Column: Boven tafel

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Wat wordt de volgende stap na de uitzending van het tv-programma Zembla donderdagavond 15 juni 2023 over pfas en vergiftiging van  de omgeving door het chemiebedrijf DuPont (later gesplitst in een deel Chemours) , dat al decennia bekend was bij het bedrijf? Alles was gericht op winst maken en dingen onder de pet houden. Ondertussen borrelen er bij mij alleen maar vragen op. Veel vragen!

Want hier zijn wij als inwoners van Sliedrecht mooi mee. Veel wisten we al. Maar we zijn belazerd! Plat gezegd!

Ruim dertig jaar wist het bedrijf ‘aan de overkant’ dat de omgeving werd vergiftigd door onder meer pfas. Een stof die kanker op den duur kan veroorzaken. Het Amerikaanse concern probeerde zoveel mogelijk binnenskamers te houden. Bestuurders van de provincie stonden steeds meer uitstoot toe. En tot op de dag van vandaag mag het bedrijf nog altijd aan emissie in de lucht en op het water doen.

Chemours / DuPont zelf zegt dat de uitstoot van vervanger GenX door de koolstoffilterinstallatie zeer beperkt is, maar ik wil het vooral hebben over het verleden, want er is nogal wat veroorzaakt waar we nooit meer vanaf komen. Ik concentreer me nu op Sliedrecht en omgeving.

Wij hebben hier al die tijd veel troep ingeademd, gegeten uit onze tuinen en dus binnen gekregen via voedsel, we kunnen niet meer normaal met grond omgaan voordat we gaan bouwen, niet meer uit tuinen eten… vervuild… vergiftigd. Onze omgeving is naar de knoppen geholpen? Maar ook wij mensen. Toeval wil dat ik vanmiddag in Dordrecht wordt geopereerd aan leverkanker, na eerder darmkanker. Ik woon op nog geen kilometer hemelsbreed van de fabriek in de baan van de zuidwestenwind. Maar bewijs het maar dat pfas de oorzaak is. En ik ben niet de enige die ziek is of nog ziek wordt…mogelijk door die verontreiniging.

Hier ligt een grote verantwoordelijkheid bij de bestuurders. Was er sprake van crimineel gedrag en moet dat verder worden uitgezocht? Worden naar aanleiding van de uitzending van Zembla kamervragen gesteld? Komen er vragen voor een parlementaire of provinciale enquête? Hoe gaat Chemours / DuPont om met deze informatie? Kan je nog langer volhouden met alle bewijzen dat zoals het chemiebedrijf het naar BNNVARA noemt ‘onzorgvuldige journalistiek’? Ik ben geschrokken! Wat gaat het chemiebedrijf doen richting de inwoners van Sliedrecht? Hoe gaan bestuurders hier mee om? Hoe gaan inwoners om met de nu verspreidde informatie? Moet er een dorpsfonds komen? Welke verantwoordelijkheden worden genomen na vandaag? 

Er loopt nog altijd een rechtszaak tussen de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden tegen het chemiebedrijf. 

Wat mij verder opvalt, is dat de mensen achter actiegroep ‘Gezondheid Vóór Alles’, die wij als online krant Sliedrecht24 al geruime tijd volgen, niet altijd serieus wordt genomen. Zij protesteren al jaren op zaterdagochtend voor de poort van Chemours / DuPont aan de Baanhoekweg. Deze groep zou misschien haar actiepatroon na vandaag kunnen aanpassen om nog meer inwoners aan te spreken. Ik denk dat zij in beginsel gelijk hebben in hun protest, zeker na wat steeds meer bekend wordt. 

Veel wat lange tijd onder de pet is gehouden, is nu boven tafel gekomen. We zijn er vast nog niet.

Het wordt weer mooi weer. Iedereen een zonnige dag gewenst. 

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

12 gedachten over “Column: Boven tafel”

 1. Ik ben het van harte en helemaal eens met de reactie van onze voormalige burgemeester Martin Boevee, dat hij teleurgesteld is in het “bestuurlijk falen”. Natuurlijk is Chemours (Dupont) de veroorzaker van dit milieuschandaal, maar de diverse lokale, regionale en provinciale overheden hebben het wel allemaal laten gebeuren.
  En ook de diverse toezichthouders, zoals RIVM, DCMR, Rijkswaterstaat en OZHZ treft m.i. de nodige blaam door halfzachte “logboek-controles” en te weinig “tegengas” te geven op alle mooie praatjes van Chemours.

  Gelukkig lijken “de politiek” en de diverse overheden nu eindelijk wakker geschrokken te zijn.
  Aan ons allen – gewone burgers – nu de taak om te voorkomen, dat die opnieuw indommelen.
  Volgens mij hebben we een historische week achter de rug en daadwerkelijk het keerpunt bereikt in de publieke opinie en politiek, dat PFAS uitstoot niet meer van deze tijd is en absoluut op korte termijn verboden moet worden. Dat bleek wel uit de spontane, zeer grote opkomst bij de wekelijkse protest-actie afgelopen zaterdag, die zelfs onze Actiegroep “Gezondheid voor Alles” verraste.

  Youp van’t Hek zou zeggen: “Tanden erin en doorbijten” 😊

 2. Sterkte voor al deze mensen die ziek zijn of nog worden door dit chemische dood en verderf bedrijf ☠️☠️☠️☠️

 3. Peter maar ook het hele gezin
  Heel veel succes met operatie en een goed herstel toegewenst.

 4. Beste Peter allereerst veel sterkte toegewenst. Wij Leni en ik waren zeer teleurgesteld over het doofpot verhaal van Zembla. Met deze feiten kun je brood bakken zou Jan Scheafer gezegd kunnen hebben. Tot op het hoogste niveau was/kon men op de hoogte zijn. De journalist/onderzoeker blijft veel te netjes. Het is meer dan schandalig. Ik zal aandringen om het bestuurlijk falen aan de orde te stellen.

 5. Peter, allereerst veel sterkte met de operatie en herstel. Hulde dat je niet direct wijst naar DuPont als oorzaak. Enigszins verbaasd heb ik de bevindingen van Zembla bekeken. Eigenlijk zouden i.p.v. bedrijf top management moeten zeggen met naam en toenaam (beslissing nemers). Deze mensen ontvangen gigantische bonussen bij goed bedrijfsresultaat en Dordrecht is ver weg van Amerika. Deze mensen zouden persoonlijk aangeklaagd moeten worden. Het is veel verledentijd en DuPont heeft een slim spel gespeelt door het af te stoten aan Chemours. Maar wat wisten de vergunningverleners toezichthouders. Ben met de actiegroep ‘Gezondheid Vóór Alles’, eens nul uit de pijp maar vind dat hun emmertjes leeg gooien bij de vergunningverleners moet plaats vinden.

 6. Mee eens Peter,wat een beerput, Eerst jij,sterkte Peter, hoop op herstel ,ook voor je familie 👊🙁

 7. Aart. Normaal gesproken zou ik dit nooit onderstrepen maar met de huidige stand van zaken zeer zeker. Als je je zo mooi en ongekend belangrijk voor de wereld voordoet (zie flyers in bushokjes, middenbermen, Inlay bij het Kompas, popups op social media, spotjes op Nu.nl etcetera) maar je gedraagt je als een crimineel bedrijf dan moet je ook als crimineel worden behandeld. We zijn zeer benieuwd naar de reacties van onze plaatselijke politici, de provinciale en landelijke politiek. Dit bedrijf heeft zich onmogelijk gemaakt en verdient geen enkel bestaansrecht meer

 8. Goeie column, Peter!
  Ik ben het er helemaal mee eens, want het valt absoluut niet mee, zoals sommige controlerende instanties en overheden ons wilden doen geloven.
  Decennia lang hebben lokale, provinciale en nationale overheden deze milieu-vervuiling gebagatelliseerd en de bevolking onwetend gehouden.

  Ik wordt wederom boos als ik lees, dat de Omgevingsdienst ZHZ in 2016 al wist, dat er onder het terrein van Chemours veel PFAS/PFOA in het grondwater weglekt en dat afdoen met “het is commerciëel niet haalbaar om dat te saneren en/of te voorkomen”.
  Diezelfde Omgevingsdienst, die tijdens een beeldvormende gemeenteraadsvergadering ons wijs wilde maken, dat je op grond waarin meer dan 400 uq/kg PFAS zit gewoon kinderspeelplaatsjes neer kan zetten en huizen met tuin kan bouwen.

  Leugens, leugens, leugens en wie die niet geloofde werd voor gek verklaard.

  Mijn vertrouwen in Chemours en in een aantal controlerende overheidsinstanties is met deze Zembla uitzending inmiddels helemaal weg.
  Wat niet weg is, is het PFAS probleem, waarvan we nog steeds heel lang last van zullen hebben, inclusief de veel te veel in deze regio voorkomende kankersterfte. Ook dat werd door de diverse overheden ontkend.

  Kortom, liegen mag niet lonen, dus laten we beginnen met het gedwongen stopzetten van de Chemours productie en pas weer opstarten als dat zonder gebruik en uitstoot van PFAS kan.

  Het is een groot schandaal, waarvan de onderste steen boven moet komen en de verantwoordelijken daarvoor hun aansprakelijkheid moeten nemen.

  Tot morgenochtend 10:30 uur voor de poort van Chemours

 9. Deze column verdient alle aandacht. En zeker ook de actiegroep!!
  De macht die er heerst tegen gewone burgers is schrikbarend.

  Heel veel sterkte Peter met de operatie en herstel. Bedankt dat je toch deze column weet te schrijven voor ons. Ook de actiegroep bedankt die steeds blijft volhouden!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld