Raad heeft groei naar 60.000 inwoners tegengehouden

SLIEDRECHT – Sliedrecht zou van stadse alure moeten worden. De gemeente moest groeien naar 60.000 inwoners. Het liep anders! Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in de periode van burgemeester Christiaan van Hofwegen tegen uitbreiding naar de polder. Voormalig theater De Bonkelaar was op die groei gebouwd. Dat zegt voormalig wethouder Remco van de Ven (VVD) dinsdag 4 oktober 2016 tegen Sliedrecht24, die de ondergang van het theater van dichtbij meemaakte.

Burgemeester Christiaan van Hofwegen (1916-1989) was een voorstander van een Groot Sliedrecht. Hier staat hij op de foto samen met kunstenaar Hans Bayens (1924-2003) en Prins Bernhard (1911-2004) bij het Crossline monument. De groei van de gemeente Sliedrecht is totaal anders uitgepakt, dan ruim vijftig jaar geleden de bedoeling op papier de bedoeling was. (Foto Joop van Bilsen / Anefo – Nationaal Archief, 1966)

“Het voormalige theater en dorpshuis “De Bonkelaar”, geopend in het jaar 1974, was gebaseerd geweest op een Sliedrecht met ongeveer 60.000 inwoners”, vertelt Van de Ven. Eerste burger Van Hofwegen was een voorstander van een ‘Groot Sliedrecht’. 

Burgemeester
In de periode van burgemeester van Hofwegen werd volgens Van de Ven in de provincie Zuid-Holland gezocht naar gemeenten die zouden willen groeien. “De gemeenten Spijkenisse en Sliedrecht ontwikkelden hierover ideeën. Uiteindelijk heeft de meerderheid van de Sliedrechtse gemeenteraad tegen een Groot Sliedrecht gestemd. Van Hofwegen vertrok uit Sliedrecht en werd burgemeester van zijn geboorteplaats Gouda. Spijkenisse groeide van 3.000 inwoners naar het huidige aantal van ruim 60.000 inwoners. Burgemeester Van Hofwegen was een voorstander van een Groot Sliedrecht”, aldus Van de Ven. 

Sliedrechts grondgebied
In lokale media werd eind jaren ’60 in de vorige eeuw geschreven over het ‘Groot Sliedrecht. Meerdere artikelen en tekeningen gepubliceerd in ‘De Merwestreek’ van destijds zijn op verzoek in te zien in de bibliotheek van het Sliedrechts Museum. Van de Ven reageert op een wegenkaart met bebouwing, die Sliedrecht24 eerder deze week publiceerde. Daarop is ondermeer bebouwing over het spoor te zien en een ‘nieuwe rijksweg A15’ door het polderland. Van de Ven: “In de plannen van destijds wordt de A15 naar het noorden verplaatst, ongeveer het tracé van de N214, de provinciale weg. Het dorp Wijngaarden zou Sliedrechts grondgebied worden.”

2 gedachten over “Raad heeft groei naar 60.000 inwoners tegengehouden”

  1. Klopt helemaal. De infrastructuur had er dan ook heel anders uitgezien. Het idee was om de Peulenlaan (Hardinxveld-Giessendam) door Sliedrecht te verbinden met de Ketelweg in Papendrecht. Had niet veel gescheeld of de Merwebolder had niet op de huidige plaats gezeten.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld