Slydregt.NU ergert zich; ‘Wel vergunning voor Sing In en niet voor bevrijdingsfeest’

SLIEDRECHT – Met verbazing heeft de lokale politieke partij Slydregt.NU zondag 19 september 2021 de Sing In op het Dr. Langeveldplein gevolgd. Prompt stuurde fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) maandagmiddag 20 september 2021 een reeks vragen aan het College van B & W. Jongeneel wil weten of met tweet maten wordt gemeten. “Wel een Sing In en geen bevrijdingsfeest”, aldus Jongeneel, die verwijst naar mei 2019.

Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) vindt dat er nu een precedent is geschapen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de kerk een vergunning heeft gekregen. (Foto gemeente Sliedrecht)

Slydregt.NU vroeg in 2019 een vergunning aangevraagd om een barbeque te organiseren op zondag 5 mei dat jaar tussen de kerkdiensten in op het Dr. Langeveldplein. “Vervolgens zijn we gebeld door een medewerker van vergunningen met de mededeling dat de vergunningaanvraag zou worden afgekeurd, omdat er geen evenement op zondag wordt toegestaan door de APV in het centrum van Sliedrecht. Zeker niet met een band of muziek! We mochten boven de A15 een plekje zoeken daarvoor. Omdat wij het belachelijk vinden dat onze bevrijding gevierd moest worden op een industrieterrein, terwijl praktisch heel Nederland het gewoon op zondag viert. Hebben we besloten de vergunning in te trekken”, schrijft Jongeneel aan het college, “Echter heeft gisteren tot onze verbazing Sing-In van de Hervormde Gemeente Sliedrecht plaatsgevonden met een muziekband erbij.”
 
Precedent
Slydregt.NU stuurde maandagmiddag verschillende vragen aan het college. De politieke partij wil weten op welke gronden de vergunning afgegeven en in welke mat deze verschilt met die in 2019 door Slydregt.NU was aangevraagd. Jongeneel: “Deze aanvraag heeft op de gemeentepagina gestaan. Waarom is daar niet de reden vermeld voor deze uitzondering?” Hij wil ook weten hoeveel bezwaren zijn gemaakt. “Is deze activiteit niet (meer) in strijd met de APV? Begrijpt Slydregt.NU het goed dat evenementen in het algemeen op zondag voortaan zullen worden toegestaan? Hier is toch immers sprake van een precedent? Zo neen, waarom is er dan in casu een vergunning afgegeven en aan welke criteria moet een niet-kerkelijke organisatie voldoen om beneden de A15 (centrum van het dorp) evenementen te mogen organiseren op zondag?”, stelt Jongeneel. De fractievoorzitter van Slydregt.NU wil ook weten of hier niet de schijn gewekt dat er met twee maten wordt gemeten. “Zo nee, waarom vindt u niet dat er met twee maten wordt gemeten? Zijn er afspraken zijn gemaakt met de Hervormde Gemeente
Sliedrecht? Zo ja, welke afspraken en waarom?”, aldus Jongeneel. 
 
Beeldvorming
Jongeneel wil weten of het college met hem van mening is dat het huidige evenementenbeleid hoognodig aan de huidige tijd moet worden aangepast, zodat in heel Sliedrecht op zondag evenementen georganiseerd kunnen worden. Jongeneel schrijft aan het college: “Het is u bekend dat er op dit moment i.v.m. de coronamaatregelen geen evenementen mogen worden georganiseerd? Waarom is het terrein dan niet volgens de coronamaatregelen rondom in de hekken gezet en toegangscontrole uitgevoerd d.m.v. de coronacheckapp (deze gaat officieel pas zaterdag 25 september in – red.)? Heeft u de gevolgen met betrekking tot de beeldvorming van horecaondernemers die al anderhalf jaar niks mogen afgewogen? Is er controle uitgevoerd op het naleven van de coronaregels, zoals anderhalve meter afstand? Als er geen controle is geweest, waarom dan niet? Op de foto’s in de media is duidelijk te zien dat de anderhalve meter niet werd nageleefd. Overweegt u in te grijpen in de nog plaats te vinden kerkelijke activiteiten?”

6 gedachten over “Slydregt.NU ergert zich; ‘Wel vergunning voor Sing In en niet voor bevrijdingsfeest’”

  1. Beste Mark,
    De vrijheid van godsdienst is een grondwettelijk recht. Kijk het maar na in de Grondwet en sla er de wet openbare manifestaties er ook maar op na.
    Dit grondwettelijke recht moet elk gemeentebestuur respecteren en toelaten tenzij er wanordelijkheden of andere ordeverstoringen zijn te verwachten.
    Deze grondrechten vallen dus buiten de werking van de APV en is alleen kennisgeving vereist.
    De Nederlands Hervormde Kerk heeft van haar grondwettelijke recht van de vrijheid van godsdienst gebruik gemaakt om een sing-in te houden in de openlucht.
    Hetzelfde geldt overigens ook als men b.v. een demonstratie voor één of ander doel zou willen houden.
    De sing-in was heel goed georganiseerd, stoeltjes waar nodig op afstand, BHV-ers aanwezig.
    En ja er waren heel veel mensen aanwezig, jong en oud, die meezongen met prachtige christelijke liederen. Een vreedzaam en inspirerend gebeuren zonder enige wanklank en geen harde muziek.
    Ja en dan die afstand van 1,5 meter. Heb je gezien hoeveel gezinnen er waren, kinderen met ouders, opa’s en oma’s maar ook mindervaliden en zieken met hun verzorgers. En de regel is toch dat mensen uitmakend van een gezin geen 1,5 meter afstand hoeven te houden. Hetzelfde geldt ook voor terrassen. Ga je daar ook met de meetlat langs?
    Wat ik jammer vind dat jij maar ook anderen gelijk zo negatief reageren wanneer er vanuit de kerken iets wordt georganiseerd. Het lijkt wel of jij en ik lees dit ook bij een anderen het bijna misdadig vinden dat mensen hun geloof willen belijden. Ik weet ook dat iedereen het recht heeft ook zijn mening te geven ook al worden er woorden gebruikt die ik niet graag zal gebruiken richting een ander. Daarom hoop ik dat we ondanks alles elkaar als gewone Sliedrechters kunnen blijven zien met hebbelijkheden en onhebbelijkheden.

  2. Wat ook de grondslag is bij het verlenen van een dergelijke vergunning, hier heeft Slydregt.NU echt een punt. Laten we eerlijk zijn: het was wel zeer opmerkelijk om Bevrijdingsdag niet te vieren. En dat door een minderheid opgelegd die toevallig in de raad een meerderheid heeft zonder gevoel voor andersdenkenden en, bij sommige partijen, zonder te denken aan de eigen kiezers.

    Voor alle duidelijkheid: er kan niet genoeg worden gezongen in de buitenlucht, ook en vooral op zondag. De ene keer bijvoorbeeld een gospelkoor, de tweede keer muziek uit de jaren 70, de derde keer muziek van nu, zoals rap, de vierde keer een kinderkoor, de vijfde keer een gemengd koor, de zesde keer een kerkdienst van een van verschillende kerken etc. Het zou Sliedrecht echt veel aantrekkelijker maken. Dan geef je ALLE inwoners iets mee. Tenslotte hebben we een MUZIEKTENT. Toeristen stromen toe…..Oh nee, we hebben geen hotel en de winkels zijn gesloten.

    Het blijft dan ook vreemd en onwenselijk dat religie (of althans een deel ervan, er zijn ook progressieve kerken) het altijd wint van de meerderheid. Men begrijpt denk ik niet dat dit soort besluiten ten koste gaat van begrip voor de kerken met als hoogtepunt natuurlijk bevrijdingsdag.

    Het antwoord zal natuurlijk duidelijk zijn: onvergelijkbare grootheden, APV geldt niet voor religieuze diensten etc. Hooguit een beetje dom dat men de anderhalve meter naleving niet heeft geëist om toch wat toe te geven.

    Misschien toch 2500 huizen bouwen in Noord waar het wel mag? Dan is de tweedeling duidelijk. Het grijze centrum en het bruisende noorden.

  3. “….. Omdat wij het belachelijk vinden dat onze bevrijding gevierd moest worden op een industrieterrein, terwijl praktisch heel Nederland het gewoon op zondag viert. Hebben we besloten de vergunning in te trekken”, schrijft Jongeneel aan het college, “Echter heeft gisteren tot onze verbazing Sing-In van de Hervormde Gemeente Sliedrecht plaatsgevonden met een muziekband erbij.”

    Wat is de tegenstelling tussen een industrieterrein en een bevrijdingsfeest op zondag….? En wat een wartaal. Wordt dit werkelijk zo geschreven door een gemeenteraadslid…?

  4. Natuurlijk, Aart Blokland, door zo’n suggestieve vraag wordt de complottheorie weer leven in geblazen. Juist als kerkelijk betrokkene, op kilometers afstand van de betrokken kerken en het dorp, zou ik de vraag eerst stellen aan het juiste adres: De gemeente Sliedrecht.
    En dan pas reageren.
    Nog beter: reageer niet zo suggestief, maar zoek even op, wat de gang van zaken is bij het verlenen
    van een dergelijke vergunning. Kunnen de ambtenaar gewoon doorwerken.

  5. Heeft het misschien te maken met kleur van de gemeenteraad en met de ambtenaar die de vergunning moet verlenen. Ik ben kerkelijk betrokken maar vind dit wel een beetje raar, gun ook een ander iets.

  6. Er is veel uitleggen . Dit is diep triest dat je zo bedonderd wordt in Sliedrecht. Volgend zijn er verkiezingen laat je stem horen inwoners van Sliedrecht!. Jullie als inwoners kunnen dit wanbeleid stoppen!!!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld