Slydregt.NU wil duidelijkheid van Goverde in kwestie grond Smits

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Politieke partij Slydregt.Nu heeft dinsdagavond 22 juni 2021 tijdens een oordeelsvormende vergadering van de raad wethouder Ed Goverde (PvdA) van Grondbeleid bevraagd over de situatie in de grondkwestie in Sliedrecht-Noord met agrarisch ondernemer Piet Smits en vooral de manier van communiceren. Volgens Goverde ligt het niet aan de gemeente, maar aan Smits. “Het ligt klaar om te tekenen”, aldus Goverde. Volgens Smits houdt Goverde ‘de raad en het hele dorp voor de gek’. 

Wethouder Ed Goverde (PvdA) van Grondbeleid. (Foto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

Burgerraadslid Gert Jongeneel (Slydregt.NU) verwees dinsdagavond naar de publicatie op online krant Sliedrecht24. Jongeneel citeerde uit het online-artikel en keek er ongetwijfeld met een juridisch oog naar. “Ik zit hier als burgerraadslid en niet als jurist”, verduidelijkte Jongeneel wat later. Smits kreeg een hele andere overeenkomst ter ondertekening aangeboden, die anders was dan eind maart opgesteld. Jongeneel maakte zijn vragen voor de raad al bekend. Jongeneel wilde weten waarom een afwijkende overeenkomst aan Smits is aangeboden. 

Zorgvuldig pad
Goverde betreurt de bewoordingen door Smits in het artikel op Sliedrecht24. “De gemeente heeft de afgelopen maanden een zorgvuldig pad gelopen met Smits”, aldus Goverde, “Alle punten van het hoofdlijnenakkoord hebben een plaats gekregen in de ruilovereenkomst. Wat ons betreft hoeft deze nog notarieel te passeren. We hebben de heer Smits aangegeven alsnog elkaar tot een overeenkomst te komen.” Goverde vertelde een traject van maanden heeft gelopen. Hij nam afstand dat er geen zorgvuldig proces is gelopen. “Als er steeds een nieuw punt op tafel komt, dan houdt het keer op”, vulde Goverde aan. Jongeneel: “Heeft de gemeente weleens gedacht aan mediation?” “Dat hebben we gedaan om elkaar te vinden. Ik sta nog altijd open om met elkaar overeen te komen. Het kan morgen getekend worden”, aldus Goverde. Fractievoorzitter René de Munck (D66) wilde weten of de portefeuillehouder bereid is de hele zaak met de raad te bespreken. “Ik wil maximale transparantie naar de raad betrachten”, antwoordde Goverde.

Grond vrij van pacht
Dinsdagavond reageerde Piet Smits op de woorden van Goverde. “Toen Goverde akkoord ging met het akkoord op hoofdlijnen, over de mail overigens – fijn dat we elkaar gevonden hebben –  heeft hij er niet in gezegd ‘uiteraard is het onder voorbehoud goedkeuring raad en college’. Het is ook niet besproken voor die tijd. Als het onder voorbehoud goedkeuring raad en college was had hij dat toen mede moeten delen. Dat heeft hij niet gedaan dus dan mag ik er van uit gaan dat hij bevoegd was”, stelt Smits, “Hij heeft ook niet gezegd ‘Smits het land pachtvrij’. Dus ik mag ervanuitgaan als er staat in het akkoord op hoofdlijnen ‘de grond wordt vrij van pacht geleverd’, dan moet de grond geleverd worden vrij van pacht.

Voor de gek
Als er in het akkoord volgens Smits staat ‘er worden geen andere plannen ontwikkeld als woningbouw’, dan moet dat volgens de agrarisch ondernemer zo in de notariele akte. Smits: “En niet een verhaal over de toekomstige omgevingsvisie. Dat hebben we ook niet besproken. Goverde stelt dat alles besproken is in het traject dat gelopen is, maar hij is pas met bovenstaande punten gekomen, nadat we een akkoord hebben gesloten. Hij heeft alleen gezegd ‘fijn dat we elkaar gevonden hebben’ en ‘we gaan dit verder uitwerken voor de notariële vastlegging’. Hij houdt de raad en het hele dorp voor de gek!”

2 gedachten over “Slydregt.NU wil duidelijkheid van Goverde in kwestie grond Smits”

 1. Het beste is in deze zaak de feiten te laten spreken.
  Wat tussen partijen is besproken heeft zijn waarheid.
  Wat van dat besprokene schriftelijk is vastgelegd is meer waar.
  Wie eist bewijst.
  Laat de raad zich door de papieren communicatie de juiste weg wijzen.

 2. Dat is de tweede keer dat Ed Goverde – PvdA – zijn functioneren in twijfel wordt gebracht over zijn werk/gemaakte afspraken/toezeggingen. Tijdje terug over de voormalige Groen van Prinstererschool en nu weer de aankoop van land van boer Smits.

  Als ik dit allemaal zo lees kan je de integriteit van deze wethouder missschien ook eens onder de loep nemen.
  Wel frappant dat het nu voor de 2 keer is!!!!!!!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld