Raad pleit voor onderzoek naar dorpsbrede glasvezel

SLIEDRECHT – De fractievoorzitter van de SGP-ChristenUnie Nico de Jager heeft opnieuw dinsdagavond een pleidooi gehouden voor een goedwerkend en snel internet in heel Sliedrecht. Hij noemde met name de bedrijven voor wie het (ook) belangrijk is. 

Wethouder Hans Tanis aan het woord in de gemeenteraad. (Archieffoto Sliedrecht24)

Onderzoek
“Ik was verbaasd dat KPN niets kon doen”, aldus De Jager, “Ik denk niet dat we vanavond een punt moeten zetten. Het kan niet zo zijn dat bepaalde delen van Sliedrecht wel over snel internet kunnen beschikken. Ik pleit voor een onderzoek. Wat kan niet, wat wel, wat is depositie van Sliedrecht, wat kost dat dan en wie gaat het betalen? Ik zou graag die duidelijkheid willen hebben.” De Jager pleitte niet voor een dorpsbrede wifi, maar voor vaste lijnen. “Een snel internet.”

Niet negeren
Raadslid Rens den Besten (CDA), zelf werkzaam bij een internetbedrijf: “Glasvezel voor heel Sliedrecht klinkt als megabits in de oren. Steeds meer data. Er wordt openlijk gesproken wat te doen als we uit ons jasje groeien. Blijven we dan nog in Sliedrecht als er geen glasvezel ligt? Glasvezel kunnen we niet negeren. Voor bedrijven en voor scholen. We moeten anticiperen en meeveren. Wij hebben liever een onderzoek naar glasvezel dan naar wifi.”

koperdraadje
Wim Blanken (PRO Sliedrecht): “Glasvezel zou voor de scholen en bedrijven een goede oplossing zijn. Ik denk ook aan de thuiswerkers, zzp’rs. Je zou maar op een koperdraadje, VDSL, zitten, dus ik denk dat er toch een onderzoek moet komen naar een breed glasvezelnetwerk in Sliedrecht.” De VVD vindt het van groot belang dat er snel internet is. “Dat is goed voor het vestigingsklimaat. Het onderzoek is een goed idee.”

Kostenplaatje
De PvdA heeft geen bezwaar tegen een onderzoek. Enkele jaren geleden was er een particulier initiatief. Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA): “Daar was toen weinig respons. Maar geen bezwaar tegen een onderzoek.” Den Besten: “Je loopt achter de feiten aan als je het niet in de grond hebt liggen.” Van Rees: “Een dat het goed is voor het bedrijfsleven, maar ik zou wel graag het kostenplaatje willen weten.” De Jager: “Het kost meer als bedrijven hier zich niet vestigen of gaan vertrekken. Het is van algemeen belang. Dat treft ons allemaal. Voor scholen is het ook belangrijk. En dat burgers kunnen aanhaken, is mooi meegenomen.”

Onderzoek
Wethouder Hans Tanis (Economie) zegt dat het college het belang onderkent. “Er is bijvoorbeeld ook een Stichting Breedband Drechtsteden actief. Het college heeft opdracht gegeven aan een organisatie Glasvezel Gemeenten om een onderzoek te doen, dat voor het eind van het jaar beschikbaar is. Daarna kunnen we nadenken over de vervolgvraag. Hebben we daar dan geld voor over.” Tanis klonk optimistisch en onderkende dat het een probleem is. De fracties waren blij met de reactie van de wethouder.

2 gedachten over “Raad pleit voor onderzoek naar dorpsbrede glasvezel”

  1. De grote providers rollen ook hun wifi apps zoals KPN Fon verder uit. Een gemeentelijke wifi oplossing lijkt mij dan overbodig.

  2. Wifi is volgens mij verleden tijd in G4 tijdperk. Niet meer in investeren!!!
    Glasvezel voor iedereen is een must, een digitale levensbehoefte!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld