ons gevraagd hoe wij denken /staan tegenover de plaatsing van energie opwekkers (met de regelmaat van de klok) maar ons vragen of wij belangstelling hebben voor supersnel internet? Ho maar.. Daar moeten we zelf maar achterkomen en verwijzingen naar glasvezel alert brengen je naar nergens

  3. Om te beginnen prima dat onze wethouder reageert op verzoek van de lezers van Sliedrecht 24.

    Ik was wel verbaasd dat de gemeente hier helemaal geen rol speelt. Er komt toch wel wat voor kijken om glasvezel aan te leggen ook op gebieden waar de gemeente over gaat.

    Globaal de activiteiten hieromtrent bij andere gemeenten opgezocht. Dordrecht en Papendrecht lopen, mede dankzij een coördinerende rol op dit gebied vanuit de gemeente, ver voor op ons. Zo zijn er veel voorbeelden te vinden in het land. Het ministerie van economische zaken heeft in 2018/2019 zelfs een actieplan hierover gemaakt waaronder een haalbaarheidsonderzoek per gemeente. Het grote verschil in telecombeleid blijkt toch ook wat te maken te hebben met agenderen door de gemeente.

    Natuurlijk is dit zeker niet wetenschappelijk onderzocht. Maar wellicht voldoende om als gemeente toch nog eens naar de mogelijke rol te kijken om glasvezel, juist in deze tijd belangrijk (en helaas, deze tijden komen waarschijnlijk vaker voor in de toekomst) bereikbaar te maken voor alle Sliedrechters?

  4. De aanleg van glasvezel is geen activiteit van de gemeente, maar van commerciële partijen. Deze commerciële partijen leggen alleen glasvezel aan als er voldoende belangstelling is. Via glasvezel alert kunt u aangeven dat u geïnteresseerd bent in een glasvezel-aansluiting.

  5. Helemaal met je eens Koos. En ze hebben laten zien dat ze het medium weten te vinden. Zie op 25 januari hun bijdrage zoals is te lezen “De Sliedrechtse gemeentebestuurders spraken zich uit op sociale media. Tegen geweld en rotzooi schoppen. Maar ook over straffen”. Dus ze kunnen het wel als ze het willen. Nou maar afwachten of wij net zo belangrijk zijn….

  6. Gemeente of welke partij dan ook: hier graag via dit medium op reageren. Gewoon, omdat Sliedrechters dit belangrijk vinden.

  7. Glasvezel is overal, helaas niet in Sliedrecht. Al jaren hebben omliggende gemeentes wel glasvezel internet met supersnelheden.
    Met een beetje geluk in Sliedrecht maximaal 50 MB download en soms in bepaalde buurten 100 MB download. Met de Enecogelden had je iets blijvends kunnen regelen waar alle bewoners en zijn we gelijk klaar voor de toekomst (die digitaal is).
    Maar ja visie gericht op de toekomst voor alle bewoners van Sliedrecht die nu veel thuis werken samen met hun kinderen ontbreekt bij de gemeenteraad en de partijen.
    De toekomst is digitaal, dus gemeenteraad blijf niet verzuild hangen in het stenen tijdperk.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld