Vragen Slydregt.NU na alarmerend geluid van Comité 4 en 5 Mei Sliedrecht

SLIEDRECHT – De lokale politieke partij Slydregt.NU heeft dinsdag 14 maart 2023 vragen gesteld aan het College van B & W over de berichtgeving rond stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht. Die maakten bekend dat activiteiten als Dodenherdenking en Bevrijdingsdag onzeker zijn, omdat de kosten financieel niet kunnen worden gedekt.

Zanger Lee Towers treedt op in de muziektent op het Dr. Langeveldplein. Dat was op 5 mei 2022. Wat een spektakel, wat een show, wat een organisatie! Het zijn nu onzekere tijden voor stichting Comité 4 en 5 Mei Sliedrecht. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De stichting krijgt een subsidie van de gemeente Sliedrecht, maar die weigert niet meer geld op tafel te leggen dan € 9.400,–. De stichting zegt dat de kosten soms twee- tot driemaal duurder uitvallen. Slydregt.NU zegt tradities en volksfeesten erg belangrijk te vinden, omdat dit volgens hen verbindende factoren zijn voor de Sliedrechtse samenleving. “De gemeente Sliedrecht behoort daarom er alles aan te doen om tradities doorgang te laten vinden”, schrijft Slydregt.NU en daarom is er een aantal vragen gesteld aan het college. 

Geld
Slydregt.NU wil van het college weten of de gemeente op de hoogte is van de financiële problemen waarmee stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht te maken heeft. “Zo ja, welke stappen heeft de gemeente genomen om te helpen? Zijn er mogelijkheden om het budget voor stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht te verhogen om ervoor te zorgen dat de geplande activiteiten door kunnen gaan? Zo ja, op welke manier en hoeveel zou dit kosten?”, vraag fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU).

Gevolgen
Ook hoort Slydregt.NU ook graag de rol die de gemeente speelt bij het organiseren van activiteiten voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Sliedrecht én wat de verantwoordelijkheden zijn van stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht? Jongeneel: “Wat zijn de gevolgen voor de gemeente en haar inwoners als de geplande activiteiten voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Sliedrecht niet doorgaan? En hoe kan de gemeente deze gevolgen beperken?”

Behouden activiteiten
Het college mag ook de vraag beantwoorden hoe de gemeente ervoor kan zorgen dat de traditie van Bevrijdingsdag in Sliedrecht behouden blijft, ook in de toekomst. “Zijn er plannen om de financiering van deze activiteiten op lange termijn veilig te stellen?”, vraagt Jongeneel, die ook wil weten of het klopt dat bij festiviteiten op het Dr. Langeveldplein bij Koningsdag en op Bevrijdingsdag geen gebruik kan worden ge maakt van de stroomvoorziening van de muziektent. Jongeneel: “En dat in plaats daarvan een aggregaat niet is toegestaan, omdat Sliedrecht een groene gemeente is. Als dat laatste waar is dan willen wij graag opmerken dat de gemeenteraad daar nooit in gekend is.”

Tradities
Jongeneel wil op papier zien dat de portefeuillehouder, burgemeester Jan de Vries (CDA), het met Slydregt.NU eens is dat het niet aan de overheid is om tradities te doorbreken. “Dat tradities altijd veranderen vanuit de bevolking zelf door de tand des tijds”, vindt Jongeneel. Zijn partij Slydregt.NU vindt dat daar niet de burgemeester over gaat en wil daarom uitleg.

2 gedachten over “Vragen Slydregt.NU na alarmerend geluid van Comité 4 en 5 Mei Sliedrecht”

  1. Sliedrecht een groene gemeente? Wat stond er vorig jaar bij de Baanhoek spoorbrug voor een apparaat te draaien om stroom voor de speciale “4 bruggen verlichting” op te wekken ? Jawel, een diesel aggregaat en niet zo’n kleintje ook! Hypocrietie in Sliedrecht ten voeten uit

  2. Tja het is waar je prioriteiten liggen tenslotte ,
    Toch mijnheer Spek
    Gr Henkie .

Plaats een reactie

*=Verplicht veld