Werkgroep eist onmiddellijke sluiting DuPont

SLIEDRECHT – “Het moet afgelopen zijn met het vergiftigen van ons inwoners. DuPont / Chemours Nederland hoort niet meer thuis in dit gebied. Wij eisen een onmiddellijke sluiting van het bedrijf ‘aan de overkant’, aan de overzijde van de rivier”, zegt Leo van Andel, voorzitter van de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven maandag 18 april 2016 tegen Sliedrecht24. 

De Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven wil dat de chemiefabriek DuPont / Chemours Nederland onmiddellijk de poorten sluit en vertrekt. (Foto Hans van der Aa) 

Van Andel vindt dat het chemiebedrijf bezig is met ‘ongeoorloofde vergiftiging van mensen’. Hij verwijst naar de publicatie van zondag op Sliedrecht24. “Onze werkgroep vreest een Bhopal in India of Soveso in Italië in de Alblasserwaard. We weten welke giftige stoffen worden uitgestoten en over ons heenkomen. Dat houdt niet op bij de Baanhoekbrug, maar gaat veel en veel verder. Ook over Hardinxveld-Giessendam. Het wordt over tientallen kilometers verspreid”, zegt Van Andel. 

Werkgelegenheid
Sluiting van de fabriek van DuPont / Chemours Nederland aan de Baanhoekweg in Dordrecht zou veel werkgelegenheid kosten. Dat beseft ook Van Andel, die hierin resoluut is. Van Andel: “Dan maar banen weg. Onze stichting vindt dat een dergelijke chemische fabriek, die werkgelegenheid biedt aan 800 mensen, zo dicht op de bebouwing niet meer thuis hoort in de omgeving. Alle economische belangen ten spijt. DuPont / Chemours Nederland had gisteren al moeten sluiten in Dordrecht.” Van Andel verwijst naar de samenwerking met Dow Terneuzen. “Verplaats de winstgevende productie met niet kankerverwekkende naar Zeeland.”

Ondeskundigheid
Kritiek heeft de werkgroep ook op de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Van Andel: “Een bedrijf als DuPont / Chemours Nederland zoekt altijd de grenzen op. In dit geval gaat de vergunningverlener de vergunningsgrenzen mee verleggen. Waar is de Omgevingsdienst ZHZ? Ik mis de deskundigheid en het gevolg is dat de bevolking de klos is.” Omdat gemeenten uit de regio, waaronder Sliedrecht, zitting hebben in het Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid horen volgens Van Andel ook die aan de bel te trekken. Over de gemeenteraad Sliedrecht zegt Van Andel: “Waar zijn de SGP-ChristenUnie, VVD en CDA? Ook de plaatselijke bestuurders moeten eerlijk zijn. Dit college heeft ook al een kwalijke rol gespeeld. Niets onder de pet houden!” Hij verwijst naar een brief van zeven A4-tjes van 27 februari 2016, die de inmiddels vertrokken wethouder Theo den Braanker (SGP-ChristenUnie), dus het college, heeft bereikt, maar nooit met de gemeenteraad is gecommuniceerd. De brief kwam in handen van Sliedrecht24 en die publiceerde daar uit.

8 gedachten over “Werkgroep eist onmiddellijke sluiting DuPont”

 1. Als er iemand is die iets zou willen controleren, dan heb ik hier een aantal overleden ratten liggen die gecontroleerd zouden mogen worden op de stoffen die ze in hun lichaam dragen en nog traceerbaar zijn. Ze zijn me ontvallen door een verkoudheidvirus. Ik fok deze dieren al zo’n 13 jaar als tamme huisdieren. Het vreemde is dat ratten die verder weg worden uitgeplaatst nadat ze hier geboren zijn, vaker in leeftijd hoger uit komen. Het is al een poosje dat ik mijn water filter en ik heb zelf het idee dat dat wel scheelt. Aan een rattenleven is dat gemakkelijker af te meten. Mensen snijdt je niet zomaar even open, maar ratten ligt dat toch net iets anders. Ik woon aan de Kleindiepstraat. Ik woon hier al sinds 1999.

 2. Het verleden is helaas niet meer terug te draaien, we zijn TIENTALLEN jaren ‘getracteerd’ met ongezonde uitstoot. Dit is inmiddels wel volkomen duidelijk. Hoe heeft dit toch kunnen gebeuren? Welke instanties hebben er al die jaren zitten slapen? Is er al die jaren sprake geweest van een ‘zie het maar door de vingers-mentaliteit’? DuPont is sinds de beginjaren ’60 van de vorige eeuw in Dordrecht gevestigd, al meer dan 50 jaar… Ik kan me voorstellen dat de milieu-eisen en het milieubewustzijn in de beginjaren nog niet van het huidige niveau waren. Het verstrekken van vergunningen zal in die tijd ook wel iets ‘eenvoudiger’ en ‘makkelijker’ geweest zijn, denk je dan… Maar nu vraag je je af: is de vergunningverstrekking aan DuPont al die jaren eigenlijk niet ’té makkelijk’ geweest? Anders gezegd: zijn de vergunningverstrekkers eigenlijk niet ’té makkelijk’ geweest? Heeft het economisch belang altijd geprevaleerd boven de gezondheid van werknemers en omwonenden? Je hoeft volgens mij niet universitair geschoold te zijn om te kunnen onderkennen dat DuPont een zgn. ‘majeur risicobedrijf’ is, en dat notabene ín de directe omgeving van woonwijken!
  Is het eigenlijk nog wel verantwoord, een dergelijk chemisch concern in de directe omgeving van woonwijken?! Het verleden is helaas niet meer terug te draaien, maar de gezondheid van ons en onze kinderen staat in de (nabije) toekomst mogelijk op het spel. Dat moet niet het spelletje zijn, dat we willen spelen…!
  De heer De Ruiter van de kringloopwinkel had tijdens de beeldvormende vergadering vorige week een aantal goede op- en aanmerkingen. Eén ervan ging over de gecombineerde uitstoot van de diverse DuPontschoorstenen, die ook nú nog plaatsvindt. Wat doen de diverse uitstootgassen in combinatie met elkaar? Vormen zij SAMEN wellicht een gezondheidsbedreigend mengsel, waarvan we het bestaan nog niet weten? Er werd verteld dat hier nog nooit onderzoek naar gedaan is. Een uitdaging voor hogere chemici, lijkt mij…

 3. Lindy,

  Sliedrecht is zeker een prachtig dorp (qua ligging, sfeervol, actieve, hardwerkende bevolking). Met smerig doel ik op de vuile lucht. Wat denk je? Ze mogen met 120 km per uur langs/door Sliedrecht, lekker gezond, niet dus. Daar komt Dupont/vuilverbranding nog eens bij. Heb jaren naar Dordrecht gefietst, wat een gore lucht er dan hangt rond die vuilverbranding, dat is ook geen zuivere koffie.

 4. Ja, klopt hoor Arjan. Ik ken iemand die in Sliedrecht wilde gaan wonen, maar nu haar plannen heeft gewijzigd vanwege DuPont!!! Wie weet wat voor rommel ze nu uitstoten! Ik vind het ook: DUPONT MOET DICHT!!!

 5. Arjan… overdrijven is ook een vak. Sliedrecht een smerig dorp? Sliedrecht is een prachtig dorp met een smerig bedrijf aan de overkant.

 6. Als het inderdaad allemaal klopt wat nu wordt gezegd, dan graag sluiting van dit bedrijf. Sliedrecht is al een smerige plek om te wonen, straks is het helemaal onleefbaar. Denk eens aan de gevolgen voor gezondheid, maar ook voor de huizenmarkt. Wie wil in dit dorp nog wonen als het zo ongezond is? Dan hebben we nog de A15 met zijn files, Betuwelijn met zijn risicovolle lading etc.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld