Beroep op raad; Activiteiten stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht onzeker

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht laat de gemeenteraad weten dat door de hoge kosten het organiseren van activiteiten dit jaar onmogelijk wordt. Dat meldt de stichting vrijdag 10 maart 2023, een kleine twee maanden voor zij het geld echt nodig hebben. Een eerder verzoek voor meer geld is door de gemeente afgewezen. Een beroep wordt nu gedaan op het gemeentebestuur. De stichting schrijft ruim € 8.500,– tekort te komen. Er kan nu niets worden vastgelegd en de tijd dringt.

De hoge kosten belemmeren stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht het organiseren van activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, zoals de lasershow. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Grote kostenposten zijn het vuurwerk op Bevrijdingsdag (altijd rond € 2.500,– en nu begroot op € 5.300,–) en de boottocht voor ouderen (altijd rond € 2000,– en nu begroot op € 4.450,–). “Dit behelst meer dan onze subsidie”, schrijft voorzitter Nicole Boer van stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht. De stichting krijgt jaarlijks een bedrag van € 9.400,– en daar moeten dan onder meer de activiteiten van Dodenherdenking 4 mei en Bevrijdag 5 mei van worden betaald. In een jubileumjaar krijgen ze € 25.000,–. Volgens de stichting zijn de kosten flink gestegen. Ze liggen volgens hen momenteel twee tot drie keer zo hoog als een jaar geleden.

‘Onwerkbare situatie’
De kosten voor het organiseren van Dodenherdenking liggen volgens de stichting rond € 2.250,–.  Ook willen ze eigenlijk niets schrappen uit de plannen, omdat het een traditie is, blijkt uit de brief. Alhoewel, de lasershow is al vervallen. Door de financiële problemen, onvoldoende geld, staan ook kinderattracties op het Dr. Langeveldplein, de lampionnenoptocht en het Bevrijdingsbal te discussie. Boer zegt dat het met de vrijwilligers van het comité, die alles graag tot in de puntjes willen verzorgen, een ‘onwerkbare situatie’ is. Boer: “Het enthousiasme waarmee ons team ieder jaar weer deze taak op zich neemt, is gedaald tot een onacceptabel niveau.”

Traditie
Het comité is bereid de activiteiten te blijven organiseren, maar zegt dat dit nu onmogelijk wordt gemaakt. “Het bijzondere van Sliedrecht is het jaarlijks organiseren van Bevrijdingsdag. Sliedrecht is hier uniek in! En daar zijn wij en andere Sliedrechters trots op! Naast Dodenherdenking is het vieren van Bevrijdingsdag een belangrijke dag om onze vrijheid en democratie te vieren. De burgemeester gaf aan dat tradities er zijn om te doorbreken. Maar nog even en er is geen Sliedrechtse traditie meer die in stand wordt gehouden”, schrijft Boer. De stichting hoopt, gezien de korte tijd naar mei, op een snelle reactie vanuit de raad. 

5 gedachten over “Beroep op raad; Activiteiten stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht onzeker”

 1. Als ik een slagroomtaart van 20 euro voor een verjaardag niet kan betalen, dan sla ik niet mijn verjaardag over, maar bak een appeltaart voor 5 euro.
  Als ik een vakantie van 2.000 euro niet kan betalen ga ik een weekend fietsen.
  Waarom kun je Bevrijdingsdag niet vieren zonder laser of zonder vuurwerk?

 2. Wat een gedoe allemaal met die gemeente Sliedrecht en het valt me van de burgemeester tegen dat hij tradities wil doorbreken.
  Ik was vorige week op de jaarvergadering van de Oranjevereniging Sliedrecht en daar klonken dezelfde geluiden over het gemeentebestuur. Alleen maar zich houden aan de regeltjes en niet kijken wat de mogelijkheden kunnen zijn. Medewerking? Hou maar op.
  Dit gaat op een ontmoedigingsbeleid lijken.
  Als de Oranjevereniging en 4/5 mei comité zouden besluiten om geen activiteiten meer te doen, moet je eens kijken hoe snel alles toch geregeld kan worden.

 3. Gemeente/raad,B&W,alles in het werk stellen om deze belangrijke vieringen en herdenkingen door te laten gaan!,

 4. De burgemeester gaf aan dat tradities er zijn om te doorbreken.

  En dat is nou de burgemeester van Sliedrecht!
  Hij zou zich juist hard moeten maken voor deze tradities.

 5. Ik ben VOOR tradities, de gemeente moet gewoon geld beschikbaar stellen.
  Er is ook geld voor andere dingen, teveel om op te noemen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld