Boerenprotest op verschillende plaatsen in het dorp

SLIEDRECHT  – Op verschillende plaatsen hebben boeren of aanhangers van deze beroepsgroep zich afgelopen tijd laten zien en horen, omdat ze het niet eens zijn met het stikstofbeleid van het kabinet. Maandag 11 juli 2022 hingen er vlaggen op bij een rotonde en bij de muziektent. De Nederlandse vlag hing op z’n kop. Het symbool van vermeende onderdrukking en anti-overheidsdenken. 

Meestal was het protest de afgelopen tijd met tractoren. Onder meer bij distributiecentra van supermarkten. Boeren (en hun sympathisanten) hebben maandag onder meer vlaggen gehangen bij de muziektent, bij het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein. De Nederlandse vlag omgekeerd en een vlag met daarop vier uitingen: Onafhankelijkheid – Gelijkheid – Vrijheid – Verbinding. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Het is geen actie van onze partij. We hebben wel sympathie voor deze actie“, zegt fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). 

In gesprek
Het kabinet heeft Johan Remkes als bemiddelaar naar voren geschoven. De Tweede Kamer had om een bemiddelaar tussen overheid en boeren gevraagd. Veel boeren zien een gesprek met Remkes, die zelf de grondlegger is van een stikstofrapport, niet zitten. Onlangs vertelde de gemeente Sliedrecht in contact te staan met de boeren binnen Sliedrecht.

6 gedachten over “Boerenprotest op verschillende plaatsen in het dorp”

  1. Ik snap er weinig meer van.
    Slydregt.NU zegt sympathie voor deze actie te hebben. Het gaat – volgens mij – om actie van boeren tegen het stikstofbeleid van de overheid. Onze boeren zijn bang om als gevolg van dat beleid (een deel van) hun bedrijf te moeten opgeven. Daarover kun je natuurlijk uitgebreid met elkaar van mening verschillen. Maar in ons dorp is de fractie van Slydregt.NU voorstander van bouwen over het spoor. Enig idee hoeveel boeren daarvoor hun bedrijf zullen moeten inkrimpen of beëindigen?

  2. Anders dan redactie Sliedrecht 24 suggereert staat het omdraaien van de vlag niet voor complotten. Davied van Berlo (voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde) legde het onlangs in andere media als volgt uit: ,,Het omdraaien van de vlag heeft oude papieren, weten we onder meer door een schilderij in het Scheepvaartmuseum. In de negentiende eeuw draaide de bemanning van een schip de vlag op zijn kop als er nood was, bijvoorbeeld als er een man overboord was geslagen. Het diende als sein voor andere schepen in de buurt, zodat die te hulp konden schieten.” Op de vraag wat het omkeren van de vlag tegenwoordig wil zeggen, antwoordde hij als volgt: ,, Ergens zie je nog wel de link met het verleden. Demonstranten vinden dat het land in nood verkeert en dat zaken niet goed lopen. In zekere zin roepen ze om hulp, net als de bemanning van een schip eeuwen geleden.”

  3. Waarom Nederlandse vlag ondersteboven?

    Op het land staat rood voor het volk, wit voor de kerk en het blauw voor de adel of de elite. Dit geeft meer betekenis aan het omdraaien van de vlag. Door het blauw aan de bovenzijde te voeren, geven de betogers aan dat de elite boven het volk staat en dus niet luistert naar de wensen van het volk.

  4. Maar het staat daar wel voor en dus berichten we dat. We schrijven zoals dingen zijn en gaan. Complotdenkers gebruiken ook de vlag omgekeerd, maar dat hebben we er net uitgehaald. Het gaat hier om de boeren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld