Collegepartijen komen met definitieve versie hoofdlijnenakkoord 2022 – 2026

SLIEDRECHT – De collegepartijen SGP-ChristenUnie, CDA en VVD zijn vrijdagmorgen 29 april 2022 met hun hoofdlijnenakkoord 2022 – 2026 gekomen. “De komende jaren investeren we in de gemeente om zichtbaar en betrokken te zijn. Een goed voorbereid besluit kan niet zonder een robuuste samenwerking en open onderlinge communicatie. We vragen u de komende vier jaar mee te doen om Sliedrecht verder te ontwikkelen en in de komende jaren de juiste keuzes te maken voor onze inwoners, via onder andere bijeenkomsten en gesprekken”, schrijven de politieke partijen, die ook berichten dat activiteiten op zondag worden verruimd. “Dit alles betekent voor een deel van onze inwoners een pijnlijke stap en voor een even zo groot deel een stap die best verder had mogen gaan.”

De coalitie richt zich op de eerste pagina van het akkoord tot de inwoner van Sliedrecht. 

Wethouders Cees Paas (SGP-ChristenUnie), Ton Spek (CDA) en Roelant Bijderwieden (VVD) maken verder bekend dat de portefeuilleverdeling plaatsvindt na de installatie van de collegeleden, die is dinsdag 10 mei 2022. Wel is vrijdag al bekendgemaakt dat Paas de portefeuille Sociaal krijgt, Spek de portefeuille Wonen (houdt) en Bijderwieden over Economie gaat. Het hoofdlijnenakkoord beslaat acht pagina’s. 

Samenwerken
De ambitie van de collegepartijen is om in 2026 terug kunnen kijken op een periode waarin de gemeente met haar dienstverlening heeft laten zien dat de inwoners op de eerste plaats staan. “Een periode waarin de samenwerking tussen gemeenteraad (politiek) en college (uitvoerend bestuur) is verbeterd en werkt zoals het zou moeten werken. En een periode waarin de resultaten hiervan zichtbaar zijn in ons dorp en de samenleving. Het college nodigt de hele samenleving uit om samen met de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie aan de plannen voor Sliedrecht te werken. Dat begint bij het opstellen van het werkprogramma voor de bestuursperiode, waarin we aangeven welke concrete stappen we willen zetten. Deze samenwerking hebben we niet alleen nodig om plannen te realiseren, maar ook om samen de klappen op te vangen als gevolg van de coronacrisis, stijgende zorgkosten en vanwege minder inkomsten vanuit het rijk”, schrijven de collegepartijen. 

Het beste zoeken
Zichtbaar willen ze aan de slag. Te denken valt aan het Burgemeester Winklerplein, de brandweerkazerne, Maaslaan en de Groen van Prinstererlocatie. “Liefst ook op het Watertorenterrein, al zijn we daar afhankelijk van de eigenaar van het terrein. Uiteraard pas nadat de gemeenteraad, in samenspraak met u, heeft besloten wat er op die en andere locaties moet komen. Zichtbaar door te laten zien wat we doen, ook als het een keer misgaat. Niet om elkaar af te rekenen, maar om transparant te zijn en het beste te blijven zoeken voor Sliedrecht. We vragen u de komende vier jaar mee te doen om Sliedrecht verder te ontwikkelen en in de komende jaren de juiste keuzes te maken voor onze inwoners, via onder andere bijeenkomsten en gesprekken. We gaan met energie en enthousiasme aan de slag”, staat in het akkoord. 

Belangrijke opgave
De partijen spreken van een ‘open akkoord’ en over een ‘raad en college in positie’. “Gezien de brede consensus in de gemeenteraad over de hoofdopgaven en de belangrijkste uitgangspunten voor de oplossingsrichting(en) voor de komende raadsperiode, gaat de coalitie uit van een zo open mogelijk akkoord op hoofdlijnen. Binnen het college wordt samen gewerkt op basis van collegiaal bestuur. Het college is als team gezamenlijk verantwoordelijk voor het uitvoeren van het akkoord en het in positie brengen en houden van de gemeenteraad. Om dit goed te kunnen doen brengt andersom de gemeenteraad juist het college in positie. Dat vraagt vertrouwen, rolbewustzijn en goede communicatie tussen college, gemeenteraad en ambtelijke organisatie. We zien dit als een belangrijke opgave om daarmee ook te komen tot een vernieuwde start in de bestuurlijke verhoudingen in Sliedrecht”, is te lezen in het akkoord. Wonen en bouwen
Planmatig en structureel willen de collegepartijen toewerken naar 2500 woningen extra in 2040. In de periode 2022-2026 vindt volgens hen veel onderzoek en voorbereiding plaats. “De ruimtelijke opgave vraagt forse  investeringen, waarbij de kosten voor de baten uit gaan. Het is zaak de ‘weg vrij te maken’ om in 2026-2030 de vruchten te plukken. Uiteraard wil dat niet zeggen dat er de komende vier jaar geen concrete resultaten gehaald zullen worden. Met name binnenstedelijk, bij onder andere de locaties Maaslaan, Groen van Prinsterer, brandweerkazerne, Burgemeester Winklerplein en Sliedrecht Buiten, gaat er veel gebeuren: woningen worden gebouwd en de openbare ruimte wordt opgeknapt. Projecten binnen de huidige bebouwde kom hebben prioriteit om op (relatief) korte termijn woningen te bouwen en/of te vernieuwen. Zo groeien we ook binnenstedelijk naar gezonde wijken met aantrekkelijke en veilige buitenruimtes met veel groen en prettige (ontmoetings)plekken”, aldus de partijen. 

Verplaatsen
Door de ligging aan het water, spoor en snelweg is Sliedrecht een aantrekkelijke plaats voor bedrijven. Dat moet volgens de collegepartijen ten volle worden benut. “Dat betekent dat er specifiek aandacht moet zijn voor ruimte voor bedrijven. We werken actief samen met ROM-D en DEAL in de regio. Bovendien kunnen we meer inzetten op gebiedsmanagement, accountmanagement en het versterken van de werkgelegenheid. We zoeken integraal naar (schuif)kansen en het creëren van ruimte voor bedrijven. Door het verplaatsen van de voetbalvelden ontstaan schuifmogelijkheden voor bedrijven; met name als het gaat om kansen voor watergebonden bedrijvigheid.”

Wonders of Water Experience
In het hoofdlijnen akkoord wordt ook het Nationaal Baggermuseum genoemd, dat mogelijk zou kunnen opgaan in het Wonders of Water Experience (WOW). De voorgenomen ontwikkelingen rondom het Nationaal Baggermuseum bieden volgens de collegepartijen kansen voor de groei en ontwikkeling van Sliedrecht. “We zetten niet alleen in op de beleving, maar ook op de combinatie met onderwijs en het aantrekken van innovatieve bedrijven. Zo kan Sliedrecht het centrum zijn van de innovatieve Nederlandse waterbouw. Het college wordt meegegeven de focus te houden op de rol van de gemeente. Naast het faciliteren en begeleiden van de ontwikkeling, zal het college zich vooral richten op de vraag op welke wijze het project een recreatieve, onderwijskundige en economische meerwaarde kan bieden. Ook de impact op de locale infrastructuur is een belangrijk aandachtspunt”, staat in het akkoord. 

Energie blijft ding
De ingezette richting voor wat betreft duurzaamheid en energietransitie wordt gehandhaafd. De vastgestelde Regionale Energie Strategie (RES) en de Regionale Adaptatie Strategie (RAS) en Transitievisie Warmte (TVW) worden verder uitgewerkt. “De energietransitie (uitrol warmtenet, aardwarmte, etc.) vraagt om een voor iedereen haalbare, betaalbare en begrijpelijke aanpak. Keuzevrijheid en het voorkomen en tegengaan van energiearmoede blijft voor op staan. De oorlog in Oekraïne benadrukt de afhankelijkheid van aardgas op een pijnlijke manier. Geothermie (aardwarmte) is een mogelijke oplossing als duurzame warmtebron, maar veiligheid en leveringszekerheid zijn altijd belangrijker dan snelheid. De overige duurzame energie wordt bij voorkeur opgewekt op de (bedrijfs)daken en in restruimtes (geluidswallen en groenstroken naast infrastructuur), niet door middel van windmolens en grootschalige zonneweides. Zonne-energie op de (bedrijfs)daken, verduurzaming van bedrijven en het opzetten van energie coöperaties moeten gestimuleerd worden. Sliedrecht staat voor dezelfde uitdagingen als de regio.” Het vergroenen van het dorp is volgens de collegepartijen een belangrijke manier om de leefbaarheid en de biodiversiteit te vergroten en tegelijk de hittestress tegen te gaan. 

Wegen en fiets
Extra ontsluitingswegen zijn volgens de collegepartijen noodzakelijk. “De bestaande ontsluitingswegen zijn overbelast, soms ook letterlijk door het zware verkeer dat dwars door Sliedrecht rijdt. Bij de ontwikkeling van SliedrechtNoord is een goede verbinding tussen het bestaande dorp en de uitbreiding noodzakelijk. Om daar waar het kan de problemen zo snel mogelijk te verhelpen wordt de planning van investeringen in wegen, voet- en fietspaden afgestemd op de grote bouwprojecten, om te voorkomen dat na het herstructureren nieuwe knelpunten ontstaan.” Naast een goede bereikbaarheid met de auto wordt ingezet op de fiets met een veilige en logische fietsinfrastructuur die uitnodigt om de fiets te pakken.

Sociaal
De SGP-ChristenUnie, CDA en VVD zetten in op het versterken van de sociale structuur, armoede bestrijding en werkgelegenheid voor kwetsbare groepen. “Juist met het programma ruimtelijke vernieuwing kan een gezonde sociale balans in wijken en buurten worden versterkt. De ruimtelijke en sociale aanpak moeten dan ook integraal  opgepakt worden en vragen ook om een integrale aanpak in de organisatie. Deze aanpak dient als kader binnen het sociale domein en voor een scherpe positie binnen de regionale samenwerkingsverbanden. De stijgende zorgkosten zijn een groot aandachtspunt. Dat vraagt om zoeken naar nieuwe oplossingen”, berichten de partijen.

Financiën
Dan komt al gauw het geld ook om de hoek kijken. “Het financieel meerjarenperspectief van Sliedrecht is onzeker. De stand van de begroting bevat op de korte termijn 2023-2025 een aanzienlijk overschot. In deze jaren is er financiële ruimte aanwezig. Vanaf 2026 is deze ruimte er niet meer. Eventuele tegenvallers of aanvullende beleidswensen leiden dan tot een negatief begrotingssaldo”, verwachten de partijen. De onzekerheden worden volgens hen veroorzaakt door herijking gemeentefonds en de ontwikkeling van de kosten in de begroting van de Sociale Dienst Drechtsteden en de Dienst Gezondheid & Jeugd. De Eneco-gelden zijn een belangrijk investeringsmiddel. “Uitgangspunt is en blijft dat deze ingezet worden voor plannen met een blijvende maatschappelijke meerwaarde. Ondanks het onzekere financiele perspectief blijft het nodig om verantwoord en op basis van heldere plannen en raadsvoorstellen te investeren. Kosten gaan veelal voor de baten uit. Dit geldt voor economie, wonen en sociaal.” Dat heeft volgens de partijen gevolgens voor de organisatie.

Activiteiten op zondag
De collegepartijen herkennen de signalen vanuit de samenleving dat veel waarde wordt gehecht aan de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei, ook als dat een zondag is. “Daarom zijn evenementen mogelijk op zondag 5 mei. Tevens herkennen we het signaal van het economisch belang van verruimde zondagsopenstelling op de meubelboulevard en Noord-Oost Kwadrant vanwege de concurrentie-positie ten opzichte van vergelijkbare verkoopcentra. Daarom worden hier de mogelijkheden verruimd tot volledige zondagsopenstelling. Ook herkennen we het signaal van het zoveel mogelijk respecteren van de zondagsrust ten zuiden van de A15. Daarom blijft hier het huidige beleid gehandhaafd. Vanuit het bewustzijn van de verdeelde beleving van de zondagsrust binnen de Sliedrechtse samenleving en wederzijds respect is afgesproken om rekening te houden met de signalen en deze serieus te nemen.” In het reguliere koopstromenonderzoek worden verder de (financiële) effecten voor openstelling van supermarkten op zondag meegenomen, voor een orientatie op de toekomst na deze raadsperiode. “Dit alles betekent voor een deel van onze inwoners een pijnlijke stap en voor een even zo groot deel een stap die best verder had mogen gaan.”

1 gedachte over “Collegepartijen komen met definitieve versie hoofdlijnenakkoord 2022 – 2026”

  1. Voor de VVD is het pluche toch weer belangrijker dan het principe en de belofte aan de kiezers. Wij de wethouder, krijgen we voor onze kiezers een paar zondagen op de meubelboulevard en de bevrijdingsdag op zondag en verder doen wij niet moeilijk en blijven wij in de vorige eeuw. Uw kiezers zijn niet achterlijk, de christelijke minderheid blijft zijn wil opleggen aan de meerderheid en de vrijheid inperken. VVD succes de komende 4 jaar, julie wel een wethouder maar Sliedrecht blijft weer stilstaan .

Plaats een reactie

*=Verplicht veld