Vervuilde PFAS-grond wordt opnieuw in polder Sliedrecht-Noord gedumpt

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Opnieuw wordt vervuilde PFAS-grond uitgereden over land in Sliedrecht-Noord. De grond wordt overigens niet verplaatst in opdracht van de gemeente Sliedrecht. De grond komt van Benedenveer, waar het lange tijd al lag en niet verplaatst mocht worden. Boeren in het gebied vinden het ongewenst dat deze grond over grasland wordt uitgereden. 

De situatie woensdagmorgen 3 maart 2021 vroeg in de ochtend. Er wordt volop grond uitgereden over het land gelegen achter de manege / station van Sliedrecht in de polder van Sliedrecht-Noord. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Tekst gaat verder onder video.
(© Video RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte en Duurzaamheid zei over de grond dinsdag 2 maart 2021 tegen Sliedrecht24: “In Benedenveer moest altijd nog een waterberging komen als compensatie voor de bouw van sporthal en woningen. Dat was er nog niet van gekomen. Ook tot verdriet en ergernis van de bewoners. Nu gaat het eindelijk wel gebeuren.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Enkel toestemming
Het is niet de eerste keer dat vervuilde grond de polder ingaat. Dat gebeurde ook met grond van het land van Matena. “Het verplaatsen en opbrengen van de grond vindt plaats binnen de mogelijkheden die er zijn voor het verwerken van dergelijke grond binnen de gemeente. De verantwoordelijke eigenaar heeft deze mogelijkheid zelf georganiseerd, binnen de voorwaarden hiervoor van de omgevingsdienst. De gemeente heeft enkel toestemming voor het toepassen van de grond gegeven. De aanvraag voldoet aan de voorwaarden. De gemeente heeft medewerking verleend omdat hierdoor de overlast voor de omwonenden in Benedenveer wordt weggenomen en de noodzakelijke waterberging eindelijk wordt gerealiseerd”, zegt woensdagmiddag woordvoerder Marieke Kuysters van de gemeente Sliedrecht.

Minder vervuild
Ook de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid reageert na overleg met hun bodemspecialisten. “Dit grondtransport is bij ons bekend. De grond die wordt toegepast in Sliedrecht-Noord komt van Benedenveer. Deze grond heeft een licht verhoogd PFAS-gehalte. Belangrijk in deze situatie is dat het PFAS-gehalte van de grond uit Benedenveer lager is dan het PFAS-gehalte in de grond van Sliedrecht-Noord. De grond die nu wordt toegepast is dus minder vervuild met PFAS. Daarom kan dit grondtransport op goede manier plaatsvinden en hebben wij hier toestemming voor gegeven. Dit na goed overleg met de gemeente en het waterschap”, laat woordvoerder Lydia Slob van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid na vragen van online krant Sliedrecht24 weten.

7 gedachten over “Vervuilde PFAS-grond wordt opnieuw in polder Sliedrecht-Noord gedumpt”

  1. Ik vraag me af of het rapport van de bodemverontreiniging openbaar is? pfas toevoegen aan een toch al verontreinigd gebied waar volkstuinen en een stoeterij naast staan lijkt me onverantwoordelijk.

  2. Hoe up to date wil je het hebben…

    Zojuist geplaatst
    ” Grafietregens in Wijk aan Zee, de GenX-lozing door Chemours in Dordrecht of het storten van granuliet in een natuurplas bij het Gelderse Alphen.
    De omgevingsdiensten zouden zulke milieuvervuiling moeten voorkomen of op z’n minst goed moeten aanpakken, maar te vaak gebeurt dat niet, concludeert de commissie-Van Aartsen.
    VVD-prominent Jozias van Aartsen deed met zijn commissie onderzoek naar het werk van de 29 omgevingsdiensten.
    Het probleem: de diensten kunnen niet onafhankelijk werken en hebben vaak onvoldoende bevoegdheden en kennis om goed te kunnen ingrijpen.
    Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu en de volksgezondheid. “Uitglijders van de overheid leiden tot een forse knauw in het vertrouwen in de overheid”, staat in het rapport Zorg voor de leefomgeving.

    Wethouder en vele anderen.
    Ga je werk doen en nu eens goed !!!!
    Daarvoor wordt je betaald en niet om langs de deur te gaan met mooie praatjes kaartjes en patatjes… ????????

  3. Ik kan er werkelijk met m’n pet niet bij waarom het zo oorverdovend stil blijft op de gestelde vragen.. Kennelijk interesseert het werkelijk niemand wat hier nu echt aan de hand is. Kan iemand mij nu eens uitleggen wat nu precies de taak is van het college en gemeentebestuur? Je mag veel van ons als inwoners van Sliedrecht verwachten maar als het een eenrichtingsverkeer actie blijft dan ben ik ervan overtuigd dat dit bemerkt gaat worden in het stemgedrag. Gaat onze gezondheid werkelijk aan het hart van het bestuursorgaan in Sliedrecht of zijn het maar holle en lege woorden?

  4. Het zou toch een mooie oplossing zijn als Du Pont / Chemours aanbood om al die vervuilde grond te gebruiken om de haven op hun terrein te dempen? In die haven komen toch geen schepen. Kunnen ze ook de grond van de vervuilde groente tuinen op Baanhoek in kwijt en krijgen die mensen weer een schone tuin met nieuwe grond. Als de haven dan vol is kunnen ze er proef groentetuinen van maken om te kijken hoe lang de grond vervuild blijft en hoe lang het terug te vinden is in de groenten. Of zou de haven niet gedempt kunnen worden omdat er vloeibaar ongevaarlijk afvalwater in geloosd wordt? Misschien een tip voor de burgerraad om het aan te kaarten

  5. Ik neem aan dat de gemeente over goede grondanalyses beschikt voor ze zijn begonnen en dat de betreffende grond overeenkomstig die analyses daar gestort mag worden. Velen hebben wel eens van PFAS e.d. gehoord zonder te weten wat het precies inhoud. Als je niet deskundig bent, worden het al snel kreten en wordt het al snel paniekerig/stemmen makerij.

  6. Je zou toch voorzichtig kunnen constateren dat het aspect “volksgezondheid” misschien wel leeft in de mond maar niet in het hart! Hoe haal je het in je hoofd om grond, die niemand van ons straffeloos mag verplaatsen, wel gewoon door Sliedrecht heen te karren en te verspreiden op en over een andere locatie… Schaamteloos…. Ik had in dat geval wel een passender oplossing gevonden. (voor de poort van onze open en transparante buurman.. Dan had de vervuiler zijn loon ontvangen)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld