Gezin Kelfkens zit in hopeloze situatie

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht kan weinig betekenen voor het gezin Kelfkens. Dat blijkt uit communicatie tussen de familie van wie de vrouw met uitzetting wordt bedreigd en de gemeente. Vrijdag 13 januari 2017 moet de illegale Braziliaanse Rosemari Limeira Bronze Nederland hebben verlaten. Nu met de kerstdagen alle instanties stil liggen, is er weinig hoop dat het nog tijdig goed komt.

Het hechte gezin. Marco (47) en Rosemari (40) en hun zoon Marco Felipe (6) maken zich ernstig zorgen. Regels lijken belangrijker dan het fijne gezinsleven in Sliedrecht. De vrouw en moeder heeft een vertrekplicht opgelegd gekregen van de IND. Het getrouwde paar zit met de handen in het haar en hoopt op hulp. (Foto Sliedrecht24)

De zaak ligt onder meer bij de Vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer, maar die gaat 3 weken op reces.

Defence for Children
Door administratieve slordigheden aan de zijde van de familie Kelfkens staat de Nederlandse overheid nu op haar strepen. Rosemari, weliswaar in Sliedrecht getrouwd en moeder van een jongen, is illegaal in Nederland en moet het land uit. Als ze dat niet zelfstandig doet, dan wordt ze in detentie genomen en uiteindelijk uitgezet. Advocaat Merel Dorgelo van SwitchLegal heeft contact met Defence for Children en schreef de familie Kelfkens deze week: “Ik ga ze vragen om een verklaring te schrijven in het belang van het kind. Deze kunnen we gebruiken voor beroep en vovo (voorlopige voorziening-red.), omdat in de beslissing op bezwaar onvoldoende rekening wordt gehouden met de belangen van het kind. Ik adviseer dus zeker om beroep en vovo aan te vragen. Defense for Children is de organisatie die opkomt voor de belangen van minderjarige kinderen en die als objectieve derde de rechtbank kan voorlichten over wat het belang van het kind in dit geval inhoudt.” Het advocatenkantoor in Amsterdam houdt zich onder meer bezig met vreemdelingenrecht. 

Verdrag
Het gezin in de 10-hoog flat aan de Sperwerstraat is ten einde raad. Gesprekken met vertegenwoordigers van de gemeente Sliedrecht, onder wie burgemeester Bram van Hemmen (CDA), raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht) en het Rivas hebben weinig resultaat opgeleverd. De familie Kelfkens zegt onder de hele situatie te lijden met slapeloze nachten en veel spanning in het gezin. Zoon Marco Felipe is inmiddels onder behandeling bij de kinderpsycholoog. “Ik vind het allemaal heel erg. Als vader maak ik me zorgen dat hij traumatische en geestelijke schade oploopt. Blijkbaar zijn de regels belangrijker dan de geestelijke gezondheid, waar dit gezin momenteel in verkeert met angst, stress en verdriet”, zegt Marco Kelfkens, die verwijst naar art8. in het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden. “Een ieder heeft recht op eerbiediging van zijn privé- en gezinsleven, zijn woning en zijn correspondentie. Er mag geen inmenging van enig openbaar gezag in de uitoefening van dit recht, dan zodanig zijn dat in overeenstemming is met de wet en noodzakelijk is in een democratische samenleving in het belang van de nationale veiligheid, de openbare veiligheid of het economisch welzijn van het land, het voorkomen van wanordelijkheden en strafbare feiten, de bescherming van de gezondheid of de goede zeden of voor de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen.” Kelfkens concludeert hieruit dat het gezin niet ontwricht mag worden. Daar is volgens hem de overheid wel mee bezig.

België
Directie Bescherming en Asiel van de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het Ministerie van Veiligheid en Justitie wees er in een brief op 14 december 2016 nogmaals op dat de vrouw Europa moet verlaten. Omdat het gezin nauwelijks financiële middelen heeft, zit een ticket naar Brazilië er niet in. Dezelfde IND die vertelde dat de vrouw Europa moet verlaten, meldde wel (ook op papier) dat onderdak in België moest worden gevonden. “Je kent de afspraak. Voor 13 januari 2017 ingeschreven zijn in België of voor die datum vertrokken zijn naar Brazilië”, schreef een IND-medewerker nog in een e-mail van 30 november 2016. België lijkt de beste optie en omdat de financiën ontbreken, deed Kelfkens een beroep op de gemeente Sliedrecht, maar de gemeente stelt hiervoor geen financiële middelen beschikbaar. “En hoopt toch, dat u zelf nog tot een creatieve oplossing kan komen. Wij hebben daar geen geldpot voor staan”, aldus een medewerkers van Rivas, die de gemeente Sliedrecht raadpleegde. Zij suggereert een fondsenwerving op te zetten. Het besluit om de vrouw of met het gezin naar België te gaan en te kunnen, is nog niet genomen. Sliedrecht24 heeft donderdag burgemeester Bram van Hemmen gevraagd, wat hij of de gemeente nog kan betekenen voor het gezin Kelfkens. 

7 gedachten over “Gezin Kelfkens zit in hopeloze situatie”

  1. Administratieve slordigheden, eindelijk iets van wat er mis is gegeaan al heb ik het idee dat dit een topje van de ijsberg is. Ik vermoed zo dat dit niet eenmalig is geweest en dat de IND dit als nalatigheid of fraude heeft bestempeld, aangezien er geen enkele mogelijkheid meer schijnt te zijn. Hoe vervelend voor vooral het kind maar ook voor meneer en mevrouw, tijd om hand in eigen boezem te steken en niet meer zo te schreeuwen over onrecht.

  2. Heel sneu voor het kind, maar lijkt me dat volwassenen weten waar ze mee bezig zijn. Ze dachten ws we krijgen een kind en dan komt de verblijfsvergunning vanzelf. En dan nu het NL beleid de schuld geven. Das idd zelf niet de regels volgen maar wel van een ander verwachten. 6 jaar illegaal (met tussenpose) in Nederland is erg lang. Hoe kan dat? En ik mis steeds in het verhaal waarom ze niet naar Brazilië emigreren? Geldkwestie? Dus dan maar hier de hand ophouden???
    Steeds eenzijndige info en geen diepgang. Althans niet in de media. Er zijn al voldoende mensen die daar naar hebben gevraagd.Instanties gaan nooit over 1 nacht ijs. Het lijkt allemaal zo zwart wit maar dat is heus niet zo. Ze zullen wel een reden hebben.

  3. Inderdaad. En als Mijnheer Kelfkens schrijft dat “Nederland zich aan de regels volgens Artikel 8 dient te houden”, waar blijft dan het feit dat hij/zij zichzelf ook vooraf aan de regels had dienen te houden? Regels zijn er immers niet voor niets! Voor een overheid maar ook voor burgers.

  4. Het is triest dat deze mensen zo radeloos zijn, maar ook wel onhandig om niet eerder maatregelen te nemen. Dat bericht over vertrek op 13 jan. 2017 zal ook al wel veel langer bekend zijn geweest. Waarschijnlijk hebben ze gedacht dat het wel niet zo’n vaart zou lopen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld