door Peter Donk
SLIEDRECHT – Het College van B & W van de gemeenteraad van Sliedrecht reageerde dinsdagavond 18 juni 2024 op vragen van raadslid Jan Pieter Verweij (SGP-ChristenUnie) over de stroomstoringen die o.a. het chemiebedrijf Chemours trof vorige week en vanochtend het chemiebedrijf Delrin (voorheen DuPont – red.) waardoor beide keren een uitstoot, respectievelijk maandag 10 (PFAS) en dinsdag 18 juni 2024 (hexafluorpropeen), heeft plaatsgevonden. Burgemeester Jan de Vries (CDA) vertelde dat er geen gevaar is geweest voor de inwoners van de gemeente Sliedrecht.
Burgemeester Jan de Vries reageerde dinsdagavond op vragen van Verweij tijdens een vergadering van de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Het was volgens De Vries ‘zeer verontrustend’ dat er dinsdagmorgen een nieuwe stroomstoring was en opnieuw een emissie heeft plaatsgevonden op het chemieterrein aan de overkant van de Merwede aan de Baanhoekweg in Dordrecht. De Vries legde uit dat de DCMR en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) prima hun werk hebben gedaan.
Geen aanleiding
Vorige week maandag leidde het tot een uitstoot van PFAS en een GRIP1 situatie. Dinsdagmorgen vroeg was het weer raak. De Vries kwam met een geruststellend bericht. “Het bleef onder de emissie-hoeveelheid. Dinsdagmorgen was er geen aanleiding voor een gripsituatie. Ook in Sliedrecht is de uitstoot gemeten en die uitkomsten gaven geen aanleiding voor waarschuwingen aan inwoners om bijvoorbeeld ramen en deuren te sluiten of op te schalen naar een hoger grip niveau”, vertelde De Vries. De gemeente is door de DCMR en de Veiligheidsregio ZHZ geïnformeerd. Volgens De Vries heeft de crisisorganisatie prima gereageerd en gehandeld.
Beste Siem. Dus als de wind niet naar ons is gericht dan is het voor ons niet direct een gevaarlijke situatie maar dan toch wel voor anderen die op dat moment net onder de verkeerde wind zitten /leven . Ben trouwens wel erg benieuwd naar de wijze waarop jij Bopal linkt aan een “opgeroepen” stroomstoring . Vlg mij zal ook bij een “zo’n stroomstoring” hetzelfde resultaat bij Chemours /DuPont worden gezien . Nl. de standaard noodprocedure en dus extra lozingen in lucht en water van gif ..
Nee er was voor ons deze keer geen gevaar , de wind was noord-west .en als iemand oproept om een stroomstoring op te wekken , dan heeft diegene nog nooit van BOPAL gehoord .
@ Joop Keesmaat ff googelen naar Tel. no.brandweer commandant Sliedrecht.
Goedemiddag Peter,
Dank voor je aanvullende informatie over meetapparatuur bij de brandweer, maar dat is alleen voor het meten van zoutzuur en/of bepaalde koel- of rookgassengassen e.d.
Volgens mij in elk geval niet voor PFAS, want daar is dit soort “snelle” apparatuur – volgens mij – niet voor beschikbaar.
Was het maar waar, want dan zouden we “relatief simpel” de werkelijke PFAS emissies van Chemours dagelijks of wekelijks kunnen meten.
Maar ik ben er natuurlijk wel erg nieuwsgierig naar, dus deze burger zal eens contact opnemen met onze burgemeester of hij daar wat meer informatie over heeft en/of me misschien kan doorverwijzen naar iemand van de brandweer.
Kortom, wordt vervolgd . . . . .
Veiligheidsregio/gemeente hebben binnen hun mogelijkheden hier bovenop gezeten.
Maar dat Chemours nog steeds niet naar 0 uit de pijp is en kan “lozen” bij een noodstop is echt niet oké.
Deze dagen nog volop contact over gehad met onze collega’s in de Provinciale staten (ChristenUnie Zuid-Holland). Zij zijn hier ook intensief mee bezig. Onder andere met een aangenomen motie dat er sneller naar 0 uit de pijp toe moet worden gewerkt.
Wordt vervolgt…
Volgens de burgemeester was er door de brandweer gemeten ‘die over deze apparatuur in Sliedrecht beschikt’.
Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van onze burgemeester als hij zegt “Het bleef onder de (vergunde ?) emissie-hoeveelheid”, maar hij kan dat voor PFAS stoffen helemaal niet weten.
Net zo min als de brandweer of DCMR of Chemours zelf dat precies weten, want PFAS kun je immers niet “à la minute” in de lucht meten.
Daar is geen apparatuur voor, net zoals er bij Tata Steel is geplaatst, want daar gaat het over “grotere koolstof vlokken”, terwijl PFAS verbindingen veel en veel kleiner zijn.
De enige mogelijkheid om PFAS te meten in de lucht is d.m.v. opzuigen van lucht en dat door filters te geleiden en vervolgens door een laboratorium te laten onderzoeken.
Dan ben je al snel een week verder, dus de “snelle directe informatie”, die nu naar buiten komt is helemaal niet onderbouwd.
Ik vraag me af op basis van welke informatie onze burgemeester dan dit bericht afgeeft en daarbij zelfs nog aan toevoegt “ook in Sliedrecht is gemeten”.
Wie, waar en hoe dan?
Overigens kan en durf ik ook niet te beweren, dat er wel veel PFAS zou zijn geloosd, want ook ik heb daar geen bewijs voor.
We zijn volledig afhankelijk van de informatie, die Chemours geeft, waaraan ik overigens wel durf te twijfelen.
Vandaar ook, dat ik al een aantal jaren pleit voor het plaatsen van 24/7 luchtpompen met luchtfilters rondom of op hun terrein. Pas dan kun je precies vast stellen hoeveel PFAS en welke soorten er zijn uitgestoten.
Die dingen zijn redelijk duur, ik dacht iets tussen de 30 en 50 duizend Euro per stuk en dus loopt iedereen daar met een grote boog om heen.
Nu Boskalis zich blijkbaar ook zorgen maakt is het wellicht een idee, dat zij een aantal van die dingen neerzetten en gaan meten om de veiligheid van hun personeel te waarborgen. Dat zou ze sieren als goede werkgever en voor Boskalis zijn dergelijke bedragen m.i. iets gemakkelijker op te brengen 🙂
Ik hoop dat er geen mensen in de liften hebben vastgezeten, ik hoorde van mijn man dat de lichten in de lift er niet deden. Niet gevaarlijk, maar wel lastig als je in een van orgine 50+ woning woont.
Sliedrecht (in wording) moet vooral niet in negatieve sferen worden weergegeven want dat staat niet fraai met al die megalomane plannen in de nabije toekomst . Een nieuwe woonwijk met bijna 2000 nieuwe woningen past niet in een patroon waarin bedrijven voor levensgevaarlijke situaties zorgen . Dus alles kleinmaken lukt ze best
Nee natuurlijk zegt onze burgemeester niet dat wij als dorp schadelijke stoffen over ons heen krijgen. Hij moet de gemoederen rustig houden! Jongens, waar zijn we mee bezig! De omgevingsdienst vd brandweer gaf aan dat er schadelijke stoffen zijn uitgestoten! Bij Chemour, of ernaast! Kwalijke en giftige zooi mensen, wij ademen dat in hé @