door Peter Donk
SLIEDRECHT – De laatste weken was er veel kritiek te horen over (bouw)plannen die in Sliedrecht niet worden uitgevoerd, lopende projecten die niet worden afgerond of nog moeten worden uitgevoerd zoals de noord-zuidverbinding. Ook op plannen op woningbouw, waarbij een aantal inwoners het gevoel hebben gekregen, dat hun mening er niet toe doet en zij niet worden gehoord. Met name wethouder Ton Spek (CDA) werd daar op aangekeken en dat is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Online krant Sliedrecht24 ging daarover vrijdagmiddag 13 oktober 2023 in discussie tijdens een podcast.
De podcast Het Raadhuis. Wethouders Cees Paas (SGP-ChristenUnie) en Ton Spek (CDA) gingen over de roerige weken met veel kritiek op de bestuurders en de gemeente Sliedrecht in debat met presentator Peter Donk. Op tal van vragen kwam vrijdagmiddag een antwoord. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Tekst gaat verder onder podcast.
In de podcast wordt duidelijk dat de gemeente Sliedrecht veel beter moet communiceren naar de inwoners, waarom ergens wel of niet voor wordt gekozen. Op punten wordt toegegeven dat het beter moet en kan. Ook leggen de wethouders uit waarom er geen uitzicht is op bouw aan het Burgemeester Winklerplein, waarom niet gebouwd kan worden op het watertorenterrein en wat er mis ging in de communicatie rond de bouwplannen aan de Maaslaan / dr. Willem Dreespark.
Tekst gaat verder onder foto.
Wethouder Ton Spek vrijdagmiddag in de podcaststudio van online krant Sliedrecht24. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Ook vertelt wethouder Spek wat hem de kritiek doet. Paas legt uit hoe het college hierop reageert. Op confronterende en kritische vragen geven Paas en Spek antwoord en dat leidt in de podcast soms tot discussie.
Tekst gaat verder onder foto.
Wethouder Cees Paas vrijdagmiddag in de podcaststudio van online krant Sliedrecht24. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Je hebt gelijk Koos. Het schijnt inderdaad niet door te dringen bij deze personen dat de inwoners ECHT mee willen praten over hun omgeving.
Een citaat van de Engels theoloog Jeremy Taylor, (1613-1667) zou hier wel van toepassing zijn:
‘Het is onmogelijk de mensen hun domheid te doen inzien, want daar is verstand voor nodig’.
Het lijkt nu net of iedereen tegen is, de meerderheid is voor Er is woningnood ook in Sliedrecht, ja Tablis Wonen kan beter, weg met dat bestuur. Maar er zullen woningen gebouwd moet worden. Vooral betaalbare woning in Sliedrecht en mensen die tegen zijn, zet je egotisme even opzij denk ook aan een ander.
Heb hier goed naar geluisterd en nu is alles duidelijk. Het geheel rust op misverstand na misverstand:
– men heeft een totaal andere beleving over inspraak en participatie inwoners. Die (domme) inwoners denken dat ze op basis van een duidelijke tekening commentaar kunnen geven en inspraak hebben maar het college denkt dat het hier gaat om een visie met ruime tekeningen te beoordelen door een selecte groepje. Bovendien moet die inspraak, die participatie, nog beginnen en onduidelijk is hoe serieus men wordt genomen. Maar het woord participatie is zo vaak gevallen dat dat helemaal goed gaat komen.
– het college wordt aangesproken door die onrustige omwonenden maar het is gewoon een opdracht van de Raad, die is de baas, men voert die opdracht gewoon uit. Het lijkt dan ook toeval dat de collegepartijen de niet collegepartijen niet voorzien van een motie. De Raad wil die bomen weg hebben blijkbaar. En het college moet ze dus omhakken.
– Winklerplein en Watertorenterrein is geen grond van de Gemeente dus daar kan niet worden gebouwd als de project ontwikkelaar dat niet wil. De reden volgt nog, wellicht iets met geld. Mocht dat toch doorgaan, dan ontstaat er een totaal ander plaatje…misschien. Dat weten we nog niet. Misschien is bouwen in Noord dan helemaal niet nodig en houden als DORP een zwembad.
– al die persoonlijke aanvallen op wethouders hakt erin. En dat geloof ik wel. Het moet wel leuk blijven zoals (be)Ton. Maar het schijnt niet door te dringen dat de inwoners ECHT mee willen praten over hun omgeving en boos zijn over de komst van een flat over het park en tegelijk meer groen te beloven.
Misschien toch nog even met die inmiddels grote groep een gesprek voeren op basis van uitgangspunten, zoals behoud groen, en, vooral, de definitie van participatie? Of met de gehele gemeenteraad, de echte boosdoener, de bedenker van dit slechte plan?
Aansluitend zit me iets heel hoog.
Wethouders Cees Paas en Ton Spek, u vindt zoals ik begrijp dat er met Tablis Wonen goed samen te werken is om “te bouwen” aan Sliedrecht.
U bent zelf beide geen huurder van Tablis Wonen.
Deze week heb ik van medebewoners schrijnende situaties gehoord en gezien. De managers van Tablis Wonen doen er echt helemaal niks. Ook geen klantontevredenheidsteam. In dit geval treft het ook uw portefeuille Cees Paas, het sociale van de mens, kwetsbare mensen.
Ik kan wegens de privacyregels ook niet alles schrijven. Maar ik heb u ook weleens mails gestuurd en heb helaas niks vernomen.
Ik zou kunnen zeggen “het is mijn probleem niet”. Maar ik kom op voor dit onrecht, omdat mensen het zelf niet kunnen.
Ook dit opkomen voor onrecht gaat burgers echt niet in de koude kleren zitten. Ik slaap er ook slecht van. U zult als college eens moeten weten hoe het wonen werkelijk ervaart wordt.
En daar zijn soms simpele oplossingen voor te bedenken. Maar de kloof is te groot om naast ons te staan. Ik zal u wederom een mail sturen, en zie eens verder als de mooie woorden van de managers van Tablis Wonen. Want dikke pret is het echt niet hoor.
Kort gezegd, wordt de kloof tussen gemeente en burgers wederom niet begrepen.
Zo werkt Tablis Wonen ook.
Je kunt er een vracht energie instoppen om ze te bereiken, uit te leggen, verbinding te zoeken, gesprekken te voeren, knelpunten te melden enz.
Het blijft gewoon niet lukken.
Sliedrecht wilde voor het merendeel geen warmtenet, was ook niet gevraagd, maar het ligt er.
Huurders zijn de dupe. En waar is de gemeente en Tablis Wonen?
Nergens. Zo gaat het met alles en alles. De huizen gaan straks ook echt niet naar Sliedrechters. Dit zien we al jaren. Het college wilt populair zijn en kritiek wordt vaak voor lief genomen, omdat dat erbij hoort. Maar de inwoners zijn nu behoorlijk op de kast gejaagd.
Politiek Den Haag heeft het verknald maar het gebeurt in de gemeente ook. Eerst is herstel in vertrouwen nodig wethouders.
Ongelofelijk echt waar! Mensen er zo vroeg mogelijk bij betrekken!! Wethouder Spek vorig jaar in december heb ik u er al op aangesproken! En heb u gevraagd het licht aan te doen, weet u het nog?
Een handjevol omwonenden had een brief gekregen voor de ienie mini informatie avond in de Lockhorst!!
Ik heb zelf brieven gekopieerd en ben bij alle omwonenden aan gaan bellen een dag van te voren. Ook Sliedrecht 24 had u niet uitgenodigd!
Afgelopen informatie avond was druk bezocht omdat ik op elke trommel heb geslagen die ik tegenkwam.
U komt stiekem over en dat heeft u echt aan u zelf te danken.
We willen geen bouw in park en we willen geen vervuilende sluipweg dwars door ons dorp over zwembad over recreatie velden zoals korfbal.
Welk deel begrijpt u toch niet?
Ga er zelf naast wonen, dat zou een geweldig idee zijn.
Ik hoop dat inwoners massaal naar alle raadsvergaderingen gaan live in de nog niet gesloopte Lockhorst.
En die motie van afgelopen dinsdag, zonder overleg met andere partijen waar eigenlijk niets in staat?
Toen nog een verhaal over zonnebloem pitten en konijnen??
Sliedrecht is en blijft wakker.
Burgerparticipatie en Omgevingswet u heeft zich eraan te houden.
Brede welvaart is een gezond en groen sociaal Sliedrecht.