PRO Sliedrecht confronteert college met vragen rond PALT-afspraken

SLIEDRECHT – Een ingezonden brief op online krant Sliedrecht24 van vrijdag 10 maart 2023 is voor de lokale politieke partij PRO Sliedrecht dinsdag 14 maart 2023 aanleiding om vragen te stellen aan het College van B & W. In de brief wordt geschreven dat woningcorporatie Tablis Wonen ‘bewoners in de kou laat staan’.

Raadslid Timo Pauw heeft dinsdagmiddag schriftelijke vragen gesteld. (Foto gemeente Sliedrecht)

“De fractie van PRO Sliedrecht heeft daarnaast de Prestatie Afspraken Lange Termijn (PALT) 2016 – 2025 nog eens nagelezen. Daarin staat onder het kopje ‘Leefbaarheid’ (7.6.5): Tablis Wonen wil bijdragen aan rustig woongenot en een schone, veilige leefomgeving voor haar huurders. Door het scheiden van wonen en zorg moeten ouderen steeds langer zelfstandig wonen. Ook andere groepen die voorheen intramuraal werden opgevangen wonen meer zelfstandig met hulp op afstand. De gemeente en corporatie en (georganiseerde) bewoners zetten zich samen vanuit de eigen verantwoordelijkheden (gemeente: zorg, 42 corporatie: huisvesting, bewoners: eigen kracht/initiatieven) in om dit op een goede manier te organiseren en te faciliteren”, citeert raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht).

Borging
Bij ‘Achtervang’ (7.6.4) staat dat bij het opnieuw aangaan van de achtervang overeenkomst ten behoeve van Tablis Wonen de volgende afspraken zijn gemaakt: Tablis Wonen zal jaarlijks een toelichting geven op haar investeringen, en de wijze waarop deze worden gefinancierd. Tablis Wonen zal projecten binnen Sliedrecht zo nodig financieren met gebruik van de borging van de gemeente Sliedrecht (op basis van de achtervang overeenkomst). Tablis Wonen zal de achtervang van de gemeente Sliedrecht alleen inzetten voor projecten in de gemeente Sliedrecht.

Vragen
Voor PRO Sliedrecht daarom aanleiding daarover vragen te stellen aan het college. De politieke partij wil weten of het college bekend is met deze problematiek. “En dan betreft het niet alleen de situatie van de brievenschrijfster maar ook de in de reactie genoemde andere verhalen vanuit complexen van Tablis Wonen”, schrijft Pauw, “Indien dat zo is welke activiteiten zijn er dan ondernomen tot een vergelijk / oplossing te komen tussen de bewoners en Tablis Wonen.” Ook hoort hij graag op welke wijze de in 7.6.5 gemaakte afspraken worden geavaleerd. Pauw: “Zijn er projecten in Sliedrecht die vallen onder de in 7.6.4. genoemde overeenkomst. Wij zoeken het aantal wooneenheden in deze.”

4 gedachten over “PRO Sliedrecht confronteert college met vragen rond PALT-afspraken”

 1. Ik heb dit artikel nog een paar keer gelezen. Betreft leefbaarheid (7.6.5) daar kunnen wij als bewoners een verdrietig verhaal over vertellen. Al 7 jaar worden we in de steek gelaten. Het gaat dan echt niet over een oudere in de omgeving helpen met een boodschapje. Het gaat over zware problematiek die op het bordje van de omgeving zijn gekomen.
  Een rustig, schoon en veilig leefgenot zijn mooie woorden maar er klopt echt helemaal niks van. Ik wil dit Pro Sliedrecht gerust toelichten maar dan moeten ze wel bereikbaar zijn.

 2. Precies Heb Wink, u zegt het alleen in andere woorden.
  Prestatieafspraken worden ondertekend en klaar is het. Of het doel nu klopt of niet, de drie partijen hebben hun handtekening gegeven en klaar zijn ze.
  Het is formeel gedoe met een grote slagroomtaart.
  Politieke partijen hadden hier allang notie van kunnen nemen dat huurders geen goede huizen of leefbaarheid genieten.
  Echt allang.

 3. Jeannette.
  Hoe bedoel je prestatieafspraken. Eerst de ellende Tuinfluiter. Wat denk je van de ellende die de bewoners aan de Rivierdijk hoek Rembrandlaan nu meemaken. Er hing ineens een brief bij de lift dat deze wegens groot onderhoud 3 weken uit re roulatie gaat. Hoe dat de oudere bewoners boodschappen moeten doen, of de post halen. Denk je nu werkelijk dat Slim wonen en Tablis daar wakker van leggen. Alle partyen die jij hierboven benoem zijn een lekke caravan nog niet waard om in te leven. Maar even kijken naar de verbouwing van het kantoor van tablis. Vorige week ellende met de lift bij ons in het rondeel. Bel je het nummer van Tablis krijg je via een bandje te horen(….) Wij zijn momenteel niet aanwezig. Geef mij maar een emmertje om te kotsen. De grootste ellende gaat nog komen met de afrekening van de stadsverwarming. Zijn zij nou zo slim. Of zijn wij nu zo dom.

 4. Het is dan wel noodzakelijk dat er heel goed doorgevraagd gaat worden. De gemeente heeft ook veel meldingen en signalen gehad, maar werkt kennelijk op dezelfde manier. De prestatieafspraken ondertekend door directie Tablis Wonen, wethouder en Slim Wonen zijn papieren die ver van de beleving staan van huurders. Of het nu betreft renovatiewerkzaamheden, overlast, de gehele leefbaarbaarheid, de bewoners/ inwoners staan gewoon in de kou.
  Kennelijk dringen wij huurders niet echt door. Niet bij Tablis Wonen, niet bij de gemeente, niet bij de burgemeester of politieke partijen. Huren kan al heel lang zwaar wonen zijn. Zo hoeft het echt niet te gaan met goede samenwerking tussen bewoners, Tablis Wonen en gemeente.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld