Verrassingen tijdens vierde ronde schaaktoernooi OKD

SLIEDRECHT – Tijdens het schaaktoernooi OKD, Open Kampioenschap van de Drechtstreek, donderdag 15 juni 2023 werd een overwinning behaald op 28 van de 29 schaakborden. Het was een volle zaal met 58 spelers. Dat meldt Schaakvereniging Sliedrecht.

William Gijsen (foto) won de vierde ronde van Arjan van der Leij. (Foto Schaakvereniging Sliedrecht)

Een verrassing op het slagveld was Jerry van Rekom. Hij heeft nu drie punten behaald, maar het hele toernooi nog maar elf zetten gespeeld. Hij introduceert op deze manier een nieuwe definitie van snelschaker. Niet in tijd, maar in het aantal zetten. Hij heeft twee maal een bye opgenomen. Dan speel je niet en krijg je een halve punt. In de tweede ronde kwam zijn tegenstander niet opdagen. André van Wingerden uit categorie B maakte al vrij snel een grote fout tegen Van Rekom en moest dus wel opgeven. Dit record zal volgens de schaakvereniging niet snel gebroken worden. 

Gijsen
Heel anders ging het aan bord één. In een partij tussen William Gijsen en Arjan van der Leij ging het lange tijd gelijk op. Ze hadden ook zo’n beetje dezelfde stukken, alleen Gijsen had een loper waar Van der Leij een paard had. William kreeg duidelijk de leiding. Om acht minuten voor middernacht gaf Arjan op en was de vierde ronde voorbij.

Torens klem
Bert Dobber verraste Michiel de Ruiter door zijn aanpak van de torens. Eerst sloot hij een toren van De Ruiter helemaal in, daarna moest De Ruiter hem wel afstaan tegen een paard. Direct daarna dwong Dobber hem tot een torenruil, meteen gevolgd door een vork op de pionnen. De Ruiter had geen torens meer en stond duidelijk achter. Maar het duurde lang voor Dobber het kon omzetten in winst.

Complex
Aan bord drie werd één van de meest complexe partijen gespeeld. Volgens de schaakvereniging een waar slagveld, waarbij de stukken je om de oren vlogen. Peter van den Bergh won van Meinte Smink. Het ging veel schakers ver boven de pet met al die mogelijkheden van penningen, vorken, aftrekschaak, tussenschaak en pionnen die dreigden te promoveren en toch weer werden tegengehouden. Dan is 90 minuten op de klok weinig, ook al krijg je nog 15 seconden per zet extra. Smink zal ook meer tijd willen hebben gehad. Een partij om nog eens goed te analyseren vindt Schaakvereniging Sliedrecht. De uitslag en de standen zijn te zien op OKD Schaken. Daar is ook te vinden wie in welke rating groep zit.

1 gedachte over “Verrassingen tijdens vierde ronde schaaktoernooi OKD”

  1. En als er op 28 van de 29 borden een overwinning is behaald, dan werd er maar aan één bord remise gespeeld, dus ook op bord 2 was het een echt slagveld. Een slagveld waarbij de torens en de dames van Dana Verheij en Wim Pool over het bord vlogen. Want de lopers en de paarden waren al afgeruild. Maar uiteindelijk verloor Dana een toren en vrij snel daarna ook de partij. Dan is er geen houden meer aan. Er zijn nu dus nog maar twee spelers die alle 4 rondes hebben gewonnen en 4 uit 4 hebben behaald. Je weet dus al wie er in ronde 5 tegen elkaar moeten aan bord 1. De kampioen komt dan wel boven drijven of neemt één van beiden een bye op? Of krijgen we nog andere verrassingen in de laatste ronden?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld