Chemours: ‘Uitzending weinig meer dan schandaaljournalistiek’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Chemiebedrijf Chemours reageerde vrijdag 16 juni 2023 op de uitzending van Zembla van donderdagavond 15 juni 2023. Volgens Zembla wist DuPont al tientallen jaren dat pfas de omgeving vervuilt met giftige en kankerverwekkende stoffen en gevaarlijk is voor personeel en milieu. Het tv-programma van BNNVARA baseerde zich op vertrouwelijke documenten van het concern die het in handen heeft. Chemours-woordvoerder Harmen Geers haalt scherp uit naar Zembla.

Chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht (voorheen ook behorend bij DuPont -red.), producent van teflon en gelegen pal aan de overzijde van de Merwede. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“In plaats van enige ‘waarheid’ te achterhalen, is Zembla’s laatste uitzending weinig meer dan schandaaljournalistiek.”, zegt Geers, “Veel van de beweringen zijn gebaseerd op oude, vage en/of ontkrachte aantijgingen. Ze horen niet thuis in de wereld van geloofwaardige journalistiek. We zouden hopen dat iedereen met een serieuze interesse in deze onderwerpen oude en achterhaalde zaken die uit hun context zijn gehaald en de niet-ondersteunde claims die daaruit voortkomen, afwijst.”

‘Verantwoorde wijze’
Chemours produceert volgens Geers fluorpolymeren en gefluoreerde gassen op verantwoorde wijze. “Deze  chemische stoffen zijn onmisbaar voor de moderne samenleving en een groene energievoorziening. De unieke combinatie van eigenschappen van deze stoffen maken ze tot belangrijke componenten in de productie van microchips, geavanceerde medische apparaten en elektrische voertuigen en ze staan centraal in de opwekking van de schone waterstof, de energiedrager van de toekomst. Deze essentiële producten kunnen en worden elke dag veilig geproduceerd en gebruikt”, aldus Geers.

‘Investeringen’
Chemours zegt in de loop der jaren consequent stappen te hebben genomen om de uitstoot van gefluoreerde verbindingen (FOC’s) in Dordrecht te verminderen. “In 2018 hebben we aanvullende emissiereducties aangekondigd die in lijn zijn met onze wereldwijde, ambitieuze Corporate Responsibility Commitment doelstellingen. Vanaf 2018 is technologie ontwikkeld om de sporen van HFPO-DA in emissies naar lucht en water met meer dan 99% te verminderen. Er zijn forse investeringen gedaan voor permanente zuiveringsinstallaties en de reductie met 99% is effectief gerealiseerd in 2021. Ook de emissies van andere FOC’s willen we zo snel mogelijk – uiterlijk in 2030 – met 99% verminderen”, aldus Geers. In 2024 zal volgens hem een belangrijke stap van meer dan 80% FOC-emissiereductie worden geïmplementeerd.

Personeel
Chemours zet zich volgens Geers ook consequent in voor de gezondheid en het welzijn van onze medewerkers. “Onze kernwaarden stimuleren veilig werken met stoffen volgens normen, die strenger zijn dan de wettelijke vereisten. Installaties worden gebouwd, onderhouden en geëxploiteerd om mogelijke blootstelling aan stoffen te minimaliseren. Het personeel is volledig opgeleid om veilig met stoffen om te gaan volgens procedures om accidentele blootstelling te voorkomen, waaronder ventilatie en persoonlijke beschermingsmiddelen.”

‘Oude beweringen’
In tegenstelling tot wat de uitzending wil doen geloven, bestaat de kern van het verhaal volgens Geers uit oude beweringen die jaren geleden zijn opgeworpen en ontkracht, veelal vóór de oprichting van Chemours in 2015. Geers: “Wat in het verhaal ontbreekt, is een zeer recent rapport van de Nationale Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat zich richt op de hedendaagse bedrijfsvoering bij Chemours en concludeert dat de overheid en Chemours samen ervoor hebben gezorgd dat de uitstoot van HFPO-DA door Chemours aanzienlijk is verminderd binnen aangescherpte vergunningsniveaus. Chemours blijft het verhaal van Dordrecht Works feitelijk en objectief vertellen. We hebben deze fabriek op verantwoorde wijze en volgens de hoogste normen gedreven en we zullen dit blijven doen, net zoals we ons zullen blijven inzetten om dingen goed te doen in de gemeenschappen waarin we actief zijn. We blijven constructief zoeken naar manieren om overeenstemming te vinden met onze gemeenschap en problemen op te lossen, terwijl we duurzaam en verantwoord producten blijven maken voor kritieke toepassingen in de moderne samenleving.”

14 gedachten over “Chemours: ‘Uitzending weinig meer dan schandaaljournalistiek’”

  1. @Joop Keesmaat het management van Chemours in Dordrecht zal best wel slim genoeg zijn om door te hebben, dat hun huidige productieproces op deze vervuilende manier geen stand meer houdt en onaanvaardbaar is. Doen wat de top in de USA zegt. Zitten er een paar jaar en krijgen elders een andere functie of anders met een vette bonus weggestuurd. Alles voor de aandeelhouders toch zoals bij ieder beursgenoteerd bedrijf, als er geen $ meer verdient worden afstoten/sluiten. Met dat Europese PFAS verbod elders uitbreiden China India.

  2. Wisten jullie trouwens dat dit bedrijf rond de Corona perikelen minimaal meer dan 20 miljoen! NOW steun ontving van de overheid en dat wij, als belastingbetalers, dus feitelijk onze beul deels hebben gefinancierd?.

  3. Ik vind de door Chemours gebruikte term “schandaaljournalistiek” eigenlijk precies de juiste uitdrukking om de uitzending van Zembla te duiden, want het is toch immers een journalistiek stuk over een groot schandaal.
    En dat schandaal heeft Chemours (Dupont) over zichzelf afgeroepen door allerlei kennis over de grote gevaren van PFAS voor gezondheid en milieu jarenlang onder de pet te houden.

    En verder begint het steeds maar herhaalde Chemours mantra over “veilig werken binnen de normen” een beetje erg ongeloofwaardig te worden nu er blijkbaar nog steeds PFAS weglekt naar het grondwater via lekkende pijpen, die blijkbaar niet te repareren zijn.

    Nee, Dupont c.q. Chemours hebben blijkbaar jarenlang gegokt, dat het zo’n vaart niet zou lopen, maar m.i. nu definitief verloren, want dat Europese PFAS verbod gaat er door dit alles alleen maar sneller komen.

    Ik mag toch aannemen en ga er ook vanuit, dat het management van Chemours nog wel slim genoeg is om zelf inmiddels ook wel door te hebben, dat hun huidige productieproces op deze vervuilende manier geen stand meer houdt en onaanvaardbaar is.

    “The times they are a changing” . . . . .

  4. Een ingehuurde externe woordvoerder die namens Chemours spreekt. Wat een daad van minachting. We zijn al lang op het punt beland dat de directie ballen moet tonen en zelf het woord.

  5. Zou Geers nu serieus denken dat wat hij zegt geloofwaardig is? En dat na alle schandalen rond dit bedrijf? Helaas is dit slechts het topje van de ijsberg. Gezondheid van de burger heeft geen enkele prioriteit bij onze overheid, zolang we maar productief blijven. Vandaar de paniek tijdens Corona, toen dat plotseling onder druk kwam te staan.
    Om die reden kunnen bedrijven als Tata steel, Schiphol en dit schimmige bedrijf gewoon hun gang blijven gaan.
    Als je geen aandelen of andere belangen in Chemours hebt, geloof je toch niet in de sprookjes van een woordvoerder, en dus werknemer van dit foute bedrijf? Zembla staat op eenzame hoogte voor wat betreft gedegen onderzoeksjournalistiek. Ik weet dus wel wie van de twee partijen ik moet geloven.

  6. Als directeur en woordvoerder moet je toch wel erg gevoel en gewetenloos zijn om dit recht te kletsen. Grote zak geld zal wel veel goed doen.

  7. Het is juist gedegen nieuws, wat het schandaal goed weergeeft, maar Chemours probeert zijn verantwoordelijkheid te ontlopen, er zijn bewijzen genoeg.

  8. Deze reactie van Chemours is eigenlijk een trap nageven aan Sliedrecht, Sliedrechters en hun gezondheid. Geld boven mensenlevens. Draaien en leugens om gewoon door te gaan zonder empathie, punt.

  9. Harmen Geers, als woordvoerder van Chemours heeft de taak om alles te ontkennen als iets gezegd wordt wat niet goed is voor Chemoers. Het bedrijf is opgericht door Du Pont om aan de aansprakelijkheid van schadeclaims te ontkomen. Daar hebben ze 20 jaar de tijd voor gehad om dat te bedenken. De regelmatige direktie wisselingen bij DuPont is ook voor het ontwijken van aansprakelijkheid. (…) Hij zal het terug dringen met 99% van de uitstoot van PFOA ook wel een onnodige actie vinden. Een bedrijf wat zulke mooie dingen maakt loost toch zeker geen slechte stoffen in het milieu? Laat Geers de scherpe vragen van Zembla beantwoorden.

  10. De reactie verbaast ons volledig. Niet ingaan op alles wat is gevonden. Hoe durf je dit zo te comuniceren met bewijzen zwart-op-wit? En tv-collega’s zo weg te zetten! Wij vinden de reactie van Chemours dan ook schandalig, schadelijk en geloven in eigen blindheid.

  11. licra werdt bij drechtwerk tijdje van klossen gehaald onbeschermt.
    Zag de documentaire rapporten welk nooit naar buiten kwamen enz.
    Vermoed diepe put is er waar waarheid verborgen in ligt.

  12. Ze gaan trouwens in dit stuk volledig voorbij aan de geconstateerde bodem vervuiling onder het bedrijf die in zeer grote mate het grondwater bedreigt en daarmee het drinkwatersysteem en ze dat tot de dag van vandaag hebben doodgezwegen. Het feit dat er wordt gesproken dat het schoonmaken hiervan technisch en financieel onmogelijk is en dat dit een eeuwigdurend issue zal blijven (alsjeblieft nageslacht, cadeautje van één van de fijnste. veiligste bedrijven in onze regio) laat zien hoe zij in het verleden zijn omgegaan met ons woongebied en dat gaat ondanks wat zij beweren, tot vandaag de dag door….

  13. Mag ik misschien vragen wie dit stukje geschreven heeft ? Toevallig toch niet iemand die met de firma aan de overkant betrokken is ? Ja er is veel giswerk , omdat die firma zoveel mogelijk onder de hoge hoed houd , voor de buiten wereld en op papier is het een model firma , overal trouwens in Europa , als je er voor je werk kom is alles veiliger dan veilig zijn hele boekwerken aan regels , maar waarom houd dit buiten de poort dan in eens op ? En hoor je dan dat ,( wat we ook al wisten ) je blootgesteld wordt aan allerlei chemische stoffen die helemaal niet thuis horen in het milieu, als je op hun terein komt met een auto die wat olie lekt wordt je direct verwijderd en waarschijnlijk volgt ook direct de rekening voor het schoonmaken . Andersom mogen ze daar stoffen lekken en percentages van schadelijke stoffen af voeren in het afval water en gaan er geven hoog op dat ze die uitstoot met 99 % hebben verminderd dus men heeft daar al weet ik hoeveel jaar 99% teveel uitgestoten . Het enige wat wel veranderd is in de laatste jaren is een krantje dat je elke keer door de bus krijgt om te laten weten hoe goed ze bezig zijn ? En als je een artikel leest op je telefoon of een spelletje speelt je na afloop reclame van dit mooie bedrijf door je strot geduwd krijgt van hoe goed ze bezig zijn daar .en nu krijg je in een programma te horen dat ze al van af begin jaren 60 wisten wat voor producten er daar geloost werden en worden , dan kijk je toch ineens anders naar de foto’s uit die tijd waar we als kinderen aan het zwemmen waren in de rivier met die (mooie) fabriek op de achtergrond. Maar ja toen wisten onze anders niet beter dan da het een schone fabriek was en er niets schadelijks vrij kwam want dat werd aan iedereen verteld , en nu worden de feiten in twijfel getrokken en is het sensatie journalistiek ? En verder gebeurt er weer niets en lopen er hier in de omgeving mensen rond die honderden malen meer van die stofjes in hun bloed hebben als wettelijk is toegestaan , en von de bevolking hoeveel % is dat waarvan ze het percentage hebben vastgesteld? Waarom wordt niet iedereen hierop getest ? Omdat het dan bij iedere inwoner zo hoog is ?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld