Zondagdiscussie in het dorp weer springlevend

SLIEDRECHT – “Zondagsrust is een gevolg van democratisch proces. Meeste stemmen gelden. Maak in 2018 gebruik van je stemrecht! Achteraf zeuren is zinloos.” Dat twittert dinsdag 28 juli 2015 Alex Bakker uit Sliedrecht.

Voor- en tegenstanders roeren zich al jaren over wel of geen activiteiten op zondag in Sliedrecht. De voorstanders van activiteiten voelen zich ‘beperkt’ door voorstanders van zondagsrust. (Foto Sliedrecht24)

Aanleiding is de column van 28 juli 2015 in AD De Dordtenaar Kees Thies ‘In Sliedrecht ‘gijzelt’ een minderheid de zondag’, die hij zeer waarschijnlijk maakte n.a.v. de op 16 maart 2015 gepubliceerde PvdA-column van ‘Het Rode Meisje’, burgerraadslid voor de socialisten, studente Jeyantha Kathiravelu.

Kerkklokken
De PvdA-vrouw schreef over het luiden van de klokken op zondag, omdat volgens haar de SGP-ChristenUnie vraagtekens zet bij ‘het voortbestaan van een evenement dat al decennia lang ”bij Sliedrecht hoort”?’ Jeyantha Kathiravelu schrijft: “Ik háát kerkklokken. Niet omdat het kerkklokken zijn, maar omdat ze me wakker maken op dagen dat ik uit wil slapen. Ook zijn ze verschrikkelijk luid, als je in de buurt van een kerkklok bent en je hoort ze constant; elk uur van de dag kan je in Sliedrecht wel een kerkklok horen. Dat weet ik, want dat viel me op toen ik op zaterdagnacht naar huis fietste. Ik ben niet alleen. Een hele groep mensen (lees: omwonenden) hebben een hekel aan kerkklokken. Maar wat zij er van vinden maakt niemand wat uit. Die kerkklokken blijven wel luiden. En zo blijft Tuinfeest ook prachtige muziek spelen, want er is een heel grote groep mensen die het wel mooi vindt. Net als dat er een klein clubje mensen de kerkklokken mooi vinden klinken.”

Minderheidsgroep
Columnist Kees Thies haakte hier op in. “Jeyantha maakte vervolgens haarscherps duidelijk dat het niet kerkgaande deel van Sliedrecht  – nog altijd 60 procent – het klokgelui op zondag ‘óók maar heeft te slikken’ en met die opmerking blies ze een aloude discussie nieuw leven in. Nu ben ik persoonlijk overigens geen tegenstander van kerkelijk klokgelui op de zondagmorgen; ik vind het eigenlijk wel gezellig klinken maar ik zit, in tegenstelling tot Jeyantha, in een luxe-positie, aangezien ik hier namelijk kan kiezen uit aardse én hemelse beslommeringen… de winkels zijn open en er is vast wel ergens een leuk evenementje gaande. Zo niet in Sliedrecht, waar een minderheidsgroep de zondag in nagenoeg alle opzichten gegijzeld houdt, terwijl die dag toch echt van ons allemaal is”, aldus Thies in zijn column in AD De Dordtenaar.
“Is 6 dagen niet genoeg, die ene dag in de week is het lekker rustig”, schrijft Gertjan v.d. Linden op Twitter.

‘Verurking’
Een deel van de inwoners van Sliedrecht voelt zich op zondag beperkt in hun uitingen door het andere deel dat de voorkeur geeft aan zondagsrust en kerkgang. En helemaal niet van bijzondere activiteiten in het dorp wil weten. PvdA-fractievoorzitter Anton van Rees nam meerdere malen het woord ‘verurking’ in de mond. Hij is vóór meer reuring op zondag in Sliedrecht. “Ze hadden nooit de stemplicht af moeten schaffen. Bijvoorbeeld op zondag net als in veel andere Europese landen”, schrijft Van Rees dinsdag op twitter als reactie op twitteraar Lyann66, die schrijft: “Nou ja de christelijke partijen hebben toch de meeste stemmen gekregen in #mooisliedrecht #democratie” “Moeilijk hè, democratie… Ik heb als onderdeel van de minderheid ook wel eens moeite met democratische besluiten… #dus”, verwoordt René van den Bos op Twitter

Stemmen
Thies schrijft verder in zijn column over Sliedrecht: “In het Godvrezende baggerdorp, waar de tijd al zo lang lijkt stil te staan, houdt men nu eenmaal van orde en overzicht en dus kun je er als jongere maar beter zoveel mogelijk binnen de lijntjes kleuren.” Volgens Alex Bakker (‘steunt PRO Sliedrecht fractie’ staat in zijn account -red.) kan het allemaal anders. Hij twittert: “Van de 19060 opgeroepen kiezers brachten in 2014 11084 hun stem uit. Als er 1000 meer gaan stemmen kan de zondag er heel anders uitzien!” Griffier Rumo van Aalst zegt woensdag op Twitter: “Er zijn veel doden gevallen voor het #stemrecht Alleen al uit respect naar hen een morele plicht om te stemmen #democratie” 

Noot redactie:
Wij hebben de fractie van SGP-ChristenUnie in Sliedrecht om een reactie gevraagd. Dat deden we met 3 eenvoudige vragen. De fractie heeft deze – ook na herhaalde verzoeken – niet beantwoord.

5 gedachten over “Zondagdiscussie in het dorp weer springlevend”

  1. Ooit zei iemand me ‘politiek en geloof gaan niet samen’ Nu 15 jaar verder achtervolgt die uitspraak me nog weleens ook door deze stellig. Maar die mening valt wat mij in vrijheid van meningsuiting.
    Ik stem, omdat ik niet een mening wil hebben zonder mee te doen in de democratie daarop doelt Alex ook.Je vindt niet snel iemand uit die kudde die anders stemt.

  2. Flip heeft het mooi omschreven. De christelijke partijen hebben de meerderheid in de raad en zijn democratisch gekozen. Zo werkt dat nu eenmaal in een democratie. Er is in de raad inderdaad een evenwichtig compromis bereikt, o.a. door het toestaan van activiteiten ten noorden van de A15 op zondag. Dat de meerderheid gegijzeld zou worden is het gevolg van het niet gebruik maken van je stemrecht. Als de meerderheid verandering wil dan staat het een ieder vrij om in 2018 zijn of haar keuze kenbaar te maken via verkiezingen. Maak gebruik van uw stemrecht!

  3. Flip had natuurlijk ook gewoon kunnen zeggen, ik ben het er niet mee eens. Maar dat was geen nieuws geweest. Afwijkende meningingen en tegenstellingen zijn de kracht van de democratie.
    Vrijheid van meningsuiting is net zo belangrijk als de vrijheid van de zondag beleving. Alleen die vrijheid is een stuk minder democratisch dan het lijkt.

  4. Meer dan vier maanden na het besluit in de gemeenteraad wordt de discussie over de Sliedrechtse zondagsrust “springlevend” genoemd. Volgens mij wordt een evenwichtig genomen besluit met dit eenzijdige verhaal alleen maar opgeblazen. Het lijkt er sterk op dat (ook) de redactie van deze website en de voorstanders van meer “reuring” op zondag alleen maar meelopen met wat in andere plaatsen gebeurt. Kuddegedrag noem ik dat, of rupsje-nooit-genoeg. Onverzadigbaar. Verder is het kwalijk om in zo’n politiek spanningsveld een onafhankelijke griffier te citeren. Die kan zich namelijk nooit verdedigen.
    Tenslotte. Men gaat voorbij aan het feit dat er in de gemeenteraad sprake was van een evenwichtig compromis en dat dit heeft geresulteerd in een breed gedragen besluit. Zo hoort het in een democratie. Daar neem je besluiten waarbij rekening wordt gehouden met elkaar. Dan gaat het niet aan om daar in termen van ‘een meerderheid’ overheen te willen walsen en de gang van zaken als “gijzelen” te betitelen.

  5. Zoals ik ook al op Twitter meldde: Als meer mensen, al zijn het er maar 1000, gebruik maken van hun stemrecht, dan kan de zondag er ineens heel anders uitzien. Zolang mensen die tegen de zondagsrust zijn thuis blijven bij verkiezingen verandert er nooit iets. De achterban van de SGP/CU is zeer trouw, dus heeft ook vrijwel altijd hetzelfde aantal stemmers.Ook ben ik voorstander van de mogelijkheid om te stemmen voor jongeren in bijvoorbeeld Elektra. Andere gemeenten deden dit succesvol. Jeugd betrekken bij politiek.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld