BELGIË / SLIEDRECHT – Een vertrek uit Sliedrecht was er voor nodig net als een vlucht naar België maar inmiddels is duidelijk dat de vrouw van Marco Kelfkens de geboren Braziliaanse Rosemari Limeira Bronze een verblijfsvergunning heeft gekregen voor een periode van vijf jaar. Dat bericht Kelkens zondag 26 november 2017 aan Sliedrecht24. “We zijn een gelukkig gezin en het gaat goed”, zegt Kelfkens zondagmorgen.
Marco Kelfkens, hun zoon Marco Felipe en Rosemari Limeira Bronze. Het gezin Kelfkens dreigde ontwricht te raken, maar het recht heeft volgens hen zegegevierd. Ze wonen nu in België en komen niet meer terug naar Sliedrecht. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
De in Sliedrecht getrouwde vrouw dreigde lange tijd te worden uitgezet. ‘Wij hebben super goed nieuws voor de mensen, die toen dachten dat wij geen kans zouden maken. We hebben dankzij dat ik zo heb aangedrongen op de rechten voor een buitenlandse moeder met een Nederlands kind van een EU-onderdaan een verblijfsvergunning voor Rosemari toegekend gekregen. De IND moest toch buigen voor het Chavez Vilchez arrest!”, zegt Kelfkens, die blij is dat ‘de aanhouder heeft gewonnen’.
Langlopende zaak
De zaak liep sinds 2013 en moeder en kind Marco Filipe (7) verbleven vanwege de wet- en regelgeving zelfs enige tijd in Brazilië. Ook met burgemeester Bram van Hemmen (CDA) en raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht) verdiepten zich in de zaak, maar het had geen resultaat. De politieke partijen hoopten op een sleutelrol van de burgemeester. Hun oud-buurvrouw Margret de Groot sprak bij de gemeenteraad in en startte een petitie voor de Braziliaanse vrouw, maar er is geen contact meer. De hulp werd gewaardeerd door de familie, maar een terugkeer naar Sliedrecht zit er niet meer in.
Geen hulp
In de brief aan de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie pleitte Marco Kelfkens voor het in Nederland houden van zijn vrouw, die cum laude voor de inburgeringscursus slaagde. Ook de koning en koningin kregen een brief, maar het was nul op rekest. Kelfkens noemde de situatie ‘onmenselijk en veel energie vragend’. De familie ging door tot aan het Europese Hof en eist nu schadevergoeding van de IND voor o.a. de advocaatkosten.
Ik moet bekennen dat ik de schadevergoeding ook best ongepast vind.
Regels zijn er niet voor niets en als je zelf de fout in gaat door je er telkens niet aan te houden dan kun je niet verwachten dat justitie je je zomaar je zin geeft en speciaal voor jou wel een uitzondering maakt. Wees nu gewoon dankbaar en stop met eisen.
Fijn voor het gezin, jammer hoe ze er mee omgaan. Zelf niet alles correct afgehandeld waardoor men in de problemen kwam en dan nu het lef hebben om een schadevergoeding te eisen. Mag toch hopen dat dat laatste toch echt niet toegekend word als men dit echt doorzet. Wees blij dat alles alsnog geregeld is nadat je zelf de fout in ben gegaan.
Ik ben heel erg blij voor het gezinnetje. En ik kan begrijpen dat ze het helemaal gehad hebben met Nederland. Vooral omdat het in toch wel korte tijd in Belgie wel is gelukt.