Japans restaurant Oishi Fusion

Tablis Wonen gaf Stichting Waardeburgh loper in bruikleen

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Eind oktober 2019 wilde woningcorporatie Tablis Wonen niet reageren op het loperprobleem. Nu wel. Het is niet meer van deze tijd, zoals het nu gaat en het moet anders. Donderdagmiddag 7 november 2019 geeft de corporatie toe aan Stichting Waardeburgh een loper in bruikleen te hebben gegeven. Afgelopen weken hadden bewoners onverwacht iemand bij hen in huis staan, die met een loper was binnengekomen. Dat leidde tot boze en verontruste reacties. Beide organisaties wilden niet antwoorden bij publicatie hierover omdat het om ‘privacy’ ging, maar hebben dat nu wel gedaan. Eerst Stichting Waardeburgh en nu ook Tablis Wonen. De organisaties melden niets over gemaakte financiële afspraken, terwijl dat wel aan hen was gevraagd. De woningcorporatie zegt dat de bewoners vrijdag 8 november 2019 een brief krijgen met uitleg en oplossing.

Tablis Wonen kwam vorige week terug op de berichtgeving door Sliedrecht24 en maakte in een gesprek duidelijk alsnog de vragen te willen beantwoorden. (Archieffoto Tablis Wonen)

“We zijn in overleg met Waardeburgh om te komen tot een zo goed mogelijke oplossing waar alle bewoners mee geholpen zijn: de bewoners die zorg nodig hebben en de bewoners die dat niet willen. Zowel Waardeburgh als Tablis Wonen wil hierin snel handelen maar zorgvuldigheid is hierin van groot belang aangezien het ook van belang is om tussentijds adequate zorg te blijven faciliteren”, zegt communicatieadviseur Ellen van Loon van Tablis Wonen, die zegt dat de organisaties de meldingen serieus nemen. altijd serieus heeft genomen. Het woord huisvredebreuk wil Tablis Wonen niet in de mond nemen, maar de bewoners hebben dat wel zo ervaren, vertelden ze aan de redactie van Sliedrecht24. 

Bewust
Tablis Wonen en Stichting Waardeburgh legden in het verleden contractueel vast dat Stichting Waardeburgh de voorkeurszorgaanbieder is in het wooncomplex Tuinfluiter in Sliedrecht. Van Loon: “Dat betekent dat Waardeburgh bij een alarmmelding van haar cliënten toegang tot de woning moet hebben om zorg te kunnen verlenen. Om de woningen bij een alarmmelding te kunnen binnengaan, heeft Waardeburgh daarvoor in het verleden een loper in bruikleen gekregen van Tablis Wonen. Dat was in die tijd een gebruikelijke manier. De loper wordt alleen gebruikt in geval van noodzaak zoals een zorgalarmering. We zijn ons er wel van bewust dat daar inmiddels betere oplossingen voor zijn. Tablis Wonen en Stichting Waardeburgh zoeken samen naar een oplossing die het best past bij het woongebouw en de manier van zorgverlening.”

Getekend
Naast de Tuinfluiterflat wordt in de Sliedrechtse wooncomplexen Ibis, Rondeel, Griendencollege en Elzenhof van Tablis Wonen ook zorg verleend door Waardeburgh. “In de Ibis, Rondeel en het Griendencomplex hebben alle bewoners expliciet getekend voor een zorgalarmeringssysteem. Dit geeft Stichting Waardeburgh toegang tot de woning wanneer daar aanleiding toe is, dus wanneer ze een alarmmelding ontvangt. Met die gedachte is de loper ooit ook in gebruik genomen door Stichting Waardeburgh”, zegt Van Loon. Ook voor deze complexen zoeken Tablis Wonen en Stichting Waardeburgh nu samen naar een andere oplossing ‘die het best past’.

Geen verplichting
In de Elzenhof en Tuinfluiterflat was voorheen ook een dergelijke constructie. Van Loon: “De verplichte afname is alleen een aantal jaren geleden komen te vervallen. Dit betekent dat mensen niet verplicht waren om de zorgalarmering af te nemen. De loper die Stichting Waardeburgh destijds in bruikleen kreeg,  past voor deze flats om die reden nog op alle voordeuren maar omdat de verplichte afname is losgelaten, is dit niet meer van deze tijd.” Waarom Tablis Wonen samen met Stichting Waardeburgh niet eerder een aanpassing uitvoerde, wordt niet gezegd. Alleen Stichting Waardeburgh heeft lopers voor de genoemde complexen. Voor elk complex is er een aparte loper. Ondertussen zijn er ook gesprekken met bewoners op gang gekomen na de commotie rond de lopers.

3 gedachten over “Tablis Wonen gaf Stichting Waardeburgh loper in bruikleen”

  1. Kwaliteit van zorg hebben we in andere organisatie gevonden. Alleen jammer dat waardenburg cliënt niet vrijgeeft bij zorgportaal. Bijzondere manier van klantenbinding!

  2. Als men een zorgorganisatie in vrijheid kan kiezen, dan kiezen ze ook echt voor hun kwaliteiten. Tablis Wonen heeft praktisch het alleenrecht in Sliedrecht als het om sociale huurwoningen gaat. Als ze je dan ook nog eens hun eigen keuze opleggen en dan ook nog je voordeursleutel weggeven….Ik vind het een enge gedachte welke macht ze nemen waar ze geen recht op hebben. Waardeburgh stond deze week echt open voor de bewoners. Tablis Wonen zou meer moeten doen om naast de klant te gaan staan. Je kunt niet zomaar verhuizen omdat je niet tevreden bent, er is haast geen concurrentie in Sliedrecht. Jammer dat ze deze uitdaging steeds laten liggen.

  3. Fijn dat beide partijen tot het inzicht zijn gekomen dat dit echt niet kan en eigenlijk nooit had moeten gebeuren op deze manier! Iedere inwoner zou vrije keuze moeten hebben in de zorgaanbieder. Voorkeurs zorgaanbieder is natuurlijk wel een manier om jezelf als stichting van werk te blijven voorzien. Of dat goed of minder goed is ethisch gezien….laat ik in het midden😉

Plaats een reactie

*=Verplicht veld